Datum koji je promenio tok Drugog svetskog rata: Kako je operacija „Overlord“ porazila naciste (VIDEO)

„Dan D“ je jedna od najbolje planiranih vojnih akcija u istoriji. Osim što je potpuno iznenadila naciste, akcija će ostati u kolektivnom pamćenju kao najveća pomorska invazija u istorij. Ovo iskrcavanje je ponizilo Hitlera, a bitka je potpuno promenila tok Drugog svetskog rata.

Bitka za Normandiju vodila se između snaga nacističke Nemačke, koje su okupirale zapadnu Evropu i savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Događaj je bio pažljivo planiran.

Šifrovano ime za bitku bilo je „Operacija Overlord“ (engleski  Operation Overlord). Sve je počelo juna 1944. iskrcavanjima na plažama u Normandiji koja je u spisima poznata i kao „Operacija Neptun“ ili „Dan D„. Pvo je usledio padobranski desant iz oko 12.000 aviona i desant sa mora koji je uključivao skoro 7.000 plovila. Tada je skoro 160.000 vojnika je prešlo Lamanš, a više od 3.000.000 vojnika je bilo u Francuskoj do kraja avgusta.

Savezničke jedinice koje su se borile u Normandiji tog juna su bile iz Kanade, Velike Britanije i SAD. Posle Dana D došle su i jedinice iz Francuske i manji odredi iz Belgije, Grčke, Holandije i Norveške. Vojska je pristizala na plaže i počela je operacija Kobra, proboj sa normandijskih plaža. Bitka za Normandiju se nastavila još dva meseca, kada je oslobođen Pariz i kada je počelo nemačko povlačenje preko Sene.

Planiranje vojne operacije „Overlord“

Dvaj D. Ajzenhauer

Planiranje operacije „Overlord“ počelo je 1943. godine kad je Ajzenhauer postao vrhovni komandant američkih snaga. Britanski general Bernard Montgomeri, bio je zadužen za okupljanje kopnenih trupa. Pre same operacije oko 3.200 izviđačkih misija je bilo na terenu i sve one su donele fotografije sa lokacije gde se kasnije desio Dan D.

U leto 1943. godine planovi bitke su umalo otkriveni. Međutim, čovek koji se njih dokopao rekao je da je imao loš vid i da nije mogao da ih pročita. Plaža u Normandiji je izabrana umesto Pa de Kale, jer je sa nje odbrana bila lakša, a trupe su do mesta napada imale manje reka i kanala da pređu. I dan danas četiri odsto peska na plaži u Normandiji čine delovi metala iz borbe.

Bilo je pet zona sletanja u dužini od 1.600 metara obale. Cela akcija je prvobitno planirana za 5. jun, ali su zbog lošeg vremena sve odložili za 24 sata kasnije. U Devonu je 28. aprila 1944. godine poginulo 946 američkih vojnika, pri operaciji „Tigar koji vežba“ pošto su ih torpedirali Nemci. Oni su bili uključeni u probu Dana D.

Pre Dana D bili su postavljeni fantomski tenkovi napravljeni od gume u Kaleu da bi Nemci mislili da će se invazija tu desiti. Dvostruki španski agent Garbo je takođe zavaravao Nemce davajući im pogrešne informacije o celoj misiji.

Šifre se pojvile u „Daily Telegraph“-u

U maju 1944. šifre za Dan D su se pojavile u ukršetnici „Daily Telegraph„-a. Odmah je angažovana istraga, ali nisu došli do ikakvog kršenja pravila, jer su ukrštenicu radila deca čija je škola bila blizu vojne baze, pa su klinci čuli reči koje su kasnije upotrebljene kao šifre. Za operaciju Dan D je proračunato da će biti 10.000 mrtvih i 30.000 ranjenih, a obezbeđeno je 30.000 nosila i 60.000 ćebadi.

Pred Dan D su se pojavila najnovija čuda vojne tehnike kao što su rezervoar za plivanje i rezervoar za bacanje plamena nazvan „krokodil„. Čak su upotrebljavali i motocikle. Vojnici su stavljeni i na test. Čak 30 članica Ženskog pomoćnog vazduhoplovstva je došlo u lokalne pabove gde su se vojnici okupljali. One su bile zadužene da ih isprovociraju da vide hoće li otkriti plan. Ni jedan vojnik to nije učinio.

Noć pre iskrcavanja, britanski premijer Vinston Čerčil je nervozno rekao je svojoj ženi: „Da li shvataš da će do trenutka kada se budeš ujutru probudila biti ubijeno bar 20.000 ljudi?„. Uoči velike bitke, Ajzenhauer je rekao nemačkim trupama: „Upravo ste na pragu da počnete veliki krstaški rat, oko kog smo se potrudili tokom proteklih meseci. Oči sveta su uprte u vas„. Napisao je i izjavu u slučaju da sve propadne: „Povukao sam trupe… Ako postoji bilo kakva krivica ili greška, ona je na meni i ja je preuzimam„.

Šifrovane poruke su poslate da alarmiraju Francuski pokret otpora da započne program sabotaže. Jedna od korišćenih fraza je bila „Kockice su na tepihu“ – što je značilo naređenje o uništavanju vozova i železničkih pruga.

