Veliki kompozitor božanskog imena: Čudo od deteta, čudo od čoveka, besmrtnik bez groba (VIDEO) (RECEPT)

Rođen je kao genijalac. Ubrzo je pokazao svu svoju genijalnost postavši čudo od deteta. A koja veća potvrda genijalnosti postoji od toga da je u petoj godini komponovao muzička dela. Preteča moderne muzike – Volfgang Amadeus Mocart.

Kad mu je bilo tri godine Mocart je naučio da svira na klaviru. Sa pet godina je sivrao harfu i violinu kao profesionalac. Svirao je pred kraljem kad mu je bilo šest godina. Mocart je napisao pola od svojih simfonija kad je imao između osam i 19 godina.  Mocartov nadimak je bio „Vučko

Prema pojedinim biografima, Mocart je bio mali čovek sa velikim očima. Preležao je male boginje kad je bio dete i od toga je imao ožiljke po licu. Bio je mršav i bled, sa slabom kosom i voleo je elegantnu odeću. Mocart je jednom rekao „Ne obraćam pažnju da li me ljudi hvale ili kude. Samo se vodim svojim osećanjima„.

Kršteno me mu je bilo Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Mocartovo srednje ime Theophilus znači „Bog ga voli“ na grčkom jeziku. Mocart je više voleo latinski prevod svog srednjeg imena – Amadeus.

Amadeus je bio majstor svog zanata i tata mata za svaku vrstu muzike. Bio je zvezda još kao dete jedan od najvećih pijanista svoje generacije i najpoznatiji kompozitor u Evropi u svojoj 20 godini. I pored svega toga, veći deo života je proveo tražeći posao.

Mocart je napisao više dela u svojoj kratkoj karijeri, nego mnogi kompozitori koji su živeli duže. Prvo je naučio da piše note, pa tek onda reči. Mogao da čuje muziku jednom i da je napiše na papir samo po sećanju, bez ijedne greške.

Mocart je jednom šutnut u pozadinu! Pošto je radio za salcburškog nadbiskupa i bio vrlo neodgovoran, nadbiskupov sekretar je prilikom otkazivanja saradnje šutnuo Mocarta u – dupe.

Mnoge priče kruže o Mocartovom ocu Johanu Georgu Leopoldu Mozartu. Neki naučnici su ga okarakterisali kao lažljivog i posesivnog tiranina, dok su ga drugi označili  kao razumnog i osetljivog usmerivača za neodgovrnog Volfganga. Mocartov otac Leopold je opisao rođenje i Mocartovo preživljavanje kao „Božje čudo, jer je izgledao veoma mršavo i slabo da bi preživeo.

Priča se čak i da je lepo crtao. Mozart je bio tenor i levoruk. Mocartova žena je bacila većinu njegovih skica i crteža posle njegove smrti. Amadeus je imao nekoliko ljubimaca i to psa, čvorka, kanarinca i konja.

Mozart, njegov otac i sestra su putovali po Evropi i obilazili dvorove imućnih porodica. Putovanja su u to vreme bila naporna i Mocartovi su patili od ozbiljnih zdravstvenih problema na putovanjima. Volfgang nije izrastao u jakog muškarca, pa su naučnici došli do zaključka da su mnoge bolesti koje je preležao kao dete ostavile posledice. Ostao je mali, bled i osetljiv. Izračunali su da je Mocart proveo je 14 godina van kuće od svojih 35.

Mocartova sestra Marija Ana je bila talentovana pijanistkinja, ali čim je došla u godine za udaju nije joj dozvoljeno da svira u javnosti. Ona je bila potpuna suprotnost Mocartu, koji se protivio željama svog oca koje su se ticale njegove karijere i braka.

Kada je Mocart kao dete bio u Rimu, papa ga je odlikovao Zlatnom mamuzom, a to je bila velika čast. Mocartov učitelj je dugo bio njegov otac. Zajedno sa muzikom, otac ga je podučavao i ostalim predmetima i jezicima.

Mocart je napisao svoju prvu simfoniju sa osam godina. Kada je Mocart posetio Sikstinsku kapelu kao dete, sve šokirao kada je Alegrijevu kompoziciju zapamtio od note do note i zapisao. O tome se dugo ćutalo. Kada je bio u Beču kao dete, Amadeus je svirao Mariji Tereziji. Zabavio ju je i time što je zaprosio jednu od njenih kćeri. To je bila Marija Antoaneta, buduća francuska kraljica.

