Dok pucketa vatra u kaminu: Literatura za snežne dane i noći

Jeste li se uželeli dobrih knjiga? Ukoliko vas mraz nije savladao i potpuno oborio ili ušuškao, svratite do biblioteke ili najbliže knjižare po novu dozu vaše literature. Ovog puta, biram za vas ono što je najbolje za snežne dane. Raspust je krenuo, pa je red da se i vi uz, klince opustite.

I dok ih gledate kako se sankaju ili skijaju, vi u toplom započnite prvo poglavlje…

Noć arhangela, Vlada Arsić – Laguna

Moj dragi kolega je ponovo dokazao svoju veličanstvenost pisane reči. Vlada Arsić je u međuvremenu postao viralna legenda (jedna njegova fotka se vrti po društvenim mrežama) i veliki pisac sem što je veliki novinar. Posle knjiga „Izgubljene u magli„, „Lopatanje đavola„, „Brodolom“ i „Kad zvona zaneme„, a pre novog romana (znam, javio mi je da ga piše i da vam kažem – imam ekskluzivnu priliku da pročitam delove pre svih!) usledila je „Noć arhangela„, neverovatna priča koja otkriva nepoznanice dve srpske dinastije. Spojivši naizgled nespojivo, povezavši to nespojivo, otkrio je tajne dve vladjuće porodice u Srbiji u 19. i 20. veku – Karađorđevća i Obrenovića i ukrstio njihovo oružje. U knjizi ćete svakako saznati ono što niste učili na časovima istorije. Oni koji znaju o čemu pišem na blogu, znaju da me ovakve teme posebno dotiču.

Uživećete se u priču, vodiće vas iz jednog vremena u drugo, a ono što je najvažnije, svakom stranicom saznavaćete nešto novo. Nešto novo o jednoj porodici, novo o vladajućim strujama. Slični, a različiti. Veliki, a tako mali. Da vam ne otkrivam dalje, pročitajte ove zime „Noć arhangela„. I zapamtite kašiku.

Sestre Romanove, Helen Rapaport – Laguna

Kako da prođe jedna zima bez Rusije u njoj? One prave carske Rusije? Nikako. Moja prolazi uz pomenutu knjigu koja, iako ima mnogo strana, vrlo je čitka i prosto vodi čitaoca u sve one lepote življenja na dvoru, a potom i strahove i stepnje lepih i potpuno nedužnih sestara Romanov koje su živote izgubile, jer su bile u najbližem srodstvu Nikolaju II Romanovu.

Neka vas ne zavara debljina knjige. Sestre Romanov su veoma zanimljive istorijske ličnosti, a u knjizi su korišćeni originali njihovih pisama i dnevnika. Kao na dlanu, videćete devojke koje su u trenututku smti imale od 17 do 22 godine i čiji se život iz raja pretvara ne u pakao, nego u patnju i bol koji su gori od pakla. Videćete i kakva je bila uloga toliko omraženog Raspućina. Sestre Olga, Marija, Tatjana i Anastasija, nekad mažene i pažene, potom ponižene i mučki ubijene. Krivica? Careve kćeri.

Nek se igra završi,  Noa Holi – Vulkan

Knjiga prati dvojicu preživelih iz jednog aviona. Jedan je slikar. Drugi je dečak. Slikar, je po običaju neko ko baš i nema privilegije u životu, a dečak potiče iz vrlo bogate pordice koja je stradala. Životi im se ukrštaju u avionu koji se ruši u okeanu. Mene je priča držala budnom i prijala mi je, jer se pisac trudio da svakom rečnicom napravi makar malu tenziju. Tenzija je, naravno, kao i u svakom trileru, rasla.

Knjiga je idealna za sve ljuibitelje romana koji „ne puštaju“ i bukvalno vam ne daju da trepnete. Neću vam otkrivati završetak, jer priča prati ovu dvojicu preživelih i spaja njihove živote na gotovo svakom planu. Odlična, dinamična priča koja vam ne da da spavate, verujte mi!

Zbogom, prošlosti, Debi Makomber – Vulkan

A onda se stavi tačka. Počeću tako. Vrlo dirljiva priča o dve žene koje odluče da krenu iz početka. One ostavljaju loše brakove za sobom i kreću dalje. Dalje u nepoznato. Lin i Nikol su svekrva i supruga.  Nikol prva „povlači nogu“ i pokušava da se otrgne iz lošeg braka, a to zatim čini i njena svekrva. Zajedno napuštaju muževe. Zajedno se bore.

