Sunčane radosti: Uživajte u letu, budite zdravi i dobro raspoloženi (4. deo)

Dragi moji, došli smo i do poslednjeg dela saveta za leto. Upekla je ova naša zvezda, znojimo se, a prema objavama po društevnim mrežama vidim da ste neki na morima, jezerima i rekama. Ako, vreme je da se odmorite. Zato, ne želim da vam bilo šta kvarim, već da vas još jednom upozorim i posavetujem šta vam je činti tokom leta. A ovo toplo godišnje doba valja iskoristiti za maksimalno uživanje, punjenje baterija za nove poduhvate koji kreću od septembra. Zato, niko ne bi voleo neprijatnosti. Ovi saveti su svevremenski, pa ih zapamtite ili im se vratite kroz godinu ili pet. Još jednom, uživajte u letu!

Kad je vruće jedite – ljuto

Ljute papričice, sveži đumbir, kari, biber  i ostali ljuti začini su sastavni deo svih specijaiteta u zemljama gde je mnogo toplo. Možda vam se čini nelogičo i totalno blesavo, jer navedeni začini podstiču zagrevanje organizma. Suprotno svemu logičnom, baš ovi začini mogu vas spasti od nesnosnih temperatura. Zato, slobodno eksperimentišite sa svim egzotičnim začinima, dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

Bez parfema tokom leta

Parfemi mogu da stvore hiperpigmentaciju na delovima tela koji su izloženi suncu. Fleke se, u tom slučaju, javljaju na licu, vratu i područjima oko ušiju, gde se najčešće i nanose. Preporučujem vam da tokom leta ne koristite parfeme, pogotovo ako se često izlažete sunčevim zracima.

Dete ne ostavljate samo u automobilu

Ako često putujete automobilom, poznato je da vaš mališan treba da sedi u auto sedištu. Uz to, dete treba da sprečite da samo otvara vrata ili prozore. Znam da neki  vozači ne vole zaustavljanja na putu. Ukoliko putujete sa decom, preporučuje se da svakih dva do tri sata napravite pauzu. Za dete uvek na putu treba da imate dovoljno vode. Dete nikada nemojte ostaviti samo u automobilu.

Sve radite zajedno i dodirujte se

Nije loše da, ako imate partnera, sve aktivnosti koje volite da radite – radite u paru. Pogotovu sportske aktivnosti. Vežbajte zajedno, igrajte badminton, plivajte,…  Sigurno ste nekad videli starije parove da trčkaraju po parku ili se samo šetaju, držeći se za ruke. Upravo oni su za mene, a verujem i za venćinu vas, najsrećniji ljudi na planeti. Naučnici kažu da fizička povezanost uvek i u svakoj prilici održava seksualnu energiju i privlačnost između dvoje ljudi.

Ekološki dezodoransi za osetljive

Leti se više koriste dezodoransi zbog pojačanog znojenja. Dezodoransi sprečavaju razvoj bakterija i tako se neutrliše neprijatan miris, a antiperspiranti deluju na smanjenje znoja, jer sužavaju pore i blokiraju kanaliće znojnih žlezda. Za one osetljivije postoje takozvani ekološki dezodoransi koji ne sadrže sintetičke sastojke, poput kristalnog kamena mineralnog porekla.

A sad, još malo saveta za dame 🙂

Beli luk prtiv vaginoza

Ženama koje su sklone bakterijskim vaginozama preporučujem da češće jedu beli luk. Beli luk je prirodni antibiotik koji deluje na širok spektar bakterija. I pošto znam kako zvuči savet da treba jesti beli luk (odmah na pamet padnu penzioneri iz autobusa pored kojih ne smete da stanete) da bi sprečili vaginoze danas u apotekama možete naći beli luk u vaginaletama.

Parafinska kupka za nežna stopala

Suva i ispucala koža stopala je česta pojava posle odmora. Za taj problem preporučuje se parafinska kupka. Ona neguje, hidrira i hrani kožu. Parafinska kupka se pravi tako da se stopala namažu toplim tečnim parafinom, zamotaju se u plastičnu foliju i peškir, zbog održavanja toplote, pa se ostave tako 15 minuta. Posle tretmana, koža je još desetak dana meka i sjajna. Pomaže čak i kod ozbiljniijih problema, kad koža na petama puca do krvi. U tom slučaju se preporučuje da se jednom nedeljno napravi nekoliko tretmana zaredom.

Posle sunčanja – na kozmetički tretman

Posle letovanja treba sebi da priuštite kozmetički tretman. Svrha kozmetičkog tretmana kod kože sklone aknama je da joj pomogne da posle leta uspostavi ravnotežu lučenja, oporavi se od eventualnih oštećenja koja su nastala zbog sunca i ojača svoje obrambene mehanizme koji će sprečiti upalne procese. Tretman se sastoji od pilinga lica i tela. Blagim, neabrazivnim pilingom treba odstraniti odumrle ćelije kože, osloboditi površinu kože od prljavština. Posle sezone sunčanja treba koži vratiti optimalnu vlažnost tretmanima dubinske hidratacije.

Sad opet se vraćam na svate za sve 🙂

Leto je vreme za – smeh!

Leto je i vreme je za smeh, opuštanje i vesele atmosfere. Sebi ponekad treba dopustiti“nestašluke“ i to da budete opušteniji i neozbiljni. Tako unosite vedrinu u ustaljene navike. Leto je pravi trenutak da „na godišnji odmor“ pošaljete i onog strogog kritičara u vama. Poznata vam je ona stara „Ako ne možete da promenite situaciju – promenite percepciju„? Ukoliko godišnji odmor ne prolazi onako kako ste zamišljali, ne treba da ga još više pokvarite gunđanjem i prigovaranjem. Vežbajte dobro raspoloženje!

Proverite mladeže

Kad se vratite sa letovanja, obavezno treba pregledati sumnjive mladeže.  Treba da se javite dermatologu ako primetite neki mladež nepravilnog oblika. Ako je mladež  promenio boju, to je prvi i ozbiljan znak da nešto nije u redu, posebno ako mladež postane tamnosmeđ, siv, crn, plavičast i ako ima više nijansi. Takve mladeže najbolje je preventivno hirurški ukloniti i poslati na analizu. Ne preporučuje se uklanjanje takvih mladeža laserom, krioterapijom, kremama i drugim „učinkovitim“ metodama.

 

Fotografije: Pixabay.com, er24.co.za, bailarinasplegables.com, imujer.com

 

Ostavite odgovor