Vrnjačka Banja prija uvek: Kraljica banjskog turizma kao izvor zdravlja i zabave

Vrnjačka Banja posvećena je u potpunosti zdravstvenom turizmu. Zbog toga, hotel i zdravstveni centar „Merkur“ rade punom parom 365 dana u godini.

Naravno, dobro je poznato da je posećuju mnogi radi uživanja i sve popularnijeg velnesa.

Vrnjačka Banja, mondensko mesto na obroncima Goča priprema se za letnju sezonu. Krajem maja obavljaju se završni radovi na uređenju parka u centru banje koja je u davna vremena između dva svetska rata bila centar srpskog turizma.

U drevna vremena za lekovite izvore ove Banje znali su i Rimljani gde su na mestu njihovih izvora pronađeni novčići iz tog perioda. Turistička organizacija Vrnjačke Banje obećala je da će sve biti spremno da bi budući gosti uživali. Sve oko Promenade je po ugledu na francuske vrtove.

Kralj ujedinitelj proslavio Banju

Ovu Banju je proslavio kralj Aleksandar I Karađorđević koji je u sadašnjem zdravstvenom centru „Fons romanus“ uredio kupatilo po svom ukusu još davne 1930.

Danas u tom kupatilu gosti se kupaju isključivo zbog održavanja dobrog izgleda. Raritet zdravstvenog centra „Fons romanus“ je stari lift koji datira od pre Drugog svetskog rata i koji i danas dobro radi.

Katanac na Mostu ljubavi

Katanci na Mostu ljubavi

Moja priča o lepoj Banji počinje sa glavnog šetališta, na Mostu ljubavi. Legenda kaže da su se pre sto godina zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Sastajali su se na mostu, a snažnu ljubav želeli su da krunišu brakom.

Verili su se, ali im je planove o venčanju pokvario Prvi svetski rat. Relja je otišao da brani otadžbinu, dobija prekomandu za Grčku i tamo upoznaje lepu Grkinju.

U Banju se više nikad nije vratio, Nadu je zaboravio. A ona je umrla, priča se, od ljubavi. Zbog toga devojke i danas dolaze na ovo mesto, uzimaju katance na kojima upisuju svoje i ime voljene osobe i tako „vezuju“ svoju ljubav za most. Ključ bacaju u reku.

Obe strane mosta prepune su  katanaca, koji od težine, vremenom otpadaju. Čak je i čuvena pesnikinja Desanka Maksimović svoju „Molitvu za ljubav“ posvetila ovom mestu.

Japanski vrt i odmor u hotelima

Japanski vrt

Šetnjom po banji stiže se i do Japanskog vrta gde vlada potpuni mir. Buku prave tek poneke ekskurzijske grupe.

Centar Japanskog vrta jesu jezero sa ostrvcem i statuom orla. Odmor usledi u čajnoj kućici odakle se pruža prelep pogled u banjsko zelenilo.

Zdravstveni centar „Merkur“

Vrnjačka Banja posvećena je u potpunosti zdravstvenom turizmu. Zbog toga, hotel i zdravstveni centar „Merkur“ rade punom parom 365 dana u godini.

Naravno, dobro je poznato da je posećuju mnogi radi uživanja i sve popularnijeg velnesa.

vbanja10

Modernizovanjem Banje došlo je i do otvaranja velnes (wellness) centara i smeštaja. Jedan od njih je „Sunny Hill„, mesto koje na uzvišici nudi potuno opuštanje u spa centru i zabavu u svom mini akva parku.

Među glavnim posetiocima su uglavnom porodice i poslovni ljudi.

Hotel „Aleksandar“

Sem novoizgrađenog smeštaja, pažnju plene stara i preuređena zdanja poput hotela „Aleksandar“. Izgrađen 1929. bio je dom doktora Živadinovića. E sad, ako imate tu nesreću, pa vam domaćica ne zna pravu priču ili nije dobro učila, bićete ili pogrešno naučeni ili začuđeni.

