Zimnica: Špajz nije špajz ako nema ajvara! (RECEPT)

Nema zime bez ajvara! Tako je to na Balkanu. Već godinama se u slavu ove tako popularne zimnice u Donjoj Lokošnici kod Leskovca organizuju „Dani paprike„. Taj kraj Srbije poznat je po ukusnoj „nizači„, paprici koja kao da je stvorena za mlevenje i zapršku.

Sad ću da vas vratim u prošlost. Na američko tlo. Za papriku je upravo zaslužan upravo Kolumbo koji ju je prvi i probao. Kolumbo je poznat po greškama pogotovo kad je kumovao. Prvo su Indijanci postali žrtve njegove loše procene, a papriku je po svemu sudeći druga žrtva koja je ni kriva ni dužna dobilaime „pepper“, pošto ga je list biljke podsećao na biber. Pre Kolumba paprikom su se sladili stanovnici Južne Amerike.

Kolumbo je pogrešno kumovao

Aravaki Indijanci počeli su da gaje paprike još oko 4500 godine pre nove ere. Paprika je postala pravi superstar tek kad ju je Kolumbo doneo u Evropu. Paprika počinje da se uzgaja na Pirinejskom i Balkanskom poluostrvu, na severu Afrike, u Indiji, Kini, na Bliskom istoku… U današnju Srbiju doneli su je Turci, od kojih smo i usvojili ime.

Paprika je omiljeno povrće jer sa njom je moglo svašta da se radi u kulinarskom smislu. A tu su i razne vrste feferoni, turšijara, babura, rotunda, paradajz, šilja… U Srbiji je najčešća sorta takozvano „slonovo uvo“, ajvaruša sa krupnim crvenim plodovima.

Paprika je osnovni sastojak etiopljanske nacionalne kuhinje, a Britancima je četvrta na listi omiljenog povrća, ako je verovati raznim istraživanjima. Papriku mnogi narodi svojataju. Česta je u šopskoj salati koju vole i drugi narodi poput Bugara, Makedonaca, Crnogoraca i Čeha.

„Škorpija“ ne sme ni da se pipne

Najljuća paprika na svetu je takozvana „škorpija“ sa ostrva Trinidad i Tobago. Idelana je za one koji vole da gastronomiju pretvore u ekstremni sport, a uzgajivači moraju da je beru noseći posebne rukavice, da bi sprečili nastanak opekotina na koži. U Srbiji se ne gaje „škorpije“, ali tu su „kobre„, duge paprike umereno ljutog ukusa. Slične su i „romana„, „feferona“ i „sirena„. Ljutina iz paprike se nikad ne gasi vodom. Učinkovitiji kod požara u u stima su mleko, pavlaka ili sladoled.

Paprika je odlična kardiovaskularni sistem, pošto pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Bogata je vitaminima A i C, kao i antioksidansima, a preporučuje se obolelima od katarakte, bronhijalne astme i osteoartritisa. Vitamin C nastanjen je u paprici u većoj količini nego u bilo kom citrusnom voću, a brojne studije pokazuju da sprečava zgrušavanje krvi. Pri kupovini treba voditi računa da paprika izgleda sveže. U frižideru je ne treba čuvati duže od dva do tri dana. Energetska vrednost paprike iznosi 20 kalorija na 100 grama.

Ništa bez ljutine

Jedno od najpoznatijih jela, poreklom iz Srednje Amerike, u kojem je glavni sastojak paprika je Chili con carne ili Čili sa mesom. To je začinjeni paprikaš koji sadrži čili papriku, meso, paradajz i pasulj. Tradicionalne verzije jela pripremljene su od čili papričice, belog i crnog luka, kumina i seckane ili mlevene govedine. Varijacije podrazumevaju različite vrste mesa i još mnogo drugih sastojaka.

Prvi recept sa čili paprikom i mesom datira još iz vremena španskih osvajanja. Bernar Diaz de Kastiljo,kapetan Kortezove vojske, navodi u svojim dnevnicima da su pripradnici Čolulan Indijanaca, saveznika Asteka, bili toliko sigurni u pobedu protiv španske vojske da su dan ranije u kazanima pripremili ljuto jelo nazvano čili kojim su nameravali da proslave pobedu. Vremenom se jelo proširilo i na Severnu Ameriku i prvo su ga koristili američki graničari uz male dorade i prilagođavanja.

Najveće zasluge za širenje čilija po američkom kontinentu ima Kolumbova izložba koja je održana 1893. godine u Čikagu, kada je grad San Antonio iz Teksasa imao svoj štand nazvan Čili. Chili con carne je proglašen za zvanično jelo države Teksas.

Široku popularnost u Americi, čili je stekao tokom šezdesetih godina prošlog veka, kada počinju da se prave i vegetarijanske varijante jela. Vegetarijanski čili je podrazumevao izbacivanje mesa kao sastojka, i njegovu zamenu sastojkom analognom mesu, sa teksturom biljnog proteina.

Vegetarijanske varijante čilija uvek sadrže pasulj kao osnovni sastojak, ali se može koristiti i kukuruz, bundeva, pečurke ili repa. Još jedna varijanta ovog jela je Chili verde (Zeleni čili), ekstremno začinjen, ljuti meksički paprikaš, pripremljen od komada svinjskog mesa kuvanog u pilećem bujonu, belog luka, paradajza i pečene ljute zelene čili paprike (poblano, jalapeno ili habanero). Beli čili (White chili) je najblaži i u njemu su glavni sastojci beli pasulj, ćuretina ili belo pileće meso, sos od paradajza i čili papričica najblaže ljutine.

Srpski ajvar

Reč „ajvar“ nastala od turskog „havyar“ što znači usoljena ikra ili kavijar. Tako se pod ajvarom najpre podrazumevao domaći kavijar koji je nastajao u Smederevu, Kladovu i manjim mestima kraj Đerdapske klisure. Ono što danas nazivamo „ajvarom“ nastalo je u beogradskim restoranima s kraja 19. veka, u kojima je salata od paprike i paradajza služena kao „crveni ajvar„, odnosno „srpski ajvar„.

Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno, u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Ovog puta ću vas „počastiti“ receptom za banatski ajvar. Pozajmila isti od Vrščana onomad. 😉

Uživaćete, sigurna sam. Ali tek pošto ga spremite. 🙂

Banatski ajvar

Sastojci:

  • 10 kg crvenih, mesnatih paprika
  • 10 kašika soli
  • 1 l ulja
  • 1 kašičica sirćetne esencije
  • 2 kg plavog patlidžana

Priprema:

Paprike i patlidžan obrisati suvom krpom, pa ih ispeći sa svih strana. Stavljati ih u veću šerpu sa poklopcem, da bi se lakše oljuštile.

Kad se ohlade, oljuštiti ih, očistiti od semenki i staviti u jedan čist džak od krompira i okačiti da se paprike i patlidžan iscede. Posle dva do tri sata ceđenja, paprike samleti u mašini za meso.

U šerpu sipati ulje, pa dodati papriku. Pržiti ajvar na jačoj vatri uz stalno mešanje. Dodati so po ukusu i sirćetnu esenciju.

Vruć ajvar sipati u tegle i dobro zatvoriti metalnim poklopcem.

 

Inspiracija – lepaisrecna.rs

Fotografije: Instagram, uspesnazena.com, zajecaronline.com, pijanitvor.com, deliciousmagazine.co.uk, ajvar.com

1 thought on “Zimnica: Špajz nije špajz ako nema ajvara! (RECEPT)

Ostavite odgovor