Srpsko „more“: Najlepše plaže koje pružaju morski doživljaj (ili se trude) (VIDEO)

Leto je u punom jeku! Neki su već bili na odmoru, neki će tek da se otisnu duž mora, reka, jezera ili planina, a meni je dužnost da vam predstavim lepe plaže po ovoj našoj, još lepšoj, zemlji. Počeću od mesta gde živim. Zemun i Lido.

Leto je u punom jeku! Neki su već bili na odmoru, neki će tek da se otisnu duž mora, reka, jezera ili planina, a meni je dužnost da vam predstavim lepe plaže po ovoj našoj, još lepšoj, zemlji. Počeću od mesta gde živim. Zemun i Lido.

Zemunska plaža, Lido

Zemunci se kunu u Lido. Nema bolje plaže i kraj. Lido se nalazi se na severnom špicu Velikog ratnog ostrva, na Dunavu. Plaža nosi ime po Lidu u Veneciji. Ovo kupalište, prvo je bilo divlje i neuređeno. Onda je Lido, malo po malo, postalo alternativa Adi Ciganliji i sad tu postoji kafić, brza hrana, prodaja sladoleda i spasilac. Dalja urbanizacija Lida nije moguća zbog ptica koje žive tu.

O Adi ne treba mnogo pisati sad, o njoj ću kad budem pisala samo o beogradskim kupalištima.

Bela stena, Pančevo

Ako odemo malo dalje, na samo 12 kilometara od centra Beograda, nalazi se prava oaza mira, jedna lepa plaža. To je Bela stena. Za ljubitelje divlje prirode, ovo je pravi raj. Mesto je dobro za kupanje, pecanje, kampovanje ili odmaranje u senci drveća. Priroda se baš potrudila da to dobro izgleda, voda je čista, a o blizini grada govore soliteri koji se jasno vide. Do plaže se može doći i čamcima iz Višnjice, Pančeva i vikend naselja Čapljin. Na plaži nema pijaće vode, ali zato ima 280 vikendica.

Dunavski sprudovi, Apatin

Apatinci imaju tu sreću da im je priroda podarila divne plaže i to – na Dunavu. Kada su vrućine dunavski sprudovi su idealni za kraći predah i osveženje. Ne treba se začuditi ako vas duge peščane plaže i celokupan pejzaž podseti na prizore sa egzotičnih mesta.

Plaža na Đetinji, Užice

Užičani imaju svoju oazu mira, a to je gradska plaža na Đetinji. Ona je smeštena na samo nekoliko minuta hoda od centra grada i za Užičane je jedinstveno mesto okupljanja leti.

Plaža se nalazi ispod ostataka grada Nikole Altomanovića. Pored plaže su tereni za fubal, košarku, tenis i odbojku na pesku, kao i nekoliko bašti gde se može predahnuti od plivanja i sportskih aktivnosti. Na plaži se mogu iznajmiti pedaline i kanui.

Štrand, Novi Sad

Novosadski Štrand je plaža sa istorijom dugom više od jednog veka. Kad smo već na dunavskoj obali ovo je najlepša i najuređenija plaža na pomenutoj reci. Tokom leta plažu dbnevno poseti oko 15.000 ljudi. Za one koji ne bi da se oprobaju kao plivači, na raspolaganju imaju mini-golf, tereni za košarku i odbojku na pesku…

Nisu zapostavljeni ni najmlađi, jer za njih su napravljena igrališta. Tokom leta na Štrandu se stalno nešto dešava od muzike, zabave i sporta.

Oficirac, Novi Sad

Kad smo već kod Novog Sada, tu je plaža Oficirac – najveća plaža na Dunavu. Idealno mesto kako za ljude, tako i za njihove kućne ljubimce. Sloboda je zagarantovana kao i uživanje, roštiljanje, odmaranje, što bi mladi rekli – prava bleja.

Bosa noga, Arilje

Plaža Bosa noga kod Arilja nalazi se nekoliko kilometara od centra grada, a smeštena je na reci Rzavi, jednoj od najčistijih reka u Evropi. Otvorena je za kupače od početka maja, pa do oktobra. Poseduje terene za odbojku na pesku, fudbal, stoni tenis, ali i veliku travnatu površinu gde se održavaju koncerti i di-džej nastupi.

Ovo je samo jedna, najuređenija plaža na Rzavi, dok postoji još sedam manjih, a to su Urjak, Sonjine čari, Uski vir, Vukotici, Žuta stena, Viseći most, Šljunkara.

Žićina plaža, Loznica

Skoknimo malo do Drine. Tu u blizini Loznice i Banje Koviljače nalazi se Žićina plaža, steciše Lozničana i meštana ili posetilaca Banje. Tokom leta na plaži ume da bude i nekoliko hiljada ljudi na plaži. Neke čak potseća i na more. Smatra se da je ovo najlepša plaža na Drini. Ako ovog leta boravite u Srbiji, ne zaboravite na Žićinu plažu, uživaćete!

Popova plaža, Zaječar

Popova plaža na obali Timoka u Zaječaru nastala je od prvobitnog đubrišta. A onda, kao u priči o „Ružnom pačetu„, postala je prava lepotica srpskog „primorja„. Sada plažom gospodari pesak i ima zanimljive i atraktivne sadržaje.

Na plaži postoje tereni za mali fudbal, fudbal na peni, košarku, odbojku na pesku, staze za rolere, skejtbordove, teren za mini-golf, teniski tereni, deo za vaterpolo. Za vreme leta se skoro svakog vikenda održavaju koncerti.

Kladovska plaža

Plaža u Kladovu je peščana i nalazi se na stotinak metara od centra ovog mesta. Godinama je pravo je mesto za letnji odmor i rekreaciju. Duga je skoro 1.000 metara i nalazi se u neposrednoj blizini dva hotela.

Ova plaža bez problema može da zameni more i da oda utisak da ste tamo negde u Grčkoj, na primer. Tome doprinosi pesak, plažni mobilijar, a tokom leta poseti je na hiljade kupača.

Golubačka plaža

Plaža u Golupcu se nalazi na samom mestu uplivu Dunava u Đerdapsku klisuru. Plaža je dugačka svega 100 metara. Postoje uslovi za njeno proširenje, jer je obala pristupačna.

Tu je Dunav širok skoro šest kilometara. Plaža je lepo uređena, peščana, ima suncobrane od trske i tako stvarno potseća na morsku obalu.

Ženeva, Kraljevo

Plaža Ženeva u Kraljevu je jedna od najlepših i najstarijih plaža na reci Ibar. Tu se i dan danas čuva staročaršijski duh, a na prošlost opominje Mirina česma koja je simbol otpora Osmanskom carstvu.

Neki kažu da je ova plaža idealna da, ako niste, doživite Brazil uz odbojku na pesku, jer se svake godine, početkom avgusta ovde održava najveći turniri u regionu u odbojci na pesku. Sve je besplatno na plaži sem klope u restoranima, naravno. 😉

Inspiracija – blic.rs, telegraf.rs, espreso.rs

Fotografije: Pixabay, Facebook/ličnaarhiva, telegraf.rs, pancevo.mojkraj.rs, viladuda.com, danas.rs, novisad.rs, mojnovisad.com, arilje.org.rs, kilometraza.blogspot.com, zajecar.info, hotelkladovo.rs, filminserbia.com, mojavanatura.com

Ostavite odgovor