Gde u 2019: 12 zemalja za 12 meseci (VIDEO)

Ne znam šta ste rešili za ovu godinu, ali ukoliko su putovanja jedna od novogodišnjih odluka, onda krenite da odmah smišljate gde ćete. lli, ako vam je lakše – ja ću vam ponuditi 12 zemalja za svaki mesec u godini. Pa čak i ako to ne budu te zemlje, putovanja su svakako najbolji izbor.

Pa da krenem redom:

Januar – Puerto Riko

Pobegnite, ako možete od hladnoće i pravac – Puerto Riko. Trenutno je tu sve uloženo u turizam i sav novac koji turisti ostave ide u obnovu zemlje i pomoć za unesrećene posle uragana „Marija„.

Ako vas to ne pokrene, a ljubitelji ste muzike, možda mogu „Hamiltonovi„, najpoznatija mjuzikl trupa na svetu koja gostuje od 12. do 27. januara u „Bellas Artes„-u. Jednu od uloga tumači Lin-Manuel Miranda, koja potiče iz Puerta Rika.

Putnici preporučuju „CasaBlanca“ hotel koji se nalazi u srcu starog San Huana. Hotel je fuzija novog i starog, a zanimljivost je što ima kade sa laticama na krovu hotela, za uživanje.

Februar – istočna Kanada

Da, da, naravno da je u Kanadi u ovo doba godine hladno, ali baš tada se održavaju zanimljivi festivali. U Novoj Skotiji se dešava festival posvećen jastozima „Lobster Crawl“ baš prvog u mesecu, a možete da odete u Njufaundlend ili Labrador na „Mid-Winter Bivver“ festival posvećen kulinarskim specijalitetima i vozilima za sneg.

Ove godine se održava 65. Zimski karneval u Kvebeku, a između ostalog ovaj festival je zanimljiv po trci kanuima na ledu i noćnim paradama. Regija Nju Bransvik poslednje nedelje u mesecu organizuje restoransku nedelju nazvanu „Chop Chop“ u gradu Sent Džon.

Putnici znalci preporučuji odsedanje u Kvebeku, u hotelu
Fairmont Le Chateau Frontenac“ koji se nalazi u blizini svega značajnog što treba videti u gradu Kvebeku.

Mart – Trinidad i Tobago

Kao i većina tropskih mesta, Trinidad i Tobago su najbolji da se posete u martu. Tada se dešavaju karnevali, a već prve nedelje u mesecu je Veliki karneval u glavnom gradu.

Najveći karnevali se dešavaju baš pre Velikog uskršnjeg posta i to je pravo vreme da se pridružite slavlju.

Oni koji znaju, kažu da je najbolje odsesti u hotelu „Hyatt Regency Trinidad“ koji je nedavno renoviran i nalazi se na obali i u centru zbivanja.

April – Nju Meksiko, SAD

Ako pitate Amerikance, ovo im je omiljena destinacija za bežanje pre nego što upeče zvezda. Međutim, Nju Meksiko ima svega – i pustinje, i monsune, pa čak i sneg.

Dva najveća grada u državi su Santa Fe i Albukerki, a razdaljina između njih je sat vremena vožnje i nude razne zanimljivosti poput obedovanja u jednom od najboljih restorana u Sjedinjenim Državama – „Džeronimo“ do prirodnih lepota kao što su White Sands i Tent Rocks.

Znalci preporučuju boravak u hotelu „Los Poblanos Ranch & Inn“ odakle možete obići plantaže lavande, a odatle je dobra polazna tačka za obilazak Nju Meksika.

Maj – Mejn, SAD

Mejn je prepun gradova koji su poznati po svojim restoranima, ima prelepe pejzaže i tek obnovljene nacionalne parkove. Nju Ingland je odavno zanimljiva letnja destinacija i sve je sve popularnija.

Zato nije loše otići u maju kada su temperature prijatne, a ako budete imali sreće, krajem meeseca može vas obradovati toplije vreme.

Oni koju putuju, savetuju da to ipak bude neki od kampova koji su sada popularni. Trenutno je na glasu „Sandy Pines Campground“ koji nudi kućice, mesta za kampovanje, safari šatore po povoljnijim cenama u maju.

Jun – Normandija, Francuska

Ovog 6. juna se obeležava 75. godišnjica od čuvenog „Dana D„. U čast poginulim vojnicima, Normandija će biti domaćin raznim događajima tokom celog leta. Održavaće se aero mitinizi, vatrometi, skakanja padobranima, koncerti, veliki festivali hrane i pića i vojne parade.

