Kutak za sladokusce

Čudesna kafa: Od koza koje su plesale do neverovatnih 146 milijardi popijenih šoljica

Postoje samo dve prave vrste kafe – robusta i arabika. Čak 70 odsto zrna kafe su arabika. Robusta je gorča, otpornija je na bolesti i sadrži više kofeina. Arabika ima 50 odsto više lipida i skoro duplo više šećera, što dovodi do veće kiselosti i složenije arome. Jeftinije kafe su uglavnom robusta, dok su specijalne kafe više arabika. Svaka od ovih vrsta se dalje deli na podvrste kojih ima oko 50. Ako želite da pijete kafu sa manje kofeina birajte onu tamniju.

Tri svetski poznate kuhinje i specijaliteti za koje možda niste čuli

Putovanja su najbolji način za upoznavanje kulture neke zemlje i učenje o njenim običajima i tradicionalnim jelima. Kuhinje dalekih zemalja su nešto što mnoge privlači da ih posete i osete ukuse specifične za njihov kraj. Bez obzira u kom se delu sveta nalazite, uvek postoji šansa za isprobavanjem novih jela i saznavanjem novih stvari vezanih za kulinarstvo. Uz hranu, autentična pića pružiće kompletan gastronomski ugođaj.

„Niška pivara“ brižljivo čuva tradiciju: Od sna i vizije do zlatnog, penušavog napitka

Bez mnogo razmišljanja, Apel se odlučio da svoj osnovni biznis proširi kod srdačnih i radoznalih Nišlija. Tako je 1884. poteklo pivo u Nišu i pokrenuta jedna od prvih fabrika. Moderna pivara proizvodila je 20 hektolitra piva dnevno. Prugom, pored koje je nikla pivara, je Apel dopremao materijal i mašine iz Evrope.