Pored toga što je komponovao savršene fuge i opere, Mocart je imao neobičan smisao za humor koji se ticao – izmeta. U jednom pismu svojoj devetnaestogodišnjoj rođaci Marijani, tada dvadesetjednogodišnji Mocart je napisao: „Sada Vam želim laku noć i serem Vam se u krevet svom snagom„.  Čini se da su i ostali članovi porodice Mocart imali slličan smisao za humor.

Mocart je bio prvi kompozitor koji je komponovao koncerte za klavir kakve ih znamo danas. Ti koncerti za klavir liče na komunikaciju između klavira i orkestra.

Bez obzira što je Mocart zaradio mnogo novca od opera, bio je neverovatan troškadžija i često je imao finansijske probleme.

Konstanca Mocart

Na zaprepašćenje svog oca, Mocart je oženio devetnaestogodišnju Konstancu 4. avgusta 1782. Neki naučnici je opisuju kao površnu, drugi, pak, kao vrlo simpatičnu. Osamnaest godina posle Mocartove smrti, ona se ponovo udala i pomogla je svom novom mužu da napiše knjigu o Mocartu. „Misa u C molu“ je komponovana zbog očevog i sestrinog lošeg prijema njegove žene Konstance.

Mocartovo čuveno drugarstvo sa Lorencom Da Ponteom je rezultiralo u delu „Figarova ženidba„. Njihovo drugarstvo bilo je jedno od najpoznatijih u istoriji muzike.  Mocartov glavni protivnik je bio italijanski kompozitor Antonio Salijeri, koji je napisao više od 40 opera. Mnogo kasnije, Salijeri je priznao da je otrovao Mocarta, ali su svi smatrali da je to brbljanje matorog čoveka.

Antonio Salijeri

Kada je Mocart sreo Jozefa Hajdna u Beču 1784, odmah su postali prijatelji. Ponekad su i svirali zajedno, pogotovu gudačke kvartete. Mocart je prijatelju posvetio šest kvarteta. Dok je Mocart radio u službi cara Jozefa II 1787, mladi Betoven je proveo nekoliko nedelja u Beču, nadajući se da će nešto naučiti od Mocarta. Niko nije siguran da li su se njih dvojica ikad sreli.

https://www.youtube.com/watch?v=tlPQD04tn88

Grof Franc von Valseg je platio Mocartu da napiše „Rekvijem„. Grof je imao samo jedan zahtev – da Mocart izostavi svoje ime da bi mogao da delo predstavi kao sopstveni rad. Mocart se razboleo dok je imao premijeru opere „La clemenza di Tito“ 6. septembra u 1791. u Pragu. Umro je u svom domu 5. decembra 1791. I dok je bio bolestan, radio je na „Rekvijemu“.

Postoji 118 mogućih uzroka Mocartove smrti. To su reumatska groznica, grip, trihinoza, trovanje živom, bolest bubrega i infekcija streptokokama.

Kad je Mocart umro, njegova žena Konstanca je bila toliko van sebe da je legla u krevet pored mrtvog muža, želeći tako da se i ona razboli i umre sa njim.

Volfgang Amadeus Mocart umro je u 35. godini na vrhuncu svoje karijere, bez cvonjka u džepu. Niko ne zna gde je Mocart sahranjen. Sahranjen je bez počasti i bez nadgrobnog spomenika. Mocart je zakopan u zajedničkoj grobnici na groblju Sveti Marks. Zajednička grobnica je bila za ljude koji nisu bili aristokratija.

Posle Mocartove smrti, njegova žena Konstanca je dobila penziju od cara kao Mocartova udovica. Organizovala je serije koncerata Mocartu u čast i objavila je njegova dela. Prema tvrdnjama Mocartove žene, kompozitor je verovao da je otrovan i da piše „Rekvijem“ za sebe. Umro je nedovršivši ga. Njegov učenik Franc Sismajr je završio rad i to je ono što mi danas imamo prilike da čujemo. Naučnici i danas raspravljaju koji je deo Mocartov, a koji ne.

Mocart je imao šestoro dece, ali su samo dvojica sinova preživela. Nijedan od njih se nije oženio, niti imao dece. Mocart je postao neverovatno popularan posle svoje smrti. Biograf Majnard Solomon je zapisao da je njegov rad doživeo „posmrtni talas slave„.

Godine 1801, jedan kopač grobova je tvrdio da je iskopao Mocartovu lobanju iz groblja u Beču. I posle nekoliko analiza, niko nije potvrdio da li je lobanja Mocartova. Ta lobanja je i sada u Mocartovom muzeju u Salcburgu.

