Stigla je vinska Nova godina i zaustavila Dunav: Neki to vole mlado! (RECEPT) (VIDEO)

Vinari imaju svoju Novu godinu. Znate kad je to? Svakog trećeg četvrtka u novembru. Tada je za vinare Nova godina, jer stiže novo, mlado vino. Tako je prošle nedelje u „Mačkovom podrumu“ vinariji u Irigu priređena smotra i doček mladog vina portugizera pod nazivom „Neki to vole mlado„.

U njihovom restoranu obreli su se ljudi iz sveta medija, pa i ja. Uživala sam u portugizeru, paprikašu, kao i u pesmi. Baš zato, ispričaću priču o jednoj pesmi koja se više puta čula tokom večeri. „Mačkov podrum“ svake godine organizuje takmičenje u pisanju pesama, tako da ću deo ove vinske priče posvetiti muzičkoj numeri koja se više puta čula tokom večeri portugizera.

DOČEKALI SMO NOVO VINO: PORTUGIZER SVATOVAC IZ “MAČKOVOG PODRUMA” VINUO SE U SVET! (VIDEO) (RECEPTI)

Da li je portugizer zaustavio Dunav?

Nekoliko puta zaorilo se gostionom „Zaustavite Dunav i kazaljke stare…„. Možda je Dunav tad i stao, ne znam. Bila sam daleko od njega. Ono što znam je da su mnogi uvereni da je pesma „Osam tamburaša“ nastala baš sa vojvođanske ravnice i utabanog, ravnog puta. Međutim, nju je napisao Crnogorac odrastao na Cetinju, Milorad Minja Vučetić, životnim prilkama Vrbašanin.

Često je pokojni Janika Balaž govorio da ova romantična pesma o Dunavu, ženi, ljubavi i boemiji, „sjajno i skladno objedinjava senzibilitet panonskog prostora, titraje mediteranske tople klime i gorštačkog crnogorskog ponosa„.

Dovoljno je da volite mlado (ma šta to bilo)!

Pesmu je Vučetić napisao jedne letnje večeri 1975. godine dok je sedeo na terasi Petrovaradinske tvrđave i uživao u muzici orkestra Janike Balaža. Nastala je u dahu, stihovi su prosto navirali. U zanosu muzikom i atmosferom gotovo da je povikao „zaustavite Dunav i kazaljke stare, ovo je pesma moja i reka moje nade„. Tako je nastao prvobitan naziv pesme, pošto je taj orkestar i tada imao osam članova,  kao i danas. A onda se pesma malo promenila i dobila još veći smisao i lepši naslov.

A kako sam se provela na dočeku mladog vina? Reći ću samo da volim mlado. Više volim da uz nekog malo starijeg uživam u mladom. Vinu, naravno.

Recept

Pileći paprikaš s noklicama

Sastojci:

 • 1 pile
 • ½ kg crnog luka
 • 1 babura ili 1 dugačka, zelena paprika
 • 4  do 5 paradajza
 • mast
 • aleva paprika
 • sitno seckani peršun
 • biber

Priprema paprikaša:

Pile iseći na komade. Očistiti luk i iseći ga na sitno. U šerpu spustiti kašiku masti i sačekati da se otopi. Dodati luk, posoliti i pržiti ga dok ne omekša. Dodati na vrh noža aleve paprike, jednu baburu ili jednu veliku, zelenu papriku.

Spustiti pileće meso i pržiti ga sa lukom dok ne bude skroz mekano. Naliti pileće meso vodom toliko da u njoj ogrezne. Dodati isečeni paradajz, peršun, malo bibera i posoliti, ako je potrebno. Paprikaš krčkati na tihoj vatri dok ne uvri sva voda.

Paprikaš često mešati da ne bi zagoreo. Kad je gotov, treba da ostane dovoljno soka.

Noklice

Sastojci:

 • 2 jaja
 • mast
 • so
 • brašno

Priprema noklica:

Dvv žumanceta, komad masti, soli, sneg od dva belanca i brašno zajedno promešati i dobro umutiti. Staviti vodu u šerpu posoliti je. Kaščicom smesu stavljati u vrelu vodu i iz nje vaditi loptice. Ako se prva grudvica raspadne, znači da treba dodati još brašna. Obarene grudvice vaditi iz vode, ocediti i spuštati na vrelu mast u šerpi.

Noklice se mogu služiti zasebno, a mogu se sipati u tanjir zajedno sa paprikašem.

 

Inspiracija – Veliki narodni kuvar, riznicasrpska.net

Fotografije: Mihailo Berček, Nataša Ilić

Ostavite odgovor