Napad na Normandiju“ je centralni događaj i biće upriličen 5. juna kad će 250 muškaraca i žena preletati padobranima preko Lamanša do Normandije.

Putnici savetuju da treba odsesti u „Mercure Hotel Omaha Beach„. Hotel je blizu obale i glavnih dešavanja.

Jul – Čile i Argentina

Južna Amerika će jedina ove godine imati prilike da prisustvuje potpunom pomračenju Sunca i to će se najbolje videti iz južnog Buenos Ajresa. Pomračenje će biti 2. jula i imate dovoljno vremena da isplanirate put, ne bi li videli ovaj nesvakidašnji astronomski događaj.

Pomračenje će se najbolje videti iz već pomenutog Buenos Ajresa, Elki doline u Čileu i iz Mendoze u Argentini.

Putnici sa „Trip Advisor„-a savetuju odsedanje u „Home Hotel Buenos Aires“ koji, između ostalog, ima spoljašnji bazen koji se greje, spa, baštu čije biljke dopiru do spoljašnjih zidova soba, a pritom nalazi se u centru grada.

Avgust – Anahejm, Kalifornija, SAD

U leto će kultni filmski serijal dobiti maketu – „Ratovi zvezda“ će imati svoj „grad“ na Zemlji pod pokroviteljstvom „Diznilenda„.

Verovatno će se mnogi sjatiti da vide ovo čudo, ali najbolje vreme za posete je svakako avgust, kad je vruće i kad nema toliko gužve.

Znalci preporučuju „Hotel Indigo“ koji je na samo deset minuta udaljen od parka.

Septembar – Portugal

Pošto je godinama bio na listi najboljih zemalja koje treba videti i „skriveni dragulj“ Evrope, Portugal i dalje mami svojim šarenolikim prostranstvima, istorijom i bogatim vinogradima.

U septembru je vreme prijatno, a treba obilazak započeti od Lisabona, pa se dalje upustiti u vinsku avanturu oko Porta ili do plaža Algarve.

Ako putujete porodično ili u grupi, najbolji je „Lumiares„, hotel apartmanskog tipa sa restoranom i barom na krovu.

Oktobar – Rumunija

Naravno, okrobar je vreme kad se dočekuje Noć veštica i kad zima polako hvata zalet. Zato je Rumunija prava zemlja da se suočite sa vukodlacima, ukletim dvorcima i da obiđete dvorac grofa Drakule u Transilvaniji.

Iako bih vam ja ovde preporučila da obiđete srpske vodenice i istočnu Srbiju, jer su tu rođeni vampiri, Rumuni su u svoju turističku ponudu uvrstili upravo njih, iako su ove „zveri„, po poreklu, naše. Međutim, oni su se prvi setili.

Kad ste već u Rumuniji, treba obići saksonsko selo Birtan i, naravno, glavni grad Bukurešt.


„Hotel The Concorde Old Bucharest“ nudi istočnoevropsku gostoprimljivost. Smešten je u starom delu grada i sve što želite da vidite, možete organizovati iz hotela.

Novembar – Berlin, Nemačka

Turizam u Berlinu se sve više razvija i ovaj grad postaje destinacija za umetnost, gastronomiju i noćni život. Baš u novmebru, tačnije 9. novembra se obeležava 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida koji je razdvajao Istočnu i Zapadnu Nemačku tokom 28 godina.

Zato, biće organizovane brojne izložbe, koncerti, razna dešavanja, čak i biciklistička trka u dužini nekadašnjeg zida.

Najbolji za odsedanje je „Select Hotel Berlin The Wall„. Nalazi se u blizini svih važnih punktova u gradu.

Decembar – Velika Britanija

Pošto je nemoguće predvideti šta će se desiti sa funtom koja pada i približava se vrednosti dolara, zbog Bregzita, možda je sad idealno vreme da isplanirate da novogodišnju čaroliju doživite baš na ostrvu, bilo da je to Engleska, Škotska ili Vels.

Naravno, nezaobilazan je London, ali ako želite da okusite nešto drugo, tu su zimski festivali u Edinburgu ili sneg u Velsu.

Znalci kažu – birajte „Claridge’s“ hotel u delu Londona koji se zove Mejfer. Svake godine ga za Božić ukrasi neki poznati dizajner.

Inspiracija – smartertravel.com

Fotografije: Pixabay, Pinterest, globetrottingstiletto.com,
galla.seelenfluegel.infoOstavite odgovor