Tramvaj zvani „Beograd“: Neobičan i atraktivan način da se upozna srpska prestonica (VIDEO)

Tramvaj je uvek u Beogradu bio jedan od omiljenih prevoznih sredstava. Nekad je bilo i jedino javno prevozno sredstvo, prvo na konjsku vuču, a onda i na struju. Najpouzdaniji su bili u vreme kada su devedesetih godina prošlog veka vladale sankcije i kad nije bilo dovoljno goriva za autobuse. Odavno sam pisala o prvom tramvaju u srpskoj prestonici i taj tekst možete da pročitate ovde.

Kad zaklaparaju točkovi turističkog tramvaja

Ipak, ovde ću vam pričati o drugačijem tramvaju za koji vam ne treba karta, već samo dobra volja i želja da nešto naučite. Da jedan petak ili subotu provedete baš njemu. Tramvaj zvani „Beograd“. To je beogradska turistička tura, koja postoji od 2009. godine. Idealna je za sve koji žele da upoznaju naš glavni grad na neobičan način, od najstarijih, pa do najnovijih vremena. Iako smo se mi prvi provozali ovim tramvajem, od crkve svetog Marka sa Tašmajdana, početna stanica tamvaja zvanog „Beograd“ je „Beko“.

Našu turu vodio je Ljubiša Đorđev, a tramvaj je vozila Danijela Miković. Dok se tramvaj bude lagano kretao i klaparao po šinama, upoznaćete najstarije jezgro grada, saznaćete da je Dorćol zapravo deo od Dušanove ulice, a ne od Narodnog pozorišta i Francuske ulice, kako se smatra. Saznaćete i po kom to kralju Aleksandru bulevar nosi naziv. 😉

Istorija jednog grada u sat vremena

Naravno, biće tu malo priče o Austrougarima, o Turcima i najstarijoj kući u Beogradu (ne računajući Zemun), o mestu gde je nekad bio karavansaraj Mehmed paše Sokolovića, a onda i rezidencija bahatog Eugena Savojskog. Saznaćete nešto o lagumima u Karađorđevoj ulici, o Damad Ali pašinom turbetu i Kalemegdanu, o Sabornoj crkvi, ambasadi Republike Francuske, biblioteci grada i Knez Mihailovoj ulici, o crkvi Aleksandra Nevskog, o hotelu „Metropol„, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu, Univerzitetskoj biblioteci, ulici kraljice Marije, Novom Beogradu, Dunavu i Savi…

Roksi u tramvaju

Tura traje jedan sat i dovoljno je da se prijavite u info centru Turističke organizacije Beograda u Knez Mihailovoj ulici broj 5. Vožnje su petkom od 19 časova na srpskom i od 20 sati na engleskom jeziku i subotom od 15 časova na srpskom i od 16 sati na engleskom jeziku. ovakav vid obilaska grada trajaće od marta do decembra.

 

≈ tekst napisan zahvaljujući TO Srbija ≈

 

Fotografije: Nataša Ilić

2 thoughts on “Tramvaj zvani „Beograd“: Neobičan i atraktivan način da se upozna srpska prestonica (VIDEO)

Ostavite odgovor