Razgovor, to jest predstavljanje hotela izgledalo je ovako (sem ovog uvodnog dela „dobar dan, dobro došli, bla, bla, bla…„):

  • U našem hotelu odseo je tokom Drugog svteskog rata i Hitler
  • Ko?
  • Hitler.
  • Jeste li sigurni?
  • Da, sigurna sam.

Svi prisutni smo se pogledali. Ako sam nešto učila u školi, to je bila istorija, ali Hitler nikad nije otišao dalje do Maribora, što se ovog dela Evrope tiče.

Ipak, za vreme Drugog svetskog rata tu je odsedao Himler, a ne Hitler. Nemački štab je bio smešten u vili pored. Danas je ovo luksuzni smeštaj na obroncima vrnjačkog Crkvenog brda.

Hotel „Solaris“

Još jedan novootvoreni kompleks nudi uživanje, a to je „Solaris Resort“. Luksuzan smeštaj pruža sve za što prijatniji boravak u Banji.

Sem velnesa i fitnesa, tu su i teniski tereni za zahtevne goste.

Goč čuva Vrnjačku Banju

Ipak, najviše uzbuđenja doživi se na planini Goč. Goč, čini se, kao da čuva Banju.

U proleće sve zeleni i vrca od mirsne prirode. Sa vrha se pruža prelep pogled na sve strane Srbije.

Goč

U podnožju Goča se nalaze žičare koje čekaju ona druga, snežna vremena.

Meštani kažu da se na Goču pravi najbolji kajmak i sir koji se prodaje na pijaci u Vrnjačkoj Banji.

Poseta Vrnjačkoj Banji u leto

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovića

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme dok je kralj Aleksandar Obrenović bio maloletan, je pored vrnjačke crkve, najstariji i najreprezentativniji građevinski objekat.

Podignut je na padini iznad Toplog izvora. Danas je to Zavičajni muzej Vrnjačke Banje.

Karneval u Vrnjačkoj Banji

Zabavi nikad kraja, pa su tako žitelji ovog „raja za sva čula“ ponosni i na svoj karneval koji se svake godine održava u julu  i okupi više od 200.000 posetilaca, kao i na „Dane glumca Danila Bate Stojkovića“ koji je, priča se, bio veliki ljubitelj ove Banje. Ti dani održavaju se u avgustu i ove godne nose naziv „Ko to tamo peva“.

Za ovu specijalnu priliku, ugostitelji u Banji spremaju poseban jelovnik koji je Bata, kad je boravio na ovom lepom mestu, voleo da kuša. Na meniju se uvek nađu gočki sir, čvarci, kavurma, pogača, ali i svadbarski kupus, teleći repovi i svinjsko pečenje. Od pića tu su vino roze, kisela voda i pivo.

Žiča čuva srpsku prošlost

Manastir Žiča

Ono što se nikako ne sme zaobići je poseta manastiru Žiča. Sagrađen s početka 13. veka i posvećen je Vaznesenju Gospodnjem. Manastir je zadužbina Stefana Prvovenčanog, dok je značajan uticaj u podizanju manastira imao Sveti Sava.

Tu je bila smeštena autokefalna srpska arhiepiskopija i mesto gde je osnovana prva srpska država, 4. januara 1217. godine. Manastir su nekoliko puta napadali što Tatari, što Turci, a palili su ga Nemci za vreme Drugog svetskog rata. Odatle je vladika Nikolaj Velimirović odveden u ropstvo.

Posle ratnih vremena, Žiča je konačno obnovljena 1965, ali ju je oštetio zemljotres 1987. Na žalost, mnoge freske nisu preživele turbulentna vremena.

vbanja11

I  tu se moje putešestvije zaustavlja. Žiča ostaje u svom miru, dok me Vrnjačka Banja ispraća i čeka da se ponovo vratim. I hoću. Nekom novom prilikom, da tamo ostavim katanac na Mostu ljubavi.

Fotografije: Ivan Strahinić, Slobodan Malešev, supernovatravel.rs, turistickiklub.com, serbia-visit.com sakss.org.rs, solarisresort.com,serbiatour.rs, serbia.com, panoramio.com, stareslike.cerknica.or

Ostavite odgovor