Vajat

Zimnica: Kitnikez greje i dušu i nepca (RECEPT)

Kitnikez u bukvalnom prevodu sa nemačkog jezika znači „sir od dunja“. Ovaj slatkiš od dunja se pravi dugim kuvanjem dunja i šećera. Domaćice znaju da u ovu kombinaciju dodaju i seckane orahe ili lešnike, kao i sok i koru od jednog limuna. Kada su Vojvodinom zavladali Austrougari, u domove srpskih vojvođanskih domaćica došao je i kinikez.

Zimnica: Sirup od zove kao sećanje na detinjstvo (RECEPT)

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit. Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Zimnica: Turšija je više od salate (RECEPT)

Ukiseljeno povrće koristi organizmu i deluje na više organa i sistema organa. Na primer, održava zdravu crevnu mikrofloru, obnavlja sluzokožu creva, podstiče metabolizam i varenje, oboljšava imunitet, sprečava nastanak karcinoma, reguliše krvni pritisak, snižava povišen nivo holesterola, ublažava alergije i kožne tegobe, poboljšava raspoloženje i dobro je za dijabetičare.