Jedna od nas: Lutka koja je obeležila generacije i pokazala šta sve žena može (VIDEO)

„Cela filosofija oko Barbi lutke je zapravo bila ta da upravo kroz ovu lutku svaka devojčica može da bude šta god poželi. Barbi je uvek predstavljala to da žena ima izbor“.

Rut Hendler, kreatorka lutke Barbi

Rut i Eliot Hendler

Da nije bilo male Barbare koja se po ceo dan igrala krpenim lutkama, danas bi komapnija „Mattel“ i dalje prodavala ramove za slike i plastični nameštaj. Naime, bilo je kasno popodne pred kraj pedesetih godina prošlog veka kada je Rut Hendler posmatrala svoju ćerku Barbaru kako se igra sa lutkicama. Barabara je to mogla da radi po ceo dan. Tako je došla na ideju da napravi 3D lutku, ne bi li tako ostvarila snove svim tadšanjim devojčicama.

Imala je sreće da je bila koosnivač gorepomenute kompanije „Mattel“ sa svojim mužem Eliotom. Upravo je „Mattel“ lansirao popularnu Barbiku. Na kraju je ostvarila snove ne samo tadašnjim, već i milionima devojčica koje su došle decenijama posle. Ostvaruje im snove i dan danas, evo skoro 60 godina. Rut je svoju lutku pokazala na Sajmu igračaka u Njojrku 9. marta 1959. godine.

Danas postoji više od 100.000 kolekcionara Barbi lutke.

Najpopularnija lutka na svetu

Da se ne lažemo, sve mi devojčice ili bar skoro sve, smo sanjale da imamo bar jednu Barbiku, da je sređujemo i oblačimo, da živimo u njenom ružičastom svetu. Možda nisu sve devojčice želele ovu lutku, ali ja jesam. Valjda zato što je ova lutka bila teško dostižna osamdesetih godina prošlog veka. Lepa plavuša, sa lepim dečkom, pa tu su dolazili još i kuća, životinje, automobili, Skiper… U jednom momentu, sve sam ih imala.

Prva Barbika kojiu sam dobila sa šest godina je bila moje prvo razočarenje. Umesto da to bude lutka plave, kordžave kose, u raskošnoj haljini, bila je to Barbi – ateltičarka. Ja, oduvek potpuno nesportski tip, dobila sam Barbiku ravne kose, sa malo šminke, u žutoj atlet majici i plavom šortsu. Da, moj otac je dao novac koleginici koja je putovala u Italiju da mi tom prilikom kupi Barbiku, ali nju očigledno nije mnogo zanimalo šta uzima. U prvoj turi sam dobila krevet za Barbiku – bez Barbike. A onda i Barbiku, onu pomenutu mučenicu, prema kojoj naša Ivana Španović izgleda kao vrhunski top model. Jebala Mara bumbara… Tek sa 12 godina sam, manje više imala sve kad je reč o Barbiki. Barbi, Kena, Skiper… Barbi mog detinjstva.

Ova lutka je sinonim za sve nas, žene. Uvek je bila ono što smo mi, žene. Radila je sve moguće poslove, voli životinje, raskidala je, patila, nalazila novog dečka, pa se ponovo mirila sa starim, bila podrška brojnim rođacima i najzad uvek je bila – žena. Nikad se nije odlučila da bude majka i da se uda. Voli mlađe muškarce. To se zove pravo na izbor.

Pravo ime joj je Barbara i potiče iz Viskonsina

Barbikino pravo ime je zapravo Barbara Milisent Roberts. Dobila je ime po ćerki Rut Roberts, koja je i napravila Barbiku. Lutka je na Sajmu u Njujorku 1959. nosila kupaći kostim na crno bele pruge i imala je konjski rep. Zapravo je zamišljena kao sedamanaestogodišnji tin model. Postojala su dva izdanja Barbike – kao plavuša i kao brineta. Prodata je za tri dolara, što je danas oko 23,97 dolara (što je oko 2.300 dinara).

Navodno, Barbi lutka fiktivno vodi poreklo iz izmišljenog gradića Vilovsa u Viskonsinu, iako su mnogi mislili da potiče iz Malibua. Prve Barbi lutke su napravljene u Japanu i njima su japanske radnice šile odeću.

Tokom godina Barbi je stekla nekoliko rođaka – Skiper, Stejsi, Čelsi, Krisi, Keli, Tuti i Toda.

