Na divanu

Žal za jugom: I ova predstava je završena, doviđenja, dobri moj! (VIDEO)

Prošlo je mnogo izmaglica, ledenih kiša, kao drenovine suvog vazduha, noći bez dana, dana bez svitanja, života od danas do sutra… do jedne letnje noći u vojvođanskoj, preciznije, bačkoj ravnici. Tisi sam dozvolila da mi mazi dlanove i unosi studen u buduće događaje. Nisam ni znala koliko suza imam, dok ne potekoše. Čuli su se stihovi „… vuče te đavo na tu stazu, a ispred sebe imaš dobri, stari, izlizani drum… ukrstim politru i noć, i na taj krst se, tu i tamo, prikivam…“, dok je krokan tekao venama, moje suze rekom, a sećanja su probala da mi pomute jedno leto i još jedan od onih mojih, svojeglavih i zamršenih života. Svaki je, od tih životarisanja, završen. Ubijen. Skončan. Zanavek uspavan. Sećanja su muke. Zato volim kad spavaju.

Radoslav Grujić, srpski Indijana Džouns: Sačuvao naše relikvije od uništavanja, zaboravljen i bez nacionalne časti (VIDEO)

Koliko je, zapravo, velika uloga profesora i prote Radoslava Grujića? Za istoričare i arheologe, nemerljiva. Nemerljiva je i za crkvu, kao instituciju. O njemu, verujem da niste čuli. Malo vas može da se pohvali da zna o kome je reč. Bio je pravoslavni teolog i istoričar, dopisni član SANU. On je čovek koji je pronašao zemne ostatke cara Dušana.

Slučaj Bukovski: Alkoholom obojen život (VIDEO)

Da je dobio posao, Bukovski bi bio novinar. Srećom, pa je bio suviše lenj. Trebalo je da pohađa časove novinarstva na LA Siti koledžu, ali nije otišao ni na jedan. „Svaki put bi legao travnjak, umesto da odem na čas novinarstva“. Čak se i prijavio za posao „bednog piskarala“, ali su odlučili da ga ne prime. Dobro je što nisu. Upravo su ti urednici zaslužni za potonji tok književnosti. Da nije bilo njih i njihove odluke, ne bi bilo potrebe da pišem ovaj post.