Zdrava turistička ponuda: Bečej uvodi Bečejski meni

Bila sam više puta u Bečeju. Kako sam ga doživela? Kao mali, poprilično jednoličan gradić koji nudi odmor pored Tise. Šta sam radila? Šetala se, sedela po kafićama i na svojoj omiljenoj terasi koja gleda na reku.

Kakav je Bečej, stvarno?

Centar Bečeja

Ako mene pitate, to je jedan mali učmali grad, bez mnogo uzbuđenja i dešavanja, sa mnogo bicikala, staza za šetanju, gde su ulice pod pravim uglom i gde ne možete da se izgubite. Bečej ima Tisu. I to je njegovo bogatstvo i izvor u koji treba ulagati. Neuređena obala ima besprvno izgrđene kućice uz obalu.

Vrlo lako, kad dođe proleće ili jesen, Tisa koja može da poplavi taj deo. Nije često, ali dešava se. Nema zabave, nema celovečernjih žurki. Sve je polako, lagano… Domaćini su sjajni. Nema svađe, samo lalinskog rastezanja rečenica, što je meni vrlo simpatično.

Bečej je grad koji u blizini ima dvorac veleposednika Dunđerskog i ima bogatu istoriju. Ipak, sve je to u zapećku, jer se o mnogim kulturnim i istorijskim mestima ne vodi računa. Realno, ceo centar je zapušten. I sve je ostavljeno nekoj budućnosti kad bude bilo vremena, a ponajviše para.

Goranski park

Kad se dođe u Bečej, nema ti mnogo šta da se vidi. Centar koji se obrušava, žuta voda za koju su vezane legende, Goranski park koji je tek sad počeo da se sređuje. Tisa, pored koje mogu da se odmore misli. Da se vidi prevodnica na koju su ponosni. I  – ništa.

Bečej je, za gradsko dete kakava sam ja, idealan samo u tome što nudi mir i beg od gradskog haosa. U svakom drugom slučaju, postaje brzo dosadno. Sreću se isti ljudi, sedi se po istim kafićima, ide se na ista mesta.

Iz Bečeja stiže glas – Bečejski meni za sve nas

Bečejski meni

Međutim, pošto je turistička ponuda Bečeja vrlo slaba (možda  zbog susedog Novog Bečeja koji je svoju turističku ponudu doveo do zavidnog nivoa) neki ambiciozni ljudi i njihova energija rešili su da u turističku ponudu Bečeja uvedu i – Bečejski meni. Jer i gastronomija je turizam.

Klopa u “Klubu 4”

Bečejski meni je jedna zanimljiva ideja koja je potekla od ugostitelja ovog malog bačkog grada. Zapravo, ono što oni žele je da naprave jedinstveno gastronomsko uživanje. Prvi sa idejom započeo je bečejski restoran “Club 4“.

Kada se sve uzme u obzir, došlo se do zaključka da je mali Bečej, ipak, poprilično bezličan. Zato bi ga baš ovaj Bečejski meni malo izvukao iz te učmalosti i ponudio budućim gostima jednu zdravu opciju za obrok.

Od ovsene kaše do paste od spelte

Ovsena kaša

Prva na meniju bi bila ovsena kaša lokalnog proizvođača koja je za mnoge idelan početak dana. Ta kaša se proivodi u Bečeju i stiže sa bečejskih polja. Trenutno, na meniju su četiri ukusa.

Hleb bez brašna

Tu je i nezaobilazni zdrav hleb, takođe iz bečejksih krajeva (poznat po aferi na internetu prošle jeseni) sa sojinom paštetom i testenina sa speltom. Soja dolazi, takođe, sa okolnih polja i proizvodi se u nadaleko poznatoj fabrici “Soja protein” koja je takođe iz Bečeja i postoji više od tri decenije.

Soja pašteta

Soja protein” svuda gde ima prilike promoviše svoje proizvode. U fabričkom restoranu mogu da se probaju svi njihovi specijaliteti. To su visoko proteinski proizvodi i odlični su za vegane, vegeterijance i one koji samo vode računa o svom zdravlju. Pošto se soja nalazi na listi alergena, stučnjaci iz “Soja proteina” su objasnili da su na istoj listi alergena i jaja, mlečni prozvodi, susam i orasi.

Soja u fabriku dolazi isključivo sa vojvođanskih polja, a fabrika ima sve sertifikate o tome da je reč o dobrom proizvodu koji nije GMO. Soja protein” izvozi u više od 30 zemalja. Svi sastojci su visoko kontrolisani i soja je kod nas bezbedan proizvod.

Bečejski meni

Na Bečejskom meniju naćiće se i sojina pašteta koja ima pet ukusa (paprika, pikant, italijana, natur i sir). Sem pašteta, naćiće se tu i sojine ljuspice koje idu u slatke i u slane proizvode. Tako će se uskoro u bečejskim restoranima naći i pasta od spelte sa sojinim komadićima, pršutom i paradajzom.

Fotografije: Nataša Ilić/lična arhiva, Instagram, becejskapekara.com, vetzavod.com, Pixabay

Ostavite odgovor