Najpoznatiji filmski poljupci: Ostaviće vas bez daha! (VIDEO)

Poljubac može biti sladak, zavodljiv, neočekivan, romantičan, nespretan, ali iznad svega, poljubac je deo intime. Poljupci su se nekad smatrali tabuom za filmsku publiku, a sada su potpuno normalni. Neki i dalje smatraju da su poljupci previše eksplicitni, pa se senzurišu. Zato se i pitate – da li je sve to samo poljubac?

Poljubac. Zvuči tako jednostavno i istovremeno tako emotivno. Nije isključeno da postoji nešto u tome kad sedite u mračnoj bioskopskoj sali i gledate kako se par na ekranu prvi put upušta u starsven zagrljajšto vam kao po komandi žmarce pušta niz telo.

Poljubac može biti sladak, zavodljiv, neočekivan, romantičan, nespretan, ali iznad svega, poljubac je deo intime. Poljupci su se nekad smatrali tabuom za filmsku publiku, a sada su potpuno normalni. Neki i dalje smatraju da su poljupci previše eksplicitni, pa se senzurišu. Zato se i pitate – da li je sve to samo poljubac?

Čak 105 godina posle prvog filmskog poljupca izdvajam ovih 12 nezaboravnih poljubaca koji su obeležili svetsku kinematografiju. Poljupci su navedeni hronološki, tako da čitalac može da se vrati u davna vremena i oživi istoriju na jedan nežan i suptilan način.

Prvi filmski poljubac

Poljubac (The Kiss) (1896)

Spremaju se da se poljube, počinju da se ljube, i ljube se, i ljube, i ljube tako da svaki put sruše kuću“ – Edisonov scenario.

Ovo je bio prvi poljubac koji su gledaoci videli, između Maje Ajrvin (Maya Irwin) i Džona Rajsa (John Ryce). Ponovili su poljubac za Tomasa Edisona (Thomas Edison). Bio je to veliki skandal, ali je, uzgred, film bio najpopularniji te godine.

Najviše poljubaca u jednom filmu

Don Žuan (Don Juan) (1926)

Zašto si sad ovde?“ –  Lukrecjia.

Izvini što kasnim. Molim za hiljadu oprosta!“ – Don Žuan.

Ovo je prvi film koji je sadržao zvuk i muziku, „Don Žuan“ je bio prvi film sa najviše poljubaca u filmu. Džon Berimur (John Barrymoore) je poljubio sve glumice 119 puta.

Prvi poljubac sa otvorenim ustima

Đavo i meso (Flesh and the Devil) (1926)

Sada nas gledajte!“ – Felićita.

Ovaj poljubac sa otvorenim ustima pre je imao veze sa strastvenom, ljubavnom vezom između glavnih protagonista Džona Gilberta (John Gilbert) i Grete Garbo, a ne sa scenarijom. Gilbert i Garbo su snimili još tri filma zajedno za vreme svoje kratke, ali intenzivne ljubavne veze.

Prvi poljubac između dve žene

Maroko (Morocco) (1939)

Trebalo bi da krenete. Počinjete … da mi se sviđate“ – Ejmi Džoli.

Svevremenska zavodnica, Marlen Ditrih (Marlene Dietrich), obučena u smoking, poljubila je ženu u filmu i to davne 1939. godine. Takođe je nominovana za za Oskara za najbolju žensku ulogu, bez obzira što je jedva znala engleski jezik i na osnovu fonetskog snimka „odigrala“ ulogu.

Najbolji poljubac iz prvog puta

Divni život (It’s a Wonderful Life) (1946)

Rekao je da je ovo prilika koja se ne propušta“ – Meri govori Džordžu.

Zbog povratka na filmsko platno posle služenja u vojsci, Džimi Stjuart (Jimmy Stewart) je bio nervozan. Snimajući, Frenk Kapra (Frank Capra) je uspeo da „uhvati“ jednu od najintenzivnijih scena ljubljenja na filmskom platnu. Pošto je film sniman tokom holivudske cenzure, i sam poljubac je cenzuriran zbog previše strasti.

