Free-Photos / Pixabay

Knjige za čitanje pod suncobranom: Odmor(i) za dušu!

Svi znate moju strast za čitanjem i da tokom leta pročitam sve što mi dođe pod ruku. Ovog puta ću vam predstaviti neke od knjiga koje sam čitala pod suncobranom, kao i neke koje sam čitala u poslednjih mesec ili dva. Ukoliko i vi odmor provodite kao i ja – uz knjige, savetujem vam da pročitate neke od ovih naslova, ako već niste. Poslednje tri knjige tiču se naše mitlologije i istorije, pa nije loše krenuti od njih. Ovo je moj redosled i moja preporuka za sva ova izdanja.

Devojka iz voza, Pola Hokins – Vulkan izdavaštvo

Moram da priznam da me je spisateljica potpuno osvojila ovom knjigom. „Devojka iz voza“ – to sam bila ja u raznim segmentima svog života. Jednostavnim jezikom napisana, odlična knjiga za brzo čitanje koja će vam držti pažnju. Mene je potpuno obuzela, pomalo i rastužila. Pronašla sam se u karakteristikama obe glavne junakinje i nisam mogla ponekad da se odlučim koja sam. Knjiga će vas naterati da  se zamislite, možda i preispitate. Najzad, čak i ako se ne pronađete ni u jednoj od dve žene koje su glavne junakinje, pročitajte knjigu i pustite da vam drži pažnju. Do kraja. Ostaćete bez teksta.

Načula sam da treba i film da se snima. Pre filma, obavezno knjigu u ruke!

Pali anđeo, Nora Robets – Vulkan izdavaštvo

Obožavam ovu američku književnicu! Da, ovo što ona piše su ljubavni romani, sve ono što sanjamo i što mnogi od nas neće doživeti. Ipak, zar nije leto idealno godišnje doba da se prepustite čarima ljubavi? Makar i u romanu, ako ne ovako. U romanu „Pali anđeo“ pratimo pustolovinu Ris Gilmor koja je preživela užasnu traumu i koja pokušava da se skrasi u malom mestu u Vajomingu. Ali… Biva svedok zločina, upoznaje zgodnog pisca, sprema razne specijalitete (jedna od onih knjiga koja vas vuče da jedete) i tako kreće zaplet. Ali da ne otkrivam više, Nora je odlična u onome što radi – pisanju ljubavnih romana!

Orhanovo nasleđe, Alin Ohanesjan – Laguna

Ovo je jedan lep, istorijski roman. Za sve vas koji ne znate šta se to desilo na tlu Turske 1915. Kakvi su to Turci, a kakvi Jermeni? Zašto se desio taj veliki i strašan zločin u kome je stradalo milion i po ljudi? Priča prati dve porodice, jednu tursku i jednu jermensku. Prvi zaplet se dešava kada umire Turčin, deda Kemal, početkom devedesetih godina prošlog veka i kada kuću u selu prepisuje jednoj Jermenki. Da ne otkrivam dalje, sigurna sam da će vam knjiga držati pažnju od prve do poslednje stranice. Ja sam sve vrlo emotivno doživela.

Vetrovi zla, Branislav Janković – Laguna

Pošto sam vrlo sumnjičava prema srpskim istorijskim romanima, imala sam problem da ovaj počnem da čitam. Ipak, počela sam. 🙂 Pisac je sebi dao za pravo da malo izmesti smrt kneza Miloša, da umesto prirodne smrti to, ipak, bude ubistvo. Sve to rešava raspop Jevrem Utvić, čovek sa više lica i još više zanimanja. Srbija, druga polovina 19. veka. Jevrem nije običan istražitelj, već vrlo poročan lik, sa neobičnim darom. Knjiga obiluje psovkama, lepim ženskim likovima, ubistvima, zločinima, utvarama i – seksom! Oduševiće vas drugačiji pogled na srpsku zemlju u 19. veku. Mene jeste. 🙂

Tajna stare vodenice, Miloš Petković – Portalibris

tajna

Moram priznati da sam, najblaže rečeno, oduševljena! Miloš Petković poznat je po svojoj trilogiji „Perunov hroničar„, a ovoga puta se bavi vampirima. Pravim srpskim vampirima. Možda ste čuli za Arnauta Pavla, Savu Savanovića ili Petra Blagojevića? To su naši najpoznatiji vampiri, stariji i od onih rumunskih. Miloš Petković je sve svoje omiljene književne likove iz detinjstva, poput Šerloka Holmsa, stavio u roman i proglasio lov na – mačeve! Vampiri dolaze kasnije. E sad, sa kakvim se iskušenjima njegovi junaci suočavaju i postoji li  tu neka veza, ostaje na vama da ustanovite, ja ne bih da vam otkrivam. Ovo je prvi deo nove Petkovićeve trilogije.

Inače, već je izašao i drugi roman u ovoj trilogiji „Poljubac princeze Ildiko„! 🙂

Kosingas – Kroz oganj i vodu, Aleksandar Tešić – Starhor

Ukoliko niste čitali „Kosingasa“ – trilogiju, onda nemojte da se usudite i da počnete sa ovim štivom. Takođe, pošto završite sa tom trilogijom, treba da pročitate i trilogiju o Milošu Obiliću od istog autora. Tada će vam sve u ovom romanu biti mnogo jasnije. Prvo lepo „Kosingasa“ u ruke, pa Miloša Obilića, uputite se šta je sve monah Gavrilo radio pred Kosovski boj, pa onda se bacite na dalje pustolovine istog junaka. Prosto morate da znate ko su sve mrakače, ko je Coka i najzad ko je Gavrilo. Nije lako, ali potrudite se. I ne pitajte kako, ali znam da će vam se dopasti. 🙂 Tako saznajete mnogo o srpskoj istoriji, našim običajima i korenima. „Kroz oganj i vodu“ je priča o Srbiji posle Kosovskog boja. Tu su spojeni likovi iz poslednje dve trilogije – trilogije „Kosinas“ i trilogije o Milošu Obiliću. Napisano poznatim Tešićevim perom, priča vodi monaha Gavrila u novu potragu. Za čim i kako – saznajte u ovoj knjizi!

 

Fotografije: Pixabay.com, vulkani.rs, laguna.rs, portalibris.rs, goodreads.com

2 thoughts on “Knjige za čitanje pod suncobranom: Odmor(i) za dušu!

Ostavite odgovor