Jesenje svetkovine: Putovanja za Noć veštica

Uoči Noći veštica organizuju se putovanja u Transilvaniju, rodnu zemlju grofa Drakule. Tamo možete videti rodnu kuću i dvorac u kome je u 15. veku vladao „strašni“ i „željan krvi“ knez Vlad Cepeš, koji je pod nazivom Drakula postao sinonim za ispijanje krvi.

Praznik Noć veštica je odlična prilika da se malo uplašite i posetite neka mesta koja ću vam predložiti. To, najzad, može biti i vaše idealno jesenje putovanje.

Noć veštica pada poslednjeg dana u oktobru kada, prema drevnom slovenskom, ali i keltskom verovanju, duše nalaze svoj mir.

U poseti grofu Drakuli  i Frankenštajnu

Dvorac Vlada Cepeša

Uoči Noći veštica organizuju se putovanja u Transilvaniju, rodnu zemlju grofa Drakule. Tamo možete videti rodnu kuću i dvorac u kome je u 15. veku vladao „strašni“ i „željan krvi“ knez Vlad Cepeš, koji je pod nazivom Drakula postao sinonim za ispijanje krvi.

Dvorac Vlada Cepeša

Priča o tome kako knez Cepeš pije krv je izmišljotina nemačkih trgovaca koji su Cepeša, poznatog po nabijanju na kolac turskih osvajača, prozvali „krvopijom“ zbog visokih poreza u svojoj zemlji.

Priča o nametima kojima im je „popio krv“ u 19. veku je došla do irskog književnika Brema Stokera (Bram Stoker), čija je bujna mašta stvorila poznati horor roman o grofu što danju spava u kovčegu, a noću velikim zubima grize vratove i pije krv.

Vlad Cepeš

Vlad Cepeš je u svojoj zemlji najviše poznat po borbi sa Turcima. Oko svog zamka imao je šanac sa kočevima u koji su upadali osmanski osvajači i tako ginuli. Inače, bio je vitez Reda zmaja, kao i srpski despot Stefan Lazarević.

Red zmaja je učestvovao u boju na Kosovu. Odatle Vladu Cepešu naziv Drakul, što na rumunskom jeziku znači „sin zmaja„.

Dvorac Frankenštajn

Mnogi ljubitelji strave idu i u posetu dvorcu Frankenštajn u nemačkom gradu Multalu, južno od Darmsdada, gde se održava poznata žurka „Noć veštica„.

Legenda kaže da su taj dvorac i njegov bivši vlasnik inspirisali Meri Šeli u stvaranju Frankenštajna. Svake Noći veštica u dvorcu se organizuje zabava pod maskama na kojoj se okupi više hiljada vampira, mumija, veštica, vukodlaka, duhova i drugih strašnih bića.

Parada povodom Noći veštica

Parada u Njujorku

Najveća maskirana parada na svetu za Noć veštica tradicionalno se održava u Njujorku. Tada će ulice grada koji nikad ne spava preplaviti hiljade sablasnih maski, ples i dobra veštičja zabava.

Uz hiljade maskiranih posetioca i stotine sablasnih lutaka, organizatori i ove godine spremaju nastup mnogo bendova različitih muzičkih pravaca, plesače i raznorazne performanse.

Kuća veštica u Salemu

Dobar provod na američkom kontinentu je i u mestu Salem u Masačusetsu, poznatom po nazivu Grad veštica. Tamo su mnoge žene koje su proglašene vešticama, nedužne skončale na lomačama, a od njihove tragedije je danas napravljena turistička atrakcija.

Nekoliko godina unazad održavaju se zanimljive maskarade za ljubitelje strave i u poljskim gradovima Varšavi i Krakovu, koje vredi posetiti.

Džinovske bundeve u Gardalandu

Gardaland

Ako ste ljubitelji kraćih porodičnih putovanja i izleta, a da ona odgovaraju temetici, tu je zabavni park Gardaland kod grada Kastelnuovo u Italiji. On je krajem oktobra i početkom novembra uređen u veštičijem stilu.

Specijalnu ponudu povodom Noći veštica čini mnogo izrezbarenih bundeva visokih i do tri metra. Bude ih i više hiljada, a glumci i animatori maskirani su u vampire, duhove, veštice i kosture. Park je pun letećih veštica i šišmiševa, a svi posetioci mogu da se maskiraju na posebno uređenim mestima.

Noć veštica na Bledu

Porodična Noć veštica može da se provede i u srednjevekovnoj tvrđavi iznad Bledskog jezera u Sloveniji, gde se tokom Noći veštica organizuje dečji bal pod maskama, u znaku bundeva koje svetle.

Planina Klek u Hrvatskoj

U susednoj Hrvatskoj se takođe gaji kult veštica, pa je njih najlakše pronaći na Kleku, planini koja je zbog specifičnog oblika oduvek privlačila pažnju.

Na Kleku se, navodno, okupljaju i plešu veštice iz celog sveta, a njihovo kolo i vrisak se čuje do Ogulina.

Fotografije: Tumblr, fun107.com, parksmania.it, bled.si, Wikipedia, spreadingmagic.com

Ostavite odgovor