Pravila (bloga) da bi vas udavila

Ovo je onaj ružniji, ali najneophodniji deo bloga. Pa da krenem.

Šta ja mislim, šta ko misli, može li to ovako…?

Da odmah razjasnimo: ono što napišem – to je moje! Tako sam ja doživela, osetila, iskusila… Svako drugi ima pravo da sve to isto doživi drugačije, zar ne?

Ja nisam istoričar, arheolog, turistički vodič, kuvar, knjiški moljac koji ne izbija iz biblioteka i knjižara, psiholog, kozmetičar, a ponajmanje savetodavac! Ovo poslednje još i mogu da budem.

  1. Prvo, ja sam keva.
  2. Drugo, ja sam novinar.
  3. Treće, ja sam mačkarka i veliki ljubitelj životinja.
  4. Četvrto, ja sam bloger.

Pritom sam i, ono kao, žensko, pa se u ponešto od stvari koje savetujem i razumem. Savetujem (ili ne savetujem) SAMO ono što sam probala. Sve o čemu pišem volim, a pre svakog teksta sam istraživala, kopala po knjigama, bibliotekama, internetima, posećivala, obilazila, odazivala se gde su me zvali i to sam i prenela…

Ništa nije zapisano u kamenu, tako da ako je neko moje negativno mišljnje na osnovu negativnog iskustva napisano, ne znači da ne može da se promeni. Važno je biti fleksibilan, imati razumevanja i pružiti ljudima drugu (treću, šestu, pa i 66…) priliku. Za drugu stranu važi da želi da se menja i da zna kako to da uradi. Ako ne zna, neka pita. 😉

Bla, bla, truć ispod tekstova (Komentarisanje)

E pa ovako: Na mom blogu, a moj blog je moja sredina, moje dvorište, moja soba (gde ću da lepim postere Džastina Bibera ako tako JA hoću), moj kutak, moj, samo moj prostor za igru i pošto je kao takav MOJ (da li sam rekla da je moj? OK.), onda nema uvreda, psovki, prepucavanja, cinizma, prozivki, arogancije, javnog blaćenja nekoga ili nečega, isterivanje neke pravde, bespotrebnog srbovanja i mržnje prema onima koji ne razmišljaju ili se ne ponašaju kao vi, trolovanja, botovanja ili, kao dno svakog dna, iznošenje prljavog veša. To zaboravite.

Ako vam se tako nešto radi, a vi lepo napravite vaše dvorište, da ne napišem blog, pa tamo „udrite“ po svemu i svačemu i dozvolite sve ono što ja ne dozvoljavam. Ali, kod mene toga nema i to sankcionišem u rekordnom roku (verujte na reč, na netu sam skoro 24/7)!

Ne sviđa vam se moj stav? Moji tekstovi? Nemojte da me čitate, kratko i jasno. Pomenuto đubre od komentara iz svog „dvorišta“ uredno uklanjam vrlo brzo, u to ne sumnjajte.

Neprimereni komentari, oni koje ja smatram neodgovarajućim, uvredljivim ili izvorom mržnje, nasilništva i rasizma, biće obrisani. Ista sudbina očekuje i one komentare koji sadrže linkove ka nekim sajtovima. Na to zaboravite. Ništa ono „savetujem ti/Vam…„, pa link ka tome ili „Pogledaj ovo, meni je pomoglo…„. Toga nema! Tačnije, ne dam. Za te stvari pišite mi u mejlovima ili me nađite na društvenim mrežama (a imam me svuda), pa mi prenesite preko privatnih poruka.

Takođe, brišem i one komentare čitaoca koji nisu pročitali tekst do kraja (mrzi ih, jašta!), nego posle rečenice ili dve kreću da nešto „pametuju“ ispod teksta. Na to ne odgovaram, već odma’ pritišćem ono crveno dugmence.

Ono što dopuštam su argumenti. Saveti. Dobronamerne primedbe. Svi oni treba da budu lepi, fini, nadasve kulturni, ne treba da budu uštirkani, mirišljavi i sa mašnicom, ali odmereni i umereni TREBA da budu. Takve komentare ostavljam, iako se ne slažem sa njima.

