Pozdravite jesen dobrim knjigama: Istorijske avanture i ljubavne priče će vam zagrejati i telo i dušu

Kako se završava oktobar i počinje Sajam knjiga, već je poznato da nas obuzme ona „književna groznica„. Ovog puta sam Sajam prošla kao posetilac i da bi se malo družila sa dragim piscima. Usput sam rešila da vam preporučim lektiru za hladnije dane, kad vas bude mrzelo da po kiši šljapkate ulicama ili kad vam bude dovoljno hladno da jedino mogu da vas ugreju voljena osoba, ljubimac i dobra knjiga.

Za voljenu osobu i ljubimca vam ne mogu pomoći, ali što se tiče lektire – to je već moj fah. Pa da krenem.

Izgubljena Biblija, Igor-Bergler – Vulkan

Ako ste željni istorijske avanture ovo je prava knjiga za vas. Tajna društva, okultne radnje, grof Cepeš i njegovi mačevi, sve se to lepo prepliće u potrazi za Biblijom nastalom u Gutenbergovoj štampariji.

Glavni junak je profesor Čarls Bejker. One se eto igrom slučaja obreo u u gradu gde je grof Cepeš rođen Tu je prisustvovao konferenciji najpoznatijih istoričara u svetu. Pravi razlog njegovog boravka u Transilvaniji je da bi otkrio skrivenu porodičnu tajnu. I tu kreće prava avantura. Zato vam treba opasna koncentracija i volja da naučite nešto novo.

Naravno, nema ništa bez zločina i kad se profesor Bejker uvrti u vrzino kolo zavera starih 500 godina. Društva upravljaju svetom i društvenim mrežama (zar ste sumnjali?!), a jedino što može da ih zaustavi je Cepešova tajna skrivena „Gutenbergovoj Bibliji„. Odličan avanturistički roman koji dobro prepliće sadašnjost i prošlost. Nije ni čudo što je Igor Bergler najprodavaniji pisac u Rumuniji sa oko 100.000 prodatih primeraka za godinu dana, a 10.000 izdanja je prodato samo u pretprodaji!

Memoari jedne gejše, Artur Golden – Vulkan

Ova knjiga vam daje da zavirite u jedan, za ove prostore potpuno nepoznat svet. Ja sam doživela ljubav na prvo čitanje i knjiga traži da kasnije o tom novom svetu nešto više pročitate. Prostim jezikom, to je priča o siromašnoj devojci sa sela koja pokušava da se izbori sa životnim problemima, a usput sretne čoveka svog života. Tako ispričano zvuči kao ljubavni roman za plažu.

Međutim, ova knjiga je mnogo više od toga. Otkriva vam tajne mističnih gejša, njihova verovanja, svega što stoji iza njihove elegancije. Roman otkriva da su žene koje izgledaju poput lutaka, osetljive, nežne, sa vrlo suptilnim osećanjima, koje se nesrećno zaljubljuju. Žene koje su imale porodicu i iza čijeg zvanja stoje godine predanog učenja.

Artur Golden nije previše išao u detalje njihovog školovanja i posla. Čini se da je to bio samo okvir za priču. Svakako, u tome mu je pomogao intervju sa Mineko Ivasaki.

Glavnu junakinju Nitu Sajuri, privlače muškarci mnogo stariji od nje. Kraj vam neću odati i mnogi već znaju kakav je, ako su gledali film. Moram da priznam da mi se knjiga mnogo više sviđa.

Tajna izgubljene riznice, Borislav Zorić – Nova scena

Ovo je ponovo jedna uzbudljiva avantura koja meša prošlost i sadašnjost. Ko voli istoriju pomešanu sa misterijom, uživaće. Knjiga će vas džati sve vreme fokusiranim, jer meša Naciste sa izmišljenim lokacijama koje kriju tajne i jednu veliku potragu za blagom. Mladi pisac Zorić se, na moje divljenje, vrlo vešto snašao sa izrazima i mestima.

Dok besni Drugi svetski rat, mladi srpski arheolog Matija Stefanović dolazi do manastira za kog Nemci sumnjaju da krije misteriozno pismo. Igrom sudbine postaje deo čuvara koji svoju misiju prenose s kolena na koleno. Tako se dolazi do Matijinog praunuka Nikole koji počinje da traži i pokuša da spasi blago. Mladić je tako krenuo u potragu sa svojim najboljim prijateljem Goranom, mladim taksistom Dejanom i Dejanovom sestrom, studentkinjom arheologije, Jovanom.

Naravno, nema ništa bez ljubavi, pa se i ova knjiga odlikuje ljubavnom pričom. Inače, mladi pisac je knjigu dugo pisao i bez preteranog istraživanja stvorio roman koga, sigurna sam, očekuje nastavak.

Vitlo i druge priče, Dragiša Vasić – Portalibris

Malo neobično za Vasića, ali predamnom se našla zbirka pripovedaka u kojima preovladavaju – osećanja. Vasić je time pokazao kako je vešto barato i vrlo upečatljivo i snažno beležio ona unutrašnja previranja. Na primer, dečju traumu ili ratne šokove. Ni ovde nije moglo bez ljubavi, ali ni teških životnih situacija.

Za razliku od „Devetsto treće“ i romana „Crvene magle„, u kojima se Vasić drži tačnih događaja, ovde je glavni akcenat stavljen na senzacijama. Time je Vasić potvrdio da je bio vrlo vešt pripovedač i da sve ono što je osećao i proživljavao umeo da lepo opiše i prenese u formu priče. Zato ću reći da su moje omiljene priče iz ove edicije „Žena“ i „Ispovest jednog smetenjaka„.

Palanka u planini i lutanja, Anđelija L. Lazarević – Portalibris

Za one koji ne znaju Anđelija L. Lazarević je ćerka pisca i lekara Laze Lazarevića. Nasledivši očev talenat za pisanje nasledila je i loše zdravlje, pa je svoj život okončala sa svega 41 godinom. Sem pisanja, bavila se i slikarstvom.

U ovoj zbirci pripovedaka se više oslonila na sopstveni doživljaj, unutrašnji život junaka. Prepliću se njihovi misaoni i emotivni doživljaji, razmišljanja, kolebanja, dvoumljenja, sve ono što čini lutanja. Junaci prolaze kroz samoanalizu i oseća se taj ispovednički momenat. Ono što nikako ne može da se ne primeti je pesimistički doživljaj sveta i čoveka. Stalno ponavlja da nije dobro. Ona je želela da prikaže ličnosti koje nisu srećne. Zato „Palanka u planini„, ipak, nema srećan kraj.

 

Fotografije: vukani.rs, portalibris.rs, delfi.rs

Ostavite odgovor