Barbi lutka Tvigi

Prva selebriti lutka bila je lutka rađena po manekenki Tvigi 1967. Druga je bila napravljena po MC Hammer-u 1991. a nju je pratila i kaseta sa njegovom muzikom.

Nadam se da neki od vas nisu zaboravili da je i naša Lepa Brena imala lutku. Doduše, nije tu lutku radio „Mattel„, ali je bila vrlo popularna među devojčicama. Priznajem, nisam je imala, jer sam već imala svoje ostvarene Barbi snove. 🙂

Evo slike:

Lutka Lepe Brene iz 1990.

Lutku najpopularnije tadašnje zvezde sa ovih prostora pratio jei spot:

https://www.youtube.com/watch?v=q7l4-vd5K2w

Žena – lutka za sve

Barbi u svemiru

Za sve ove godine promenila je više od 150 zanimanja. Bila je učiteljica, poslovođa, doktorka, radnica u MekDonaldsu, astronaut, paleontolog, planinar, veterinar, sekretarica, Catwoman, pa čak i reper. Letela je u svemir tri puta. Prvi put 1965, pa 1986 i na kraju 1994.

Bila je u trci za predsednika SAD šest puta, ali nikad nije pobedila.

Voli mlađe muškarce, nikad se nije udavala niti rađala

Barbi i Blejn

Jasno je da Barbi voli mlađe muškarce. Ken je dve godine i dva dana mlađi od Barbi. Pojavio se 1961.

Njegovo puno ime je Ken Karson. Naravno, on nosi ime po sinu osnivača „Mattel„-a.

Ken i Barbi se nikad zvanično nisu venčali.

Prvi auto koji je Barbi vozila je kabriolet Ostin Hejli iz 1962.

Konj Dancer

Barbikin prvi ljubimac je bio konj nazavan Danser (Igrač). Posle njega, ona je imala više od 50 ljubimaca uključujući 21 psa, 14 konja, šest mačaka, tri ponija šimpanzu, pandu, papagaja, mladunče lava i zebru. Nije ni čudo što je radila toliko poslova. Treba to sve nahraniti!

Da je stvarna osoba bilo bi joj jako teško da nađe garderobu, jer bi njene mere 36 – 18 – 34. Sreća, pa su za nju kreirali najpoznatiji svetski kreatori kao što su Gucci , Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana i Givenchy.

Na svakih tri sekunde se proda po Barbika, što je otprilike 172.800 lutaka na dan. I da, više se proda Barbika nego što se rodi dece, ali to je druga priča.

Senka koja se najčešće koristi za Barbikine oči je braon.

Čak je i Endi Vorhol nacrtao Barbi 1985.

Najprodavanija Barbi lutka je ona sa kosom do zemlje.

Barbi je raskinula sa Kenom 2004. na Dan zaljubljenih. Tad se smuvala sa australijskim suferom Blejnom. Ken i Brabi su se ponovo smuvali, pogađate, za Dan zaljubljenih 2011.

Trudna Midž

Barbi nikad nije bila trudna, ali njena najbolja drugarica Midž jeste.

Pesma „Barbie Girl“ koju je 1997. otpevala grupa „Aqua“ dospela je na sud. Pravda je pripala izdavaču pesme MCA Records-u, jer je uvrštena u parodiju i kao deo društvene kulture. „Mattel“ koji je tužio MCA Records je napravio sličnu pesmu sa izmenejnim rečima.

Betina Dorfman iz Nemačke ima najveću kolekciju Barbi lutaka na svetu. Ima više od 15.000 Barbika. Čak je i osnovala „bolnicu“ za oštećene Barbike, da bi ih popravljala.

A postoji čak i živa Barbika. To je Ukrajinka Valerija Lukjanova kojiu nazivaju živom Barbikom. Ona tvdi da je jedino ugradila implante u grudi, a da je ostalo delo prirode. Kao što postoji živa Barbika, postoji i živi Ken.

 

Fotografije: Pinterest, Twitter, rd.com, buzzfeed.com, barbie.mattel.com, pose.com.vn, time.com, bounty-cyrus.deviantart.com, lulu-berlu.com, spiked-online.com, thoughtco.com, bustle.com, classicmagnets.com, history.com

2 thoughts on “Jedna od nas: Lutka koja je obeležila generacije i pokazala šta sve žena može (VIDEO)

Ostavite odgovor