Zimska čitanja: Knjige koje će vas odvesti u prošlost mitove naučiti vas da spoznate sebe i da volite

Zima je idealna za ušuškavanja pod ćebe i za – knjigu. Nema tu mnogo mudrosti. Samo dozvolite sebi koji sat uživanja, ako volite da čitate. Tako i ja uradim. Nemam uvek dovoljno vremena, ali čitam i u prevozu ili gde god mogu. To savetujem svim knjigoljupcima.

Nego, ovo je moj izbor za ovu zimu. Nadam se da vam se dopada.

Praznik zveri – Nezvani gost, Zoran Petrović – Otvorena knjiga

Ne mogu da kažem da nisam ponosna što sam na neki načlin uticala na anstanak ovog romana. Zoranu sam pomagala kad je reč o Osmanskom carstvu u prilikama u 15. veku kada se pijedini delovi romana i dešavaju. Na neki način puška doumka je nastala meni u čast!

Kad je reč o samom romanu u ovoj, za sad, trilogiji „Praznik zveri“ ovo je najozbiljniji Zoranov roman i tačno se može od prvog do poslednjeg pratiti kako pisac stasava.

Prošlost je nešto što nas kao senka prati, sve nas. Bez razlike i bez izuzetka. Ovaj praznik zveri je podvukao prva dva praznika. Ovaj se najviše slavio čini mi se, najupečatljivi je bio, najkrvaviji, najduži.

Sam autor mi je priznao da je ovo delo i po njegovom mišljenju najzrelije i najkvalitetnije. Ipak svaki od delova Praznika zveri vozi na svoj način. Čitala sam ih brzinski i u dahu, saživela se sa vremenom i junacima. Najlaše mi je bilo da se saživim sa vremenom koje odlično poznajem a to je bilo u ovom poslednjem prazniku zveri. Zorane Petroviću, svaka čast!

Ne očekujte ništa manje od strave i užasa. Nečastivih sila, krvi, bola, patnje baš kakv je i bio srednji vek. A onda zamislite i vremensaku mašinu. Po meni je ovo najstrašniji deo od svih u trologiji. Igranje sa magiskim momentima ne nestaje ni ovde kao što je igra sa osećanjima i žovotom. Ko je mrtav? Ko živ? Ko voli, a ko ne može da voli, pa opet zavoli?

Lepo je Zoran uklopio sve te vekove i istoriske događaje svima nama poznate. Ko je čitao prethodne dve knjige zna da se prati lik koji putuje koroz te iste vekove i da se menja kao što se i vreme menja. Knjiga obiluje vampirima – upirima, vešcima mesečevim potomcima…

Vremena kroz koja prolazi Elric menjaju kako njega tako i njegovo razmišljanje, njegove postupke kao što vreme menja i razlog zašto radi nesto što je naumio. U jednom vremenu ovako u drugom onako. Svako od nas se zamisli nad učinjenim, pa nekad sebi prizna da bi možda drugačije bilo bolje ili bi možda drugačije uradio i to je ono što ovoj zveri daje dozu ljudskog u sebi.

Zato pripremite sa na tamu i strahpripremite se na Zoranove bravure i uživaćete! Dobrodošli u „Praznik zveri 3“ i samo hrabro!

Džulijet, Nik Hornbi – Vulkan

Ljubav zna da se prekine. Zvrši. To se desilo Eni i Dankanu. Eni onda plete jednu bakovitu priču. Koliko internet zna da napravi zavrzlamu govori i ovaj roman. Eni, u trenucima dosade, počinje preprepisku mejlovima sa Takerom Krouom, penzionisanim rokerom koga obožava i njen dečko. Roker već 22 godine nije napisao nijednu pesmu. I kako to obično biva, dolazi do zbližavanja. Tu se upliće i rokerov sin i neočekivana okolnost koja ih sve tera na promene.

A šta je sa očekivanjima? E, to je onaj važni deo knjige. Ovo je jedna lepa, pitka i nežna priča i knjiga koja će vam nsumnjivo prijati i malo vas izmestiti iz svakodnevice. Možda i poveruejte u čuda.

Kafić na kraju sveta, Džon Strelecki – Vulkan

Nikad ne potcenjujte gde va život može odvesti. O tome govori i ova knjiga. Zato, čim krenete da je čitate pažljivo razmotrite svaku rečenicu. Psihologija je ovde zamišljena kao „mali kafić na kraju sveta„. U njega ulazi Džon, frustrirani čovek na raskrsnici života.

Radnja počinje od tog ulaska u kafić gde je samo želeo predah, pre nego što bi nastavio putovanje. Onda shvata da hrana nije onakva na koju je navikao, a „specijaliteti“ su tri pitanja na koja svi koji uđu treba da odgovore. Šta mislite koja su ta tri pitanja? Pročitajte koga sve Džon upoznaje i kakvu ulogu ima zelena morska kornjača.

Pravi psihološki roman koji daje odgovore čak i na pitanja koja niste postavili. A još kad shvatite da je pisana iz ličnog iskustva… Svaka preporuka!