Još zanimljivosti …

Na godišnjicu rušenja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 2002, horovi širom sveta pevali su Mocartov „Rekvijem“ u D molu 24 sata odajući tako počast žrtvama. Rok muzičar Edi Van Helen je nazvao svog sina Volfgang van Helen, po Mocartu.

U najvećem projektu koji je podrazumevao snimanje zvuka, „Filips Klasik“ producirao je 180 kompakt diskova koji su sadržali kompletan Mocartov opus. Nosači zvuka imaju više od 200 sati muzike.

Muzika iz filma „Amadeus“ Miloša Formana došla je na 56 mesto Bilbord liste albuma i postala jedan od najuspešnijih albuma klasične muzike.

Poslednje reči kompozitora Gustava Malera su bile „Mocart„. Umro je 1911. 

Jedina zemlja koja počinje sa prva tri slova Mocartovog imena (MOZart) je MOZAmbik. Termin „Mocartovo uvo“ je zapravo ušna anomalija. Naučnici veruju da su Mocart i njegov sin Franc imali urođenu ušnu manu.

Mocartov efekat“ je termin koji se pojavio 1993. i ticao se verovanja da slušanje Mocartove muzike povećava IQ.

Mocartova muzika ima pozitivan uticaj na epileptičare, krave (da daju više mleka) i povećanje IQ-a kod nerođenih beba. Švajcarski naučnici tvrde da Mocartova muzika pomaže mikrobima da razbiju kanalizacioni otpad. Oni kažu da to posebno čini „Čarobna frula„.

 

Kako da završim ovaj tekst bez – recepta! Čuvene Mocart kugle 🙂

Mocart kugle

Sastojci za jezgro od pistaća:

150 g pistaća bez ljuske

1 jaje

50 g šećera u prahu

Priprema jezgra od pistaća:

Staviti pistaće u ključalu vodu na tri minuta. Izvaditi ih, osušiti i skinuti m koru. Staviti ih na pleh i peći na 175 stepeni, osam minuta. Izmrviti ih potom u blenderu. Stavite vodu u lonac, pa u drugi lonac sipajte šećer i jaja. Zagrejte ringlu. Izmešajte šećer i jaja i kuvajte na srednje jakoj vatri deset minuta. Mešajte stalno dok se smesa ne zgusne. Skinite sa vatre, pa od dobijene paste pravite loptice i mešajte ih sa izmrvljenim pistaćima. Satvite da se ohladi u frižideru deset minuta. Potom pravite marcipan kuglice, njih 80. Stavite ih u friz da se učvrste.

Sastojci za čokoladni preliv:

500 g mlečne čokolade, rendane

5 kašika šlag krema

Priprema čokoladnog preliva:

Stavite čokoladu u mikrotalasnu rernu na deset sekundi, pa je potom promešajte. Onda je opet stavite u mikrotalasnu pa promešajte i tako sve dok se ne istpi. Onda umešajte krem šlag i stavite u frižider da se ohladi. Uzmite komad čokolade veličine lešnika i u njega umešajte kuglicu od pistaća. Tako svih 80.

Sastojci za  tvrdi preliv:

335 g kristal šećera

2 kašike glukoznog sirupa

300 g meda

65 ml vode

2 belanca

150 g šećera u prahu

Priprema tvrdog preliva:

Stavite šećer, glukozni sirup, med i vodu u šerpu. Mešajte na laganoj vatri dok se sve ne sjedini. Belanca staviti u posudu koju potom stavite u drugu posudu gde je voda i koja se lagano zagreva. Kada belanca budu dobila boju, u njih se sipa tečnost od meda i sirupa, lagano. Kuvati još pet minuta dok ne bude smesa tanka i glatka. Staviti da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi 45 minuta. Umešajte šećer u prahu u ovu smesu tako da se ne lepi za prste. Smesu stavite na kuglice.

Sastojci za preliv od čokolade:

800 g crne čokolade, rendane

Priprema preliva od čokolade:

Stavite čokoladu izrendanu u mikrotalasnu pećnicu na deset sekundi, pa promešataje. Ponovo je vratite u mikrotalasnu na deset sekundi i tako dok se skroz ne istopi. Uvaljajte kuglice u čokoladu.

 

Fotografije: Wikipedia, Pinterest, thetastetrail.com

 

1 thought on “Veliki kompozitor božanskog imena: Čudo od deteta, čudo od čoveka, besmrtnik bez groba (VIDEO) (RECEPT)

Ostavite odgovor