Dobošari i drugari (Oglašavanje i saradnja)

Promovisanje i saradnja na blogu Rokselanin kofer je moguća putem tekstova, banera, video zapisa i srodnih aktivnosti kojima se blog bavi.

Blog postoji od kraja 2012. godine, tekstovi se redovno, tri puta nedeljno objavljuju od oktobra 2015. Blog se bavi se turizmom, istorijom, zanimljivostima, turističkim destinacijama i atrakcijama. To su glavne teme, iako ne bežim ni od društvenih tema, međuljudskih odnosa, raznih „gorućih“ tema društvenog karaktera.

Sem turizma i istorije, koje su glavne niše mog bloga, pišem i o receptima i restoranima u rubrici Gurmanluci, a svakojake stvari (od kozmetke, saveta, predloga za putovanja) pišem i u rubrici Kermes u koferu. Takođe, radim i intervjue sa, za mene, zanimljivim osobama, koje objavljujem u rubrici Na divanu. Na svaka tri meseca predstavljam i knjige i imam odličnu saradnju sa izdavačkim kućama Portalibris, Vulkan, Laguna i Strahor.

Tekstovi koji mogu biti objavljeni na blogu

Sponzorisane tekstove o nekom proizvodu, destinaciji, firmi, organizaciji radim tako da uklopim u sadržaj mog bloga. To znači da ni na koji način tekst ne sme da odstupa od mog standardnog pisanja. To je ono što se zove prirodni marketing. Mogu da pišem o svemu što ne odskače od mog bloga. Ako to ne mogu da uradim, ne prihvatam se posla. Ne odstupam od ritma kada objavljujem tekstove, i to imajte u vidu. Tekstove objavljujem tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom, kao i u newslettter-u (to su kod mene Novotarije), a pratioci dobijaju obaveštenja o novim tekstovima.

Ovako stoje stvari:

  • Sama odlučujem mogu li da se prihvatim posla ili ne. Ako se odlučim na saradnju, odmah određujem cenu, isplatu i vreme kada će blog post biti objavljen.
  • Ne objavljujem PR tekstove.
  • Sa klijentom tačno određujem pravila pisanja. Klijent dobija tekst na uvid pre objavljivanja, dozvoljavam sitne korekcije, predloge i zahteve pre objavljivanja teksta. Menjanje teme, želja i zahteva kad je tekst već gotov i tražnja da pišem novi tekst, jer se klijentu nešto, najednom, nije svidelo dojmilo ili šta već (a pre toga je dobio tekst na uvid više puta), NE DOLAZI U OBZIR. U tom slučaju, klijent je dužan da isplati napisan tekst po ceni koju smo ranije ugovorili (uvek ranije ugovaram cenu), kao i novi ako se dogovorimo.
  • Vreme objavljivanja teksta može da se dogovori, ali samo ako to odgovara mom ritmu objavljivanja, kao i klijentovom tajmingu.
  • Takvi tekstovi su označeni da su sponzorisani, na kraju teksta stoji ovaj znak

         ≈

  • Tekst se deli po društvenim mrežama, Fejsbuk grupama i sajtovima.
  • Na kraju, klijent dobija izvod iz statistike poseta i čitanosti.

Baneri u „Koferčetu“

Koferče“ voli banere. Još ako su plaćeni – ihaaaaa! Može i razmena banera, ali više volim one plaćene. Strana za banere nalazi se sa desne strane sajta, a ako se dogovorimo može biti i unutar teksta.

Dugoročne saradnje

Naravno da je i to moguće. Uvek mogu da kroz tekstove i slike promovišem neku turističku destinaciju (i to ne jednom i ne samo u tekstu), destinaciju koju nudi neka turistička agencija, mesto, restoran, novi proizvod (pivo, vino, rakiju, sok), nešto novo na meniju, nešto zdravo na meniju (da probam, što da ne?), kozmetički proizvod (verujte, uvek imam ono omiljeno šta koristim leti, a šta zimi, iako to nije glavna stvar na blogu), radionicu (partnerski odnosi, tinejdžeri, samohrani roditelji…) i još mnogo toga, ako se to ne kosi sa mojim stavovima. Na žalost, na moje mišljenje ne možete da imate uticaj, ali možete na svoje poslovanje.

Mogu da vam pomognem da osmislite akciju, da se predstavite turistima, mogu da vam ukažem na ono što je dobro i na ono što kao turistička agencija/destinacija/mesto možete i treba da popravite. Zajedno možemo da osmišljavamo planove.

Uvek mogu da držim kraća istorijska predavanja.

Ono od čega ‘leba nema

Da, mogu da pomognem bez dinara, ako uvidim da je to na obostranu korist. Uvek ću posao obaviti profesionalno i do kraja. Samo, to nemojte zloupotrebljavati, jer takve stvari prepoznam što se kasnije odrazi vrlo nepovoljno.