Severna kapija – Duhovi prošlosti, Danijel Jovanović – Vrane, Niš

Da, Dnijel je jedan mladi pisac. Ali neka vas to ne zavara. Da bi napisao ovaj roman, ozbiljno se pozabavio slovenskom mitologijom i temeljno je istražio. Drago mi je što sve više pisaca se bavi tematikom naše stare vere. Danijel je na zanimljiv način spoji sadašnjicu sa mitologijom. Još ako dodam da je Danijel iz Niša to dodatno pokazuje koliko su Nišlije talentovane i nedre sve kvalitetnije pisce. Bravo za njih!

Priča prati jednu devojčicu koja se slučajno obrela u prestižnoj školi, a onda upoznaje stidljivog dečaka Iliju. Sa još dva prijatelja, upuštaju se u neobičnu priču u koju ih upliću četiri duha. Severna kapija je zapravo školska kapija koja ih uvlači u svet naše pravere.

Ovo je sem priče o bićima iz staroslovenske mitologija ujedno i priča o odrastanju i prijateljstvu. I nemojte da odmah pomislite da je knjiga za decu. Nije. Sudovi se daju tek po pročitanoj knjizi, a ja ovu toplo preporučujem svima. Jasno se vidi da srpska književnost sa Danijelom i ostalim mladim piscima nije u zapećku i nije izgubljena!

Gorolom, Aleksandar Tešić – Strahor

Meni će već postati neprijatno da komentarišem knjige fenomenalnog Aleksandra. Ne postoji knjiga koju je on napisao, a koju vam ne bi preporučila. Tako je i sa „Gorolomom„.

Ono zbog čega mi se „Gorolom“ posebno dopao je to što je istorijski roman. Da, Tešića znamo po epskoj fantastici, ali on se i za te romane propisno istorijski i arheološki pripremao, tako da uopšte ne treba da čudi jedna ovakva knjiga.

U sve se lepo uklopila drama i spletke, prate se avanture župana Vragoča Mrkobrada. Tešićev fenomenalni stil i to što knjigu nisam ispuštala iz ruku dovoljno govore. Kakvu je to Srbiju Tešić opisao, ko su junaci kakvih danas teško možemo i da zamislimo, moraćete da se upooznate sa Gorolomom. Ne, neću otkriti ni delić, jer roman je za čitanje, a ne za prepričavanje. Ko voli istoriju, uživaće. E kakvi su to vitezovi bili… Jer obraz je jedino što su imali, a branili su ga kako dolikuje. Odličan roman!

Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći, Nebojša Petković Portalibris

Ako očekujete nešto kao „Poslednji grad“ od ovog vrsnog pisca, moraću da vas razočaram. Ali i obradujem. Ovaj roman je dokaz da Nebojša zna da nas baš lepo iznenadi.

Roman ima tri priče, za koje ćete pomisliti da nemaju nikakve veze. Kad ono… Prva priča počinje bezazleno na novogodišnjoj zabavi gde je glavni junak nevoljno. Tamo sreće čudnog čoveka Serafera Ruinova i sve se menja. Tu se upliće i jedna žena i umesto da sve ide nekim normalnim tokom, počinje da izobličuje. Haos, ubistvo, borba za goli život…

Druga priča prati mladu, zgodnu, ali i „hodajuću nevolju“ Unu. Ona od Serafera Ruinova dobija zadatak da zaštiti glavnog junaka iz prve priče. Naravno, sve postaje zamršenije, upliću se mračne sile, a sve to tera Unu da se zamisli nad sopsvenim životom .

Treča priča dovodi čitaoce do Zoga ili Radovana. Zadatak koji dobija od Serafera Ruinova šalje dobro preispituje Radovana i njegovu volju. Ali da vam ne bih otkrivala samo ću reći da e roman ima dozirane erotike, seksa demona tajnih sila i organizacija i da se Nebojša u svemu tome savršeno snašao. Svaka preporuka za čitanje i da upoznate Nebojšu u novom ali ne i stranom svetlu.

Čovek koji se rugao, Ivan Branković – Portalibris

Moj dragi drugar i fenomenalni pisac Ivan Branković izdao je knjigu – igricu. I to dvojezičnu. Izgleda da su prošle godine svi promenili stil pa je tako i Ivan sa romanom „Čovek koji se rugao/The Man Who Mocked“ izašao iz fantastike i ušao u – kriminal.

Sve je tu zapleteno. Seriski ubica i detektivi Met Braun i Hanter Rivers koji pokušavaju da „pohvataju konce“ sa ubicom koji bi im bio „kruna karijere„. Knjiga se brzo i lako čita, a Ivan ima jedinstven stil i zanimljiv humor tako da ćete uživati.

Knjiga „Čovek koji se rugao/The Man Who Mocked“ je deo avanturističke video igre „Crimson City Blues“ koju radi studio „Three swords„. Potpuno sam sigurna da ovo nije kraj Ivanovih i“zleta“ u književnom smislu.

Fotrografije: Pixabay, art-anima.com bookwitch77.blogspot.com, portalibris.rs, vulkani.rs, otvorenaknjiga.rs

Ostavite odgovor