Najpoznatija scena ljubljenja

Odavde do večnosti ( From Here to Eternety) (1953)

Nisam ni maštao da može da bude ovako. Nikad me niko nije poljubio kao ti“ – Karen.

Čuvena scena gde se ljube Bert Lankaster (Burt Lancaster) i Debora Ker (Deborah Kerr) cenzurirana je zbog mnogo erotike. Zanimljivo je da je scena bila poslednja minuta u filma i da je bila improvizacija reditelja Freda Cinemana (Fred Zinnemann).

Prvi rasisitički poljubac

Sunčano ostrvo (Island In The Sun) (1957)

Samo sam razmišljao o tebi“ – Denis.

Zasnovan po romanu Aleka Vona (Alec Waugh), ovaj film prikazao je četiri različite ljubavne priče između pripadnika drugih rasa, u senci politike u Zapadnoj Indiji. Kažu da je Džoan Fonten (Joan Fontaine) tada dobijala pisma mržnje zbog prisnih odnosa prikazanih u filmu.

Prvi poljubac između dva muškarca

Nedelja, krvava nedelja (Sunday Boody Sunday) (1971)

Slobodni smo da radimo šta želimo“ – Bob.

Dragi… Ljudi često rade ono što ne žele“ – Aleks.

U prvom planu je zaplet  između ljubavnog para – muškarca i žene i njihove veze koju oboje imaju s istim mladićem. Piter Finč (Peter Finch) je za scenu ljubljenja rekao „Ovo sam uradio za Englesku„.

Najveća razlika u godinama između partnera koji se ljube

Herold i Mod (Harold and Maud) (1971)

Sviđaš mi se, Mod“ – Herold.

Sviđaš mi se, Herold“ – Mod.

Rut Gordon (Ruth Gordon) je imala 74 godine, a Bad Kort (Bud Cort) samo 23 godine tokom snimanja ovog filma. Kort je kasnije o filmu rekao: „Smatram da je film totalno bezvremenski, otkriva toliko tajni i istine o velikim životnim pitanjima, a opet je reč o  dva intimna odnosa„. Ako je po Badu Kortu, bez problema bi poljubio i Gretu Garbo kao Mod.

Najbolja montaža poljubaca

Sinema Paradizo (Cinema Paradiso) (1988)

Kad ljubav pregori, nastaje pepeo. Čak i najveća ljubav na kraju doživi propast“ – Alfredo.

Ovaj fulm, između ostalog, prikazuje odraslog Salvatora kako gleda video projekcije poljubaca, golotinje i opšte strasti koje je lokalni sveštenik snimao. Tu su scene ljubljenja u kojima su Dona Rid (Donna Reed), Džoan Kraford (Joan Crawford), Olivija de Havilend (Olivia de Haviland), Erol Flin (Errol Flynn), Gerta Garbo i Spenser Trejsi (Spencer Tracy).

Prva MTV nagrada za najbolji poljubac

Moja devojka (My Girl) (1991)

Zatvori oči“ – Vada.

Ali tada neću videti ništa“ – Tomas Džej.

https://www.youtube.com/watch?v=DqGv6qfHlmc

Bio je prvi poljubac glumca Makoli Kalkina (Macaulay Culkin) na fimskom platnu. Ovaj poljubac nagrađen je „najboljim poljupcem“ na MTV filmskim nagradama 1992. godine.

Njaduži poljubac na filmu

Elena Undone (2010)

Svaki put kad pomislim da je nemoguće da te više volim, ja te sve više volim. I sve jače“ – Pejton.

Poljubac u filmu „Elena Undone“ je najduži poljubac na filmu. S obzirom na to da su usne Nekre Zadegen (Necar Zadegan) i Tanderbrd Dinvudi (Thunderbird Dinwiddie) bile pripijene toliko dugo, sve liči na stvarni poljubac, pun ljubavi.

Inspiracija – listverse.com

Fotografije: Youtube, rs.titlovi.com, imdb.com, tumblr.com, thescriptlab.com, jorgoslovlje.blogspot.com, filmforum.org

Ostavite odgovor