Za toplu zimu, tople knjige: Književne bravure za uživanje u dugim noćima

Nismo navikli na ovako lepe zime. Nema snega, nije hladno, ipak temperatura zna da ponekad ode ispod nule. Baš zato uz topao napitak, topla knjiga dobro dođe. Ovog puta izabrala sam i avanture, i trilere, i istorijski potkovane romane, i drame, i knjige koje vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Mnoge od njih su baš čitaoci izabrali kao najbolje. A ko bolje zna od čitalaca? Zato je, ovog puta, na mojoj listi malo više knjiga.

Ono što sam izabrala za ovu zimu, koja i ne liči na zimu je sledeće:

Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija, Aleksandar Tešić – I.K. „Strahor“

Maestralni Tešić! Ponovo nas je obradovao novim saznanjima do kojih je došao pišući knjigu. Posle svega, treba dobro da se zapitamo koja je istorija ta koju učimo i da li je zaista učimo kako bi trebalo? Tešić mi je pomogao da i sama dođem do nekih saznanja vezanih za ovaj tekst a dostavio mi je i dobranu literaturu o Osmanskom carstvu.

Sem Gavrila, radnja knjige prati despota Stefana Lazarevića, brata mu Vuka sestru Oliveru i majku Milicu. Ovog puta, Tešić se drznuo da sve njih predstavi na malo drugačiji način i ne baš toliko romansiran kakve ih mi znamo. I svaki od junaka bije neke svoje bitke. Da li za zemlju ili za spasenje duše, nevažno je. Ponovo su svi tu i borba se nastavlja. Kako protiv stvarnih likova poznatih u istoriji, tako i protiv ilkova iz domaće mitologije.

Saznajte zašto nijedna vlast u Beogradu nikada neće biti uspostavljena, ma kako bude izabrana.

Rekvijem za Adama, Aleksandar Đuričić Eš – Urban Art

Šta se dešava kad želiš da pobegneš od sebe? Ništa. Ne možeš. I to je to. Vrlo intimna, psihološka priča koja ispunjava svaki deo bića dok se čita. Pisac je vrlo talentovan i vodi nas kroz priču uz Borisa Hudića i njegove „bagove“ kojih ima i koji nisu mali.

Naime, Boris je taj koji želi da pobegne od sebe. I svima nam je taj osećaj pomalo poznat. Jer ,to selo u nama koje i Boris nosi je naiskreniji deo našeg iskonskog bića. Boris je taj koji pokušava da pomiri svoju vrednost i to odakle potiče. Nefunkcionalna porodica, kockari, alkoholičari koji je vode i majka koja posle pakla odlučuje da se nikada ne vrati u takvu zajednicu. Uteha Borisu je klavir. A prezime je tu da ga podseća na probelme koje je napravio još njegov deda. I sve deluje da ide u dobrom smeru, jer je Boris stvorio dobre temelje, za sebe. Ipak, život ume da udesi sve onako kako se ne nadaš. Uz devojku Klaru upoznaje neverovatnog Adama. I opet smo na večitom pitanju – zašto se hvali ono što je loše, a ono što je dobro ostaje neprimećeno? Kao Boris, uostalom.

Bulevar greha, Zoran Petrović – Pešić i sinovi

Zašto ja sad i posle svega moram da vidim psihičke poremećaje likova u romanu? Evo ne znam, zapitaćemo se sada zajedno. Najzad, to sam i rekla autoru romana, da mu glavna junakinja ima opasan psihički problem.

Knjiga prati Zorana, Božu, Đoleta, tri drugara od kojih svki bije neke svoje bitke, sve dok sudbina ne odluči drugačije. Zoran Petrović u romanu pominje i neka mesta nojima sam bila i koja znam kakva su, pogotovu pod alkoholom. Glavni junak Zoran upoznaje Anu u jednom beogradskom, opasnom bircuzu. I tu kreće problem. Ona ima dečka sa kojim živi već duže. On se zaljubljuje. Ona kalkuliše, ali ga voli na neki svoj način. Niko tu nije načisto kako sa osećanjima, tako i sa sobom. Previše alkohola, previše nesvesti. Previše čudnog, ponekad čak i bajke. Pronalazila sam se u segmenima svakog lika. Do čega to dovodi, pročitajte u Zoranovom prvencu.

Smrt na oltaru, Verica Vinsent Kol – Portalibris

Stvarno, domaći pisci umeju da iznenade. Jedna od njih je i Verica Vinsent Kol kojoj ovo nije prva knjiga, ali je potvrdila da ume da zaplete i zakukulji, tako da se ne kraju stvarno zapitate da li mi imamo samo već izanđane teleprezenterke za pisce ili i one koji stvarno vladaju perom nevezano za popularnost?

Ova knjiga je od početka zamršena ubistvom Vuka Jankovića, osamnaestogodišnjeg mladića. To, naravn,o nije jedino što okupira. Telo je nađeno je na oltaru Taršin templa, jednog od malteških praistorijskih hramova. Pošto je telo zatečeno iscrtano simbolima i sa nožem zabijenim u srce, tu kreće da se zamotava klupko zapteljanosti, jer nestaje i Vukov najbolji drug.

A onda klupko počinje da se odmotava… Za dalje potrebna vam je knjiga. I moja preporuka.

