Zmajeviti junaci: Srpski zmajevi oduvek su čuvali zemlju

Srbija je oduvek imala zmajevite junake. Stasite, harbre i nadasve jedinstvene. Nekada davno, o njima su se pričale i pevale priče i pesme. Oni su bili najveći od najvećih. Njih je odlikovala nadljudska hraborst. Prema predanju, zmajeviti junaci su nastali iz odnosa zmaja i žene. Kod Srba, zmaj je veliki  zaštitnik. On je deo naše mitologije i čuva nas. O zmaju, kao našem pretku i biću, pisaću u nekom od narednih blog postova.

 

Red Zmaja je osnovan na temelju ranijeg srpskog viteškog Reda Svetog Đorđa kome su pripadali knez Lazar, Miloš Obilić, Milan Toplica, Kosančić Ivan i drugi srpski plemići. Red je osnovan kao ogranak Reda čuvara koplja Svetog Đorđa.  Po Letopisu popa Dukljanina, osnivač ovog Reda je bio veliki župan Stefan Nemanja. Stefana Nemanju je iz zatočeništva spasio Sveti Đorđe.  Zbog toga, Stefan Nemanja organizuje bratstvo srpskih vitezova. Njihov znak je bio crveni krst na beloj pozadini. Bratsvo srpskih vitezova je postojalo javno sve do dolaska Osmanlija. Čuvari koplja Svetog Đorđa su 1453. pomagali Konstantinu XI u odbrani Carigrada.

Čuvari koplja svetog Đorđa su čuvali Hristovu plaštanicu.  Krstaši su često prolazili kroz Srbiju i pljačkali je. Te 1187. do Srbije su stigli Templari koji su jedino želeli Hristovu plaštanicu. Templari su se pojavili pred crkvom na Crnoj steni gde je bila plaštanica. Tri srpska viteza su se suprotstavila ogromnoj vojsci i branila plaštanicu. Pošto su izginuli, na Crnoj steni se ukazao beli anđeo Gavrilo pokazujući prstom na plaštanicu koja je nestajala u steni. Na tom mestu je 1227. godine kralj Vladislav, unuk Stefana Nemanje, sagradio manastir Mileševu.

Boško Jugović

Prema nekim navodima, prvi srpski viteški red, po čijem uzoru su svi potonji osnivani, zvao se Red crvenog zmaja, iz 620. Zmajevit je, prema nekim navodima, bio i car Dušan i dobar deo loze Nemanjića. Naravno, zmajeviti su i Miloš Obilić, Marko Kraljević i Boško Jugović. Kasnije zmajeviti su bli despot Stefan Lazarević i despot Zmaj Ognjeni Vuk Grgurević Branković.

Zmajevi, prema narodnim legendama, stupaju u odnose sa ženama svih staleža. Iz takvih romansi nastaju deca, potonji junaci. Zmajevi biraju lepe žene, stalež je nebitan. Iz odnosa zmaja i žena visokog položaja rođeni su Stefan Lazarević, Sibinjanin Janko, Banović Strahinja, Zmaj Ognjeni Vuk i Marko Kraljević. Iz odnosa zmaja i žene iz naroda nastao je Miloš Obilić. Postoje i mitsko-herojski junaci čija se suština, kao ni ime ne mogu do kraja racionalno objasniti.

Marko Kraljević i Musa Kesedžija

Zmajeviti junak Marko Kraljević nastao je iz braka kralja Vukašina i Jevrosime, koja je bila sestra zmajevitog plemića Momčila. To se sasvim dobro vidi u pesmi „Ženidba kralja Vukašina„, u kojoj kralj namerava da se oženi Vidosavom, ženom zmajevitog Momčila. Zmajeviti Momčilo daje savet kralju Vukašinu da se umesto sa Vidosavom oženi Jevrosimom, koja će mu roditi junaka. Tako je i bilo.

Miloš Obilić

Miloš Obilić nastao je iz veze zmaja i čobanice Janje. Ime Janja se često pominje u vezama sa zmajem. Filolozi tvrde da je to ime izvedeno od reči „agni“ što znači „jagnje„, a to je u vezi sa ognjevitim, sunčanim mitološkim bićem kakav je zmaj. Ime Janja pojavljuje se kod majke Banović Strahinje i kao ime ćerke despota Stefana.

Naime, kneginja Milica je imala ljubavnu vezu sa Zmajem od Jastrepca, a plod njihove ljubavi je despot Stefan Lazarević, što je takođe opevano u narodnoj pesmi „Carica Milica i Zmaj od Jastrepca„. Postoji legenda po kojoj je despot Stefan na jednom putovanju došao do Budima, ostao na konačištu gde je imao aferu sa nepoznatom ženom. Iz te afere rodili su se blizanci Janko i Janja. Prema predanju Janko je kasniji junak poznat pod imenom Sibinjanin Janko. Blizanci koji se rađaju iz afera sa zmajem nisu neobičnost, jer su i Jevrosima i Momčilo zmajeviti blizanci.

Zmaj Ognjeni Vuk je sin Grgura Brankovića, unuk Đurđa Brakovića. Postoji legenda da je njegov slepi Grgur u vanbračnom odnosu sa Anđelijom dobio sina, poznatog Despota Vuka. Zmaj Ognjeni Vuk stupa u vojsku ugarskog kralja Mateje, čiji je otac, po legendi,  zmajeviti Sibinjanin Janko. Zmaj Ognjeni Vuk se uspešno borio protiv Turaka, a dvor mu je bio u sremskom selu Kupinovu. Po legendi, ugarski heroji su srpskog, zmajevitog porekla. Zmaj Ognjeni Vuk je bio veliki junak i nije imao naslednika. Poštovali su ga u Beču, Pešti i Stambolu, a diplomatski jezik na tim dvorovima je bio srpski. Počiva u sremskom Kupinovu, gde je i bio njegov dvor. Heroj Prvog srpskog ustanka Stojan Čupić nosi nadimak Zmaj od Noćaja. Pitam se zašto li je to tako?

Postoji još jedan „opis“ heroja, mitskih ličnosti. Njihova zagonetnost se skriva iza neobičnih imena. I oni su  nastali iz veze žena i zmajeva. Reč je o sledećim imenima/likovima koje nalazimo u epskoj poeziji: Strahinja, Novak, Kajica, Debeljak, Grujica. Poreklo im je „maglovito“, a majke ovih junaka nemaju svoj „stavrni“ pandan u istoriji.

Jastrebac

Kod srpskih zmajeva zapaža se sledeće: žive na Jastrepcu, Šar-planini, Gulijanskoj planini. Često je zmaj predstavljen i sokolom.  U toku noći zmaj/soko pohodi devojke, koje potom postaju bremenite. Često je kad je zmaj u pitanju u igri broj 12 ili broj sedam. Sedam labudova kao pratnja sokolova, nije ništa drugo do onih sedam sunčevih meseci letnjeg sunca. Simboli zmaja su zrak, oganj i zlato što sve daje sunce.

Prsten Reda zmaja

Kako su se raspoznavali zmajeviti? Belegom. „Vučja šapa i orlovo krilo, i zmajevo kolo pod pazuom„. Srpski zmajevi su u boju na šlemovima imali zmajeve, pominju se i prstenovi kao znak raspoznavanja i medaljoni sa grba Reda zmaja koje su zmajeviti ponosno nosili na svečanostima.

 

Fotografije: Wikipedia, Tumblr, panoramio.com, manasija.rs, serbia.com, astroshop.rs, varvar.ru, facebookreporter.org, fan-city.livejournal.com, galerija.metropolitan.ac.rs, www.ancient-origins.net

Ostavite odgovor