Lepa, pitka knjiga za one koji ne vole da umaraju glavicu mozganjem. Takođe, knjiga tera na razmišljanje kuda iz lošeg braka i može li se tek tako preseći jedan vrlo ozbiljan odnos kakav je brak. Naravno, obe žene upoznaju nove muškarce, ali da vam sad ne otkivam sve, znate gde možete pronaći knjigu. 🙂

Prometejev dnevnik, Ivan Branković – Portalibris

Iako nisam neki ljubitelj fantastike, moram da priznam da sam prvi put rekla sebi dok sam čitala jednu takvu knjigu „E pa ovo je stvarno dobro!„. Ko zna, možda i ja postanem neko ko zavoli fantastiku, nikad se ne zna?! 🙂  Ivan Branković koga sam u međuvremenu i upoznala je, po meni, odradio odličan posao. Naravno, on je tu spojio razne godine i ere, ali je to vrlo vešto uradio da knjigu nisam ispuštala iz ruku.

Elem, da vas ja ne zamlaćujem previše, priča kreće iz 1936. i Crne šume u jugozapadnoj Nemačkoj. Tu pada jedna letelica. Kakva je to letelica i šta krija to ćete već morati samii da otkrijete. Letelica „mrsi račune„, iako su prošle decenije. Putevi vode u daleku prošlost. Susreću se na tom putu strane sveta. Dolazimo i do Beograda. Za sve dalje avanture i priče – knjigu u ruke. Imate moju preporuku.

Ravijojla, Petar Rogač i Jovana Ristić –Portalibris

Ko ne zna ko je Ravijojla, sad će saznati. Ovo je zanimljiva saga o Mrnajvčevićima i njihovoj umešanosti u srpsku narodnu pesmu. Petar i Jovana su stvorili jedan autentičan roman o vili, Marku, Vukašinu, Momčilu, Vidosavi i svim onim junacima narodnih pesama. Tu se mešaju i bogovi stare slovenske vere, kao i njihovi verni pratioci demoni.

Sviđa mi se kao su autori sve to spojili, kako su pustili mašti na volju. Zato je sve to na granici epske fantastike i narodne epike. Svakako, roman je vrlo lak za čitanje i shvatanje, a posebno će u njemu uživati oni koji vole mešanje sa našim drevnim i iskonskim. Evo, knjigu upravo dajem dvanaeaestogodišnejm detetu na čitanje. Bravo za Jovanu i Petra!

Kletva Kainova – Aleksandar Tešić – Strahor

Knjiga zime, sem „Sestara Romanov“ je i „Kletva Kainova“. Aleksandar Tešić je ponovo napisao odličan roman. Meni ponestaju reči da bih nahvalila ovog pisca. Taman kad pomislite da sve znate o srpskim vampirima, eto nečeg novog. Pojedini delovi izazivaju jezu, pa tako ako niste spremni da se u tmurnim i hladnim noćima susretnete sa srpskim vampirima, nemojte ni da počinjete da je čitate.

Po nebrojeni put Aleksnadar Tešić se koristi pravim izvorima da načini roman koji bi trebalo da osvetla vampirski put u Srbiji. Jer Srbija i jeste kolevka vampira. Svakako, ovo je jedan pravi, istorijski uzbudljivi roman koji nosi dozu horora. Sve je dokumentovano, naravno. Stil Aleksandra Tešića je ono što ga oplemenjuje. Uživaćete, sigurna sam.

Priče iz Libana, Nikola Popović – Centar za kulturu obrazovanje i informisanje „Gradac“ Raška

Moj školski drug se dao u književne vode – s razlogom. Odličan, nežan romanPriče iz Libana“ donosi jedan pogled na zemlju gde je živeo i čije je mirise, boje i ukuse osetio. Ovo je putopisni roman kroz zemlju koju nemamo baš često prilike da vidimo i da osetimo, čak ni preko interneta ili televizijskog programa. Nikola je imao tu sreću.

Kroz Nikolino pero se lako saznaje kakvi to ljudi koračaju Libanom, šta se sprema, kako se sanja, kuda se ide… Nikola je kroz knjigu dočarao  svoje viđenje daleke zemlje. Taman da vas ugreje u hladnim danima. Ukoliko ogladnite od čitanja, svratite u beogradski libanski restoran „Hanan“ o kome sam pisala ovde.

 

Fotografije: Unsplash.com, Facebook, laguna.rs, vulkani.rs, portalibris.rs, strahor.com

Ostavite odgovor