Veštica iz Strašilova – Mememento Mori, Miloš Petković/Anton Ivanovič Leskov – Portalibris

Moram priznati da je mene Miloš ovim delom potpuno osvojio! Najprodavanija knjiga na štadu „Portalibrisa“ na beogradskom Sajmu knjiga 2017, a jasno je i zašto. Dugoočekivano delo mladog pisca koji iza sebe ima opasno iskustvo u pisanju trilogija i koji svojim znanjem može da izađe na crtu bilo kome.

Otud i „Veštica iz Saršilova„. Knjiga se ne ispušta dok se ne pročita. Isprepeltani likovi u selu ispod Kopaonika, mitološki i oni stvarni, vinarova ćerka koja zbog bolesti nije videla svetlost dana, zveri koje napadaju i ubijaju… Ko je Stribor i šta se krije pod tvrđavom Koznik? Miloš je sve to lepo iustrovao, tako da znate gde ste kad čitate knjigu. Svakako, zrelije delo od trilogije „Sedam mačeva“, samim tim i zamršenije, ali i nešto što pretenduje da ima nastavak. Ne znam, moraćemo Miloša da pitamo da li i on misli isto. 😉

Krv na snegu, Ju Nesbe – Laguna

Potpuno nesvakidašnja, petparačka priča je pred vama. Ako se usudite da je, tako tananu, uzmete u ruke. Jer, zamršeno postaje još zamršenije kad krenete da pratite Ulava. Brzo ide sve, nema opisa pejzaža, već samo radnja kulja. Ova knjiga će, sigurna sam, ko poznaje pisanje Nesba i njegova dela, potpuno oduševiti.

Danijel Hofman je vođa kriminalnog podzemlja u Oslu. I svačega tu ima. Problem nastaje kad shvati i sazna da ga lepa žena vara. Jedino rešenje je da je likvidira. I to treba da uradi Ulav, taj koji je zaljubljen u nju. Tačnije, Ulav smatra da je to žena njegovog života. I tu kreće „igranka“. Svoj ili tuđi život? Šta spasavaš, Ulave?

Ako me jednom prevariš, Harlan Koben – Laguna

Varanje je u ovom romanu jedini ispravan glagol. I postojan. Oni koji vole Harlana Kobena znaju da ih on vara kako stigne. Tako je i ovg puta. A tek što vas sve tu iznenađuje! Pa ne možete ni da zamislite!

Ovde je u prvom planu Maja Burket, pilot vojnog helikoptera, koja je udata za bogatog Džoa. Njenu sestru Kler ubijaju tokom provale u kuću, u vreme dok je Maja bila službeno u Kuvajtu. Tada se Maja odlučuje na misiju koja kreće po zlu i u kojoj stradaju civili. To je i udaljava od vojne karijere. Maja i njen suprug Džo su roditelji jedne Lili. Maja se suočava sa novom ulogom, napuštanjem vojske, ali i ubistvom supruga. Sve postaje zamršenije kada Maja kupi „kameru za dadilje“. I tu počinje radnja romana koju neću otkrivati. Mene je roman držao budnu skoro celu noć. Harlan je dobio novog fana.

Dečko koji mi kuca na prozor, Kersti Mozli – Vulkan

Mene je ovaj roman poprilično poremetio. I to samo zato što glavna junakinja preživljava pokušaj silovanja. Dovoljno da ja posustanem sa čitanjem i ostavim knjigu na par dana, da mi se utisci slegnu. Naime, i ovde imao jednu nefunkcionalnu porodicu i decu preko čijih glava prelaze porodične drame.

Amber i Džejk su brat i sestra koji imaju nasilnog oca i samim tim su preživeli svašta. Traume ostaju za čitav život, iako oca više nema. Jedini prijatelj bratu i sestri je lepi Lijam, koji tajno dolazi kod Amber i zagrljajima joj pomaže da zaspi pošto je video kako plače. Sve se dešava brzo, što je možda i prednost ovakvog takozvanog „young adult“ romana. Amber i Lijam pokušavaju da sačuvaju svoju bliskost od njenog brata, ali se njihov otac vraća u živote i tu nastaje drama. Topla preporuka za sve koji osuđuju druge zbog njihovih ponašanja.

U tihoj vodi, Pola Hokins – Vulkan

Prava poslastica sledi za kraj. Sećate se Poline „Devojke iz voza„? Mene je rašrafila, pomalo me vratila u mene, pomogla mi da se negde nađem i pronađem. Autorka je i ovog puta krenula sličnim stopama. Razlika je samo što ovde imate delove horora koji će vas držati prikačenim za roman. Inače, ovo je najiščekivaniji roman za prošlu godinu, a samim tim i najčitaniji.

Priča kreće smrću Nel Abot. Svi sumnaju na samoubistvo, čak su i uvereni, kao i Nelina ćerka, tinejdžerka Lena. Ova tragedija dovodi Nelinu čudnu, samotnu sestru Džuliju u Bekford, koja sumnja u zvaničnu verziju događaja. U sve je upleteno i Nelino pisanje o utapanju žena u Bekfortu, što ovo mesto čini posebnim. Nel je pre smrti revnosno pisala o tome. Naravno, i ovde imamo mnogo likova koji vide jedan te isti događaj kroz svoju prizmu, kao što je bio slučaj sa „Devojkom iz voza„.

 

 

Fotografije: Pixabay, nemanjici-internet-prodavnica.weebly.com, delfi.rs

Ostavite odgovor