Prva saveznička žrtva je pala 00,16 časova

Pomorska operacija, pod šifrovanim imenom „Operacija Neptun„, uključivala je armadu od 6.939 brodova i 4.126 sletanja. Bila je to najveća jednodnevna invazija svih vremena. Vojska se 5. juna 1944. okupila u mestu poznatom kao Pikadili cirkus na ostrvu Vajt. Od 23 časa 5. juna, oko 5.000 vojnika je obezbeđivalo važne puteve i mostove, iza nemačkih jedinica. U akciji je učestvovalo više od 2.000 aviona. Ostali su služili da zavaraju Nemce da će se invazija desiti negde drugde.

Prva britanska žrtva Dana D bila je poručnik Den Broderidž. On je upucan u vrat odmah posle sletanja u Francusku u 00,16 sati. Njegova jedinica je imala zadatak da preuzme most Pegaz. Mnogi padobranci su tog dana pali na pogrešno mesto, uključujući i američkog redova Džona Stila. Njegov padobran je završio na tornju crkve sveta Bogorodica. Celu bitku je posmatrao sa visine.

U tri sata ujutru 1.900 savezničkih bombardera napalo je nemačke položaje. Istog dana je baćeno 3.125 tona bombi. Čak 10.521 borbenih aviona je letelo od planiranih 15.000, a svega 113 je uništeno. U početku nemačke snage su tuke 30 savezničkih aviona naspram jednog nemačkog. Bombardovanje sa mora iz sedam bojnih brodova, sa 18 krstarica i 43 razarača počelo je u pet ujutro i trajalo je do 6,25 sati. Podmornice su bile već postavljene i napadale su uskladu sa naređenjima. Podmornice sa ravnim dnom koje su korišćena u ovoj akciji, prvobitno su bile osmišljena da bi spasile ljude iz poplava na reci Missisipi u SAD.

Adolf je spavao kad je invazija počela

Američki vojnici su stigli na francusku obalu u 6,11 časova ujutro, koji sat kasnije od svojih britanskih i kanadskih kolega. U napadu je učestvovalo 61.715 britanskih, 21.400 kanadskih i 73.000 američkih vojnika.

General Romel je bio zadužen za odbranu severnog dela Francuske od očekivane invazije saveznika. Međutim, on je 6. juna bio kod kuće u Nemačkoj i proslavljao je suprugin 50. rođendan, jer su mu rekli da je more neadekvatno za iskrcavanje i sletanje. Adolf Hitler je spavao kada je došlo do invazije saveznika. Niko se nije usudio da ga probudi. Naime, on je noć pre Dana D ostao budan do tri ujutru družeći se sa prijateljima i spavao je do podne sledećeg dana.

Teodor Ruzvelt mlađi

General Teodor Ruzvelt mlađi bio je jedini general koji je učestvovao u prvom napadu tokom Dana D. Čak je bio u prvim redovima i borio se lavovski. Preživeo je bitku, ali posle mesec dana je preminuo od srčanog udara.

Najveći gubici bili su na plaži gde su bili Amerikanci. Tu je bilo čak 2.000 žrtava. Kanadske snage su spružile veliki otpor. U prvom satu invazije, šansa da se postane kolateralna šteta bila je jedan na prema dva. Tek otkriveni penicilin koji primenjen na ranjenicima spasio je na hiljade života.

Kondomi koji su dati vojnicima su korišćeni da bi im puške bile suve. I pored neuspeha pod Kanom, saveznici su doživeli uspeh posle kog su mogli da nastave dalju invaziju na Normandiju. Do večeri prvog dana, zajedno sa više od 150.000 vojnika došlo je i 20.000 vozila.

Bilo je mnogo manje žrtava tokom Dan D nego što se predpostavljalo. Od 10.000 savezničkih vojnika  4.572 je poginulo, od čega je bilo 1.641 Britanac. Procenjuje se da su Nemci izgubili oko 9.000 ljudi.

Glumci koji nisu glumili

Ričard Tod, 1959.

Glumac Ričard Tod koji je 1962. glumio u filmu „Najduži dan“ o Danu D, igrao je generala Džona Hauarda. Učestvovao je u invaziji tokom Dana D kao oficir u Sedmom padobranskom bataljonu.

Džejms Duhan, koga mnogi znaju kao Skotija iz „Zvezdanih staza“ bio je poručnik u kraljevskoj kanadskoj artiljeriji tokom Dana D. Upucan je šest puta i izgubio je prst za vreme ove vojne operacije. Scena na Omaha plaži u filmu „Spasavajući redova Rajana“ sa Tomom Henksom koštala je 7.000.000 funti.

Poznati fotograf Robert Kapa snimio je neke od najupečatljivijih slika ovog vojnog manevra, iako je samo nekoliko tih slika preživelo. Ostale su slučajno uništili laboratorijski tehničari.

 

Inspiracija  dnevno.rs, kickassfacts.com, express.co.uk

Fotografije: Wkipedia, Pixabay, Pinterest, britishlegion.org.uk, historyconflicts.com, modern-senior.com, nationalww2museum.org, callofduty.wikia.com, smithsonianmag.com, biography.com, chicagotribune.com

Ostavite odgovor