Taj užasni grip: Kad je vreme da se javite lekaru?

Ako ste, kojim nesrećnim slučajem zakačili grip, treba da ga odležite bar osam dana jer se, u supritonom, vaše stanje se može ozbiljno iskomplikovati. Može doći od upale pluća, a ako izlazite iz kuće, onda možeteda dođete u kontakt sa drugim infekcijama.

Kad se razbolite postajete radno nesposobani zbog visoke temperature i tako se grip može proširiti i na ostale koji vreme provode sa vama bolesnima. Grip se od virusa razlikuje po visokoj temperaturi od 38 do 41 stepeni, dok virozu prati temperatura od 37,5 do 38,5 stepeni, šmrcanje i kašljanje koje je kod gripa redak simptom. Osim toga, kod viroze nema jakih bolova u mišićima i kostima, kao i malaksalosti.

Kod male dece bolset duže traje

Ako su oboleli od gripa deca do dve godine, temperaturu treba skidati paracetamolom. Deca moraju da unose mnogo tečnosti, jer uz temperaturu voda brzo odlazi iz organizma. Kod male dece disajni putevi su uži, pa uz grip najčešće dobiju i bol u grlu, upravo zbog nedostatka tečnosti. Nešto starija deca leče se na isti način, ali grip im brže prođe. Da bi zaštitili decu, za vreme sezone gripa ne treba ih voditi na mesta gde obitava mnogo ljudi.

Grip predstavlja najveću opasnost za hronične bolesnike starije od 65 godina. To se odnosi na dijabetičare, astmatičare i srčane i plućne bolesnike. Kod njih virus gripa može zakomplikovati opšte zdravstveno stanje i izazvati teže posledice. Tim bolesnicima jedino pomaže vakcinisanje, koje im tako stvara imunitet veštačkim putem. Treba se vakcinisati pre početka sezone gripa, tamo negde u oktobru. Oboleli treba da izbegavaju mesta sa mnogo ljudi, javni prevoz i da što više odmaraju.

Kako se razvija grip za osam dana

Simptomi gripa nastupaju odmah – visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima, kao i slabost. Temperatura raste u fazi razmnožavanja virusa. Oboleli osećaju jaku i tešku glavobolju. Temperatura traje najčešće do petog dana, posle čega opada, ali pacijent je i dalje slab. Posle petog dana temperatura bi trebalo da prođe, ali pacijentu treba bar dva do tri dana da se oporavi.

Šta ako dobijete grip?

Pijte dosta tečnosti. Zbog visoke temperature telo troši više tečnosti nego što je to normalno. Dehidrataciju možete sprečiti uzimanjem najmanje od šest do osam čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina. Olakšajte simptome temeprature, glavobolje i bolova u mišićima lekovima sa paracetamolom, ali NIKAKO ne uzimajte one sa acetilsalilnom kiselinom! Drugi lekovi koji se mogu kupiti bez recepta poput pastila za grlo i kapi za nos, mogu da pomognu.

Pre kupovine, posavetujte se sa svojim lekarom ili apotekarom. Lečenje antibioticima nema neki efekat, jer je grip virusna bolest. Neka vam u borbi pomognu supica i krekeri, izbegavajte tešku hranu. Idite kod lekara ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi simptomi  poput otežanog disanja, poremećaj svesti, osipa, natečenih limfnih čvorova.

Obvezno idite kod lekara ako se ovi simptomi pojave tokom gripa i to – temperatura iznad 40 stepeni koja traje duže od tri dana, bolno grlo sa natečenim limfnim čvorovima na vratu, bol i iscedak iz sinusa ili iz uveta, promene svesti, grčevi, kašalj sa šlajmom, skraćeni dah, bol u grudima, poremećaji uriniranja, stalno povraćanje, dijareja, osip nepoznatog uzroka…

Inspiracija – miss7zdrava.24sata.hr

Fotografije: Pixabay, Unsplash, Pexels

Ostavite odgovor