Uhvatila vas je prehlada: Hrana za dane dok šmrcate

Čuveni domaći lek za prehladu je pileća supa. Čak su to i neki dokoni naučnici potvrdili da je baš ova supica poput antibiotika i oslobađa disajne puteve.

Kada bi se napravila top lista, na drugom mestu bi bio kiseli kupus. Kiseli kupus sadrži mnogo vitamina C, dobro utiče na imunitet i smanjuje vreme koje čovek provede slinav i nikakav.

Prehlada najčešća u ovo doba godine

Viroze i prehlade predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjih disajnih puteva i ne biraju ni pol, ni godine, a kamoli seksualna opredeljenja. Što bi se reklo – svi možete da se prehladite!

Zdrave, odrasle osobe obično se dva do tri puta godišnje susretnu sa blažom infekcijom, a deca predškolci čak šet do osam puta u toku godine. Kako nastupe zima i niske temperature, povećava se broj prehlađenih.

Antibiotici ne leče virus!

Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše nedelju dana, a glavni znaci da ste prehlađeni su kijavica ili zapušeni nos, bol u grlu i glavobolja.

Viroza se u retkim slučajevima javlja kao unutrašnji virus koji za posledicu ima probleme sa stomakom. Najčešće zahvata respiratorni sistem sa simptomima poput kijavice, bolovima u grlu i celom telu i povišenom temperaturom.

Iako mnogi posežu za antibioticima da bi se što pre rešili prehlade, oni ne predstavljaju adekvatnu pomoć, osim ako se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija. „Lečenje“ prehlade i viroze najčešće se svodi na jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni obično, posle pet do deset dana, povuku i sami.

Jačanje imuniteta

Važno je održavati zdrav i snažan imunitet ne bi li sprečili bolesti, odnosno da bi spremno odgovorili ako nas već i napadne neko čudo. Najbolji način za to je konzumiranje dobro izbalansirane ishrane, redovno bavljenje nekom aktivnošću, izbegavanje stresa i naglog mršavljenja, kao i kvalitetan san. Znam, sve ovo zvuči kao nemoguća mislija za mnoge od nas.

Međutim, ako niste uspeli da zaštite organizam od prehlade, postoji niz namirnica koje bi mogle da brzaju ozdravljenje i učiniti tih nekoliko dana lakšim, ako ništa drugo.

Tečenost kao saveznik

Za vreme prehlade i viroze od velike važnosti je pravilna hidratacija organizma. Topli napici kao što su supe i čajevi dobro će delovati kod upale grla i ublažiti njegove simptome. Napicima od svežeg voća ili povrća osiguraćete preko potrebne elektrolite.

Čajevi su odličan saveznik u borbi protiv gripa i prehlade, a uz dodatak meda i limunovog soka, njihov učinak je još bolji. Med pomaže kod smanjenja iritacije grla. Izboe čaja takođe utiče na razvoj bolesti, a najbolji u tome su se čaj od kamilice, šipka, zova i hajdučke trave.

Sok od limuna, osim što je izvor vitamina C, stimuliše rad sinusa i podstiče ih na lučenje izlučevine koja vlaži usta i grlo i olakšava gutanje. Treba znati da se vitamin C i med u vruće napitke dodaju tek kada se ohlade, da ne bi izgubili vredne sastojke.

Hrana za brže ozdravljenje

Da bi poboljšali imunitiet i izborili se sa infekcijom, potrebno je ojačati već pomenuti imunitet uravnoteženom ishranom, koja se prvenstveno zasniva na voću, povrću i celim žitaricama, a pritom nema proste šećere i zasićene masti.

Jelovnik možete obogatiti namirnicama bogatim vitaminima C, E i A, kao i mineralima cinkom, bakrom i selenom. Postoje dokazi da visoke doze vitamina C (gram do dva na dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade.

Vitamin C se nalazi u citrusnom voću poput limuna, pomorandže, grejpfruta, šipka i bobičastog voća koje je ujedno bogato antioksidansima. Ukoliko se vitamin C uzima kao dodatak ishrani, treba imati na umu da doze veće od dva grama dnevno mogu da izazovu proliv, povraćanje i vrtoglavicu.

Vitamin E i vitamin A vrlo važni

Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može da ima važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjih disajnih puteva, dok vitamin A jača imunitet i utiče na oporavak i regeneraciju istog sistema. Učestala konzumacija orašastih plodova, semenki i sojinih proizvoda osiguraće dovoljno vitamina E, dok ćete vitamin A naći u šargarepi, kelju, kajsijama, slatkom krompiru, brokoliju i jajima.

Tradicionalne domaće lekove koji se prenose s kolena na koleno treba uzeti u obzir, pogotovo zato što su neki od njih dobili i naučnu potvrdu da „leče“ prehladu. Već sam pomenula pileću supu i kiseli kupus.

Takođe, preporučuje se konzumacija belog luka i luka, jer sadrže sve ono što ubija prehladu. Začini poput čilija, bibera ili carija koji podstiču drenažu, mogu da oslobode disajne puteve i da olakšaju simptome, a sličan učinak imaju ren ili senf.

Inspiracija – miss7zdrava.24sata.hr

Fotografije: Pixabay, Unsplash, Pexels, idratherbeachef.com

Ostavite odgovor