Šta je sa fotkama, preuzimanjima tekstova, delova tekstova, savetima…?

Idemo redom:

  1. Fotografije uglavnom preuzimam sa interneta i to najčešće sa Pixaby-a, Pexels-aili Unsplash-a ili sa opšte popularnih sajtova poput Tumblr-a, Wikipedije, Reddit-a, Pinterest-a i drugih, kao i sa društvenih mreža. Veoma vodim računa o tome. Ponekad mi fotke urade profesionalci. Ukoliko primetite da sam upotrebila fotografiju za koju postoje autorska prava, molim vas da mi javite da je uklonim ili, ukoliko autor to dozvoljava, potpišem i linkujem.
  2. Ako preuzimate tekst ili delove teksta sa bloga na vaš sajt ili portal, molila bih vas da mi javite na bilo koji od dva mejla: rokselana@gmail.com ili sultanija@rokselana.com. Vrlo je važno da me pravilno linkujte. O tome, u pasusu niže.
  3. Znam, mnogi od vas mnogo rade i mrzi ih ili im se žuri da mi pišu „sitnu knjigu, a tako bi da objave moj tekst ili deo teksta. Onda tu važe sledeća pravila. Da, možete da preuzmete tekst ili delove teksta, ali NE SMETE da ga menjate na bilo koji način. Tekst ili delove teksta prenosite onako kako je napisan. Nemate pravo da ga skraćujete, dodajete, prepravljate, vršite uredničke, „krojačke“ zahvate.
  4. Treba vam savet, mišljenje, želite me negde, na nekom skupu, na nekoj destinaciji, da ocenim restoran, hotel, mesto…? Može. Pozovite me putem mejlova gore naznačenih i sve možemo da se dogovorimo.

EPP, reklame (Sponzorisanje)

Niko nije gadljiv na pare ili usluge, pa nisam ni ja. Vrlo sam rada da objavim banere ili partnerske, unapred definisane i dogovorene tekstove. Ako se na blogu pojavi takav tekst, plaćen novcem ili uslugom, biće vrlo jasno naznačen na kraju teksta.

Ako na bilo koji način želite da sarađujete sa mnom i da se oglašavate u „Koferčetu„, ovde su vam svi detalji vezani za to.

Autorsko pravo

Moji tekstovi su – samo moji. JA pisala, uređivala, trošila vreme. Znači MOJI SU, mojih ruku i mozga delo. Tekstovi sa mog bloga mogu biti upotrebljeni u nekomercijalne svrhe u celosti ili delimično, samo morate da navedete KO JE IZVOR, to jest AUTOR i to u sledećem obliku: Nataša Ilić – rokselana.com i link ka tekstu, bez skraćivanja ili sakrivanja internet adrese, ovako kako je napisano.

Ukoliko tekst preuzimazte za štampana izdanja, dužni ste da me obavestite i da mi po obljavljivanju teksta u roku od sedam (7) radnih dana isplatite tekst. Ovo je blog i svaki tekst je autorsko delo. Zato sa mnom se prvo dogovarate, obavestite me, dogovorimo se za novac i uplatite mi dogovorenu sumu u pomenutom roku.  Internet i štampa nisu isto i nemojte da me ubeđujete da ste sve zavšili mojim potpisom i potpisom mog bloga. Ovde je novac presudan faktor.

Ukoliko to (ne) učinite, mogu da preduzmem „nepopularne mere„.

Sebi dajem pravo da pišem o mom utisku i doživljaju, a ne onom što neko osmisli i izmašta da ja treba da pišem. Za to postoje „novinari„. 🙂

Ili tako, ili nikako! 🙂

P.S. Pravila sam napisala i donela ja i mogu da ih menjam kad i kako poželim. Najzad, Sunce, Merkur i Venera su mi u Ribama, pa znam da budem malo nestalna, sa čestim promenama planova i pravila. Međutim, Mesec u Jarcu mi ne da da odustanem i čvrsto drži ovo „Koferče“ puno svakojakih priča! 😉

Šalim se za ovaj astrološki deo! Htedoh da vas malo nasmejem 🙂 Nadam se da sam uspela!