Zimnica: Sirup od zove kao sećanje na detinjstvo (RECEPT)

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit. Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Sirup od zove je napitak koji neke od nas, pa i mene vraća u detinjstvo. To je često pravila moja baka, a pošto bake odavno nema, pa ni njenog recepta, rešila sam da ipak dođem do jednog. Pre toga da vam ispričam malo o ovom soku.

Careve kozje uši i zovino drvo

Davna priča kaže da je car Trojan imao kozije uši. Kada je došao berberin da ga brije, car mu je platio u zlatnicima kako nikome ne bi ispričao za njegove i kozje uši. Berberin je pristao, ali kakao je vreme odmicalo brica je počeo da oboljeva pošto nikom nije smeo da kaže tajnu. Tada je odlučio da ode u polje iskopa jednu rupu i da u nju tri puta kaže: “U cara Trojana kozije uši!“.

Kada je to obavio, on zakopa rupu i tako mu bi mu lakše. Ali kako je prošlo neko vreme, iz te rupe je izniklo drvo zove, a čobani koji su tuda prolazili  napravili su od drvetovih grana svirale. Kako su počeli da sviraju, umesto muzike se čulo: “U cara Trojana kozije uši“. Tako su svi saznali za carevu tajnu.

Po ovoj legendi je drvo zove bilo dugo poznato.

Cveta u maju, pije se cele godine

Zova cveta u maju. Berba cvetova se vrši po suvom i lepom vremenu. Veoma je bitno da je drvo zove udaljeno od ulice i bilo kog zagađenja. Bere se cvet po cvet i stavlja se u kesu da bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mešavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i lekovit. Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma. Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje.

Odličan za grip kožu i mršavljenje

Ako osećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. U proleće, cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Zova čisti organizam, pošto pospešuje izbacivanje otrova iz limfnih žlezda.

Ova biljka pomaže kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik, pa samim tim doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje. Zato je zova odlična kao pomoć u mršavljenju.

Ovaj sok snižava temperaturu i, sem kad su vrućine, treba ga piti i kad nastupi hladno vreme. Sirup je odličan za bronitis i smetnje sa disanjem. Takođe, super je za one koji imaju problem sa kostima i sa išijasom. Kažu da dijabetičari ne bi trebalo da ga koriste, kao ni trudnice i dojilje. Svi drugi – samo izvolite!

Sok od zove

Sastojci:

  • 120 cvetova zove
  • 120 g limunske kiseline
  • 6 kg šećera
  • 3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Prvog dana 120 cvetova zove potopiti u veću šerpu ili lonac, tako da cvetovi idu dole, na dno šerpe ili lonca. Dodati 120 grama limuntusa i šest litara vode. Ostaviti da odstoji 24 sata . Povremeno promešati. 

Sledećeg dana, cvetove zove procediti. Na svaki litar proceđene tečnosti dodati kilogram šećera. U šerpu dodati tri kesice vanilin šećera. Ostaviti 24 sata da odstoji. Povremeno promešati. Trećeg dana, pre sipanja soka u flaše, dodati jednu kesicu limuntusa u svaku šerpu. Sok sipati u flaše.

Na dno šerpe staviti krpu, pa staviti flaše u šerpu, naliti hladne vode i pasterizovati sok na laganoj temperaturi 90 minuta, zatim sok zatvoriti i ostaviti da se ohladi u šerpi.

Fotografije: Pixabay

Ostavite odgovor