Mysticsartdesign / Pixabay

Proleće uz knjige: Kako je Miloš vladao Srbijom i kakve bake su san svakog deteta?

Laguna“ i blog „Rokselanin kofer“ vam ovog proleća donose dve knjige koje se po svemu razlikuju. Prva je priča o Srbiji kakvu možda niste znali, a druga je svetski bestseler za ovu godinu. Pa da krenemo:

Tajna istorija Miloševe Srbije – Vuk Karadžić

Sve ono što niste znali o Milošu Obrenoviću kao vladaru otkrio je Vuk Karadžić u svojim spisima na kojima je jasno naznačio da se otvore tek posle njegove smrti. Iako je Karadžić umro 1864. Spisi su otpečaćeni i pročitani, a samim tim i objavljeni tek 1901. godine.

Sa velikom gorčinom i ozlojađenošću, Vuk Karadžić je pisao o velikom gospodaru. Knez Miloš Obrenović je vodio jednu vrlo lošu politiku prema svojim saradnicima i, genralno, sa podanicima da to nije moglo da ne ostavi traga. Veoma često bio je grub, sprdao se na ljudske mane ili neinteligenciju, znao je izvrgne ruglu svagog iole učenog čoveka. Na duši nosi smrt nekolicine ljudi zbog svojih loših postupka. A Vuk je i sam osetio njegov gnev, i to ne jednom.

Pisala sam o sprdnji u tekstu ovde, a to je ipak samo jedan od postupaka. Njih u ovoj knjizi ima bezbroj. Takođe, vrlo loše i nadmeno ponašanje kao i veliku cenzuru onoga šta štampa objavljuje pokazao je u odnosu prema Dimitriju Davidoviću, novinaru i tvorcu prvog, srpskog, modernog Ustava.

Posle ove knjige imaćete drugačiju predstavu o Miloševoj vladavini i odnosu prema ljudima. Iako je za istoriju značjna ličnost i uradio je mnogo da Srbiju oslobodi od turske čizme, ipak je imao mnogo mana poput zajedljivosti, lošeg smisla za humor, pakosti i izvrgavanja ruglu svakog slabijeg i nemoćnijeg od sebe.

Moja baka vam se izvinjava – Fredrik Bakman

Ako ste očekivali novog Uvea, moraću da vas razočaram. Ovo nije knjiga o Uveu. Ovo je knjiga o jednoj baki, njenoj unuci i ljudskim odnosima. Bakman ovim romanom polako ulazi među pisce koji prave ozbiljne karijere i kojima reklama neće biti potrebna. Jer novi bestseler potvrđuje baš to. Kao što napisah ovo nije priča o Uveu, ali će vas svakako ponovo osvojiti, skoro kao i Uve.

Nisu sve bake iste. Nisu svi unuci isti. Pogotovu ne unuka kao što je jedna Elsa. Elsa ima sedam godina, još malo pa osam, i svu utehu i snagu ima u baki. Baka joj je sve. Tačnije, baka je njen superheroj. Njih dve imaju svoj jezik, svoju zemlju, a baka je sve to osmilila, jer je Elsa za nju vrlo posebna, rođena dan posle Božića, a u stavrnom svetu je povučena i drugačija od svojih vršnjaka. Baka je ne tera da se prilagodi, već podržava svoju unuku u svemu. Svet koji su njih dve stvorile je daleko od svakodnevnog života. Daleko od Elsinih razvedenih roditelja, od kojih svako od njih ima nove porodice. Od mame koja je trudna, od tate koji je poprilično nezgrapan u odnosima. Međutim, baka boluje od kancera. I baka umire. Njenim odlaskom Elsa se prvi put suočava sa svetom, ogoljenim i stvarnim.

Elsa tada dobija važan zadatak. Da pošalje pisma izvinjenja. Biće tu raznih adresa na čija vrata Elsa treba da odnese pisma. A iza adresa su ljudi. Kakvi? Otkrićete ako knjigu pročitete. I shvatićete zašto je to, po baki, lov na blago. Jer blago su – ljudi. Čudni poput Else, poput bake, van svagog stereotipa i vinkla. To je cela zgrada u kojoj Elsa živi.

U knjizi se susrećemo sa raznim međuljudskim odnosima. I to je glavni pokretač ove knjige. Pronaćićete se, uverena sam u to.

 

Fotografije: laguna.rs, delfi.rs

 

Ostavite odgovor