Svetski dan helikoptera u Dobanovcima: Uživanje za sve kojima je letenje strast (kao meni!) (VIDEO)

Odmah da se ogradim – o helikopterima ne znam ništa. Ali… Volim da letim. Volim taj osećaj dok zemlju gledam sa visine. Prvi put sam sela u helikopter 2002. godine. Bilo je leto vreo dan i bila je neka smotra padobranaca na Ušću. Kao novinar imala sam priliku, želju i hrabrost da se provozam sa padobrancima i da Beograd gledam sa 1000 metara visine. Vojni piloti bili su vrlo raspoloženi da koleginicu Jelenu Milovanović, fotoreportera i mene provozaju sa padobrancima. Sve do pre koji dan, bio je to moj jedini let helikopterom. Sad već ubrajam da sam to, u ovom životu, učinila dva puta.

Na svetski dan helikoptera koji su organizvali „Balkan Helicopters„, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Beograda takođe je bio vreo dan. Imala sam sreću da sa kolegom Sašom Džambićem, takođe fotoreporterom sa kojim sam davnih dana 2003. pratila „Exit„, sednem u helikopter i da se provozam. Ovog puta, bio je to malo drugačiji tip helikoptera od onog vojnog i otvorenog. Izvinjavam se unapred na nepoznavanju „gradiva„, ja ipak samo volim da letim. Pilot je bio pravi džentlmen, dozvoljavajući mi da brbljam od sreće, ali uzbuđenje je uradilo svoje. Smejala sam se i ćutala.

  • Ućutali ste se, da li je sve u redu? – pitao me je.
  • Ne biste verovali koliko je sve savršeno – odgovorila sam. Samo uživam. Presrećna sam.

Eto, ako je nekog taj čovek, tog dana učino srećnim – to sam bila ja.

Povodom Dan helikoptera u Dobanovcima je bila prava fešta, pa su svoju smotru imali i padobranci, a pilot Goran Krneta je pokazivao manevre sa helikopterom. Gosti, i stari i mladi su imali prilike da se osveže uz domaće limunade, sokove, slaniše i slatkiše, sladolede, okrepe uz rakijicu, pivo, vino i roštilj. Naravno, i da polete. Najmlađi su mogli da crtaju ili prave helikoptere i tako upotpune svoj dan. Na poklon sam dobila vino vinarije „Šapat„, koje me je na prvi gutljaj osvojilo.

Grci smislili naziv, Da Vinči crtao, Slovak napravio

Ako se vratimo mnogo godina i vekova unazad biće jasno da su ljudi odavno sanjali o letećoj napravi ili mašini. To je nekima čak i bila opsesija. Na primer, Leonardu da Vinčiju. On je oko 1500. godine napravio crtež džinovskog helikoptera koji je podsećao na zavrtanj. Leonardo nikad nije pokušao da napravi helikopter, jer bi bez motora njegov trud bio uzaludan.

Reč „helikopter“ potiče od grčkih reči „heliks“ što znači „spirala“ i „pteron“ što znači „krilo„. Helikopter sa motorom je izmislio Slovak Jan Bahil. U Francuskoj je 1783. godine prikazana jedna igračka-helikopter, nazvana „kineska čigra„, iako niko nije znao odakle je ta naprava doneta. Godine 1796. je Džordž Kejli eksperimentisao sa sličnim „kineskim čigrama„, a dao je nacrt i za parni helikopter.

Od „kineske čigre“ do prvog helikoptera

Tokom sledećih 100 godina mnogi su pokušavali da konstruišu helikopter. Neki od tih projekata bili su fantastični, drugi i praktično izvodljivi, ali je samo nekoliko helikoptera poletelo. Još nije postojao snažan, a ujedno i lak motor za pokretanje helikoptera. Tek kada su tokom Prvog svetskog rata izrađeni takvi motori, postalo je moguće napraviti helikoptere koji su bili u stanju da ponesu čoveka i podignu ga sa Zemlje.

Konstruktor Igor Sikorski je napravio dva helikoptera 1909. i 1910. godine. Pred kraj 1917. godina dva austrougarska oficira konstruisali su helikopter namenjen za osmatranje na frontu, koje su pre toga obavljali vazdušni baloni. Taj helikopter se nekoliko puta odigao od Zemlje do većih visina, ali se na tome sve i završilo.

Rad na stvaranju helikoptera nastavio se u mnogim zemljama, ali bez nekog većeg uspeha. Međutim, 1936. godine kompanija „Foke-Vulf“ iz Nemačke je uspela da proizvede dobar helikopter. Taj helikopter je 1973. godine preleteo velike udaljenosti brzinom od oko 110 kilometar na sat i to na visini većoj od 3.300 metara. Godine 1940. konstruktor Sikorski je prikazao svoj upotrebljivi helikopter, pa je on isporučen američkoj vojsci 1942. godine.

Jugoslovenske helikoptere radila fabrika „Soko“ iz Mostara

Prvi helikopteri u Srbiji i Jugoslaviji su bili „Sikorski S-51“ od kojih je nastala prva helikopterska jedinica – eskadrila 1954. godine, a dok je prvi sertifikovani pilot helikoptera bio kapetan Nikola Jović. Prvi helikopteri izrađeni u Jugaslaviji rađeni su u fabrici „Soko“ u Mostaru. To su bili „Sikorski S-55„. Prvi primerci ovih helikoptera su 1961. godine isporučeni Jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu. Prvi policijski helikopteri u Jugoslaviji su bili „Agusta bel 47J“ koje je od 1965. koristio Savezni sekretarijat unutrašnjih poslova – SSUP.

Sad da vidite kako sam to drugi put letela i kako je to bilo u Dobanovcima, na Svetskom danu helikoptera:

 

≈ tekst je nastao zahvaljujući Balkan Helicopters i Turističkoj organizaciji Srbije ≈

 

Inspiracija – Wikipedia

Fotografije & video: Nataša Ilić/Darko Pecarski

Ostavite odgovor