Dan zaljubljenih: Malo ste preterali – slavite ljubav svaki dan! (VIDEO)

Običaj slanja pisama za taj dan potiče od legende koja kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarevoj ćerki. U pismu je bio šafran sa potpisom “od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplinu koju si pokazala prema meni”. Dogodilo se čudo i devojka je progledala. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama pisma, ali da se ne potpisuju.

Februar je mesec sa najmanje dana, ali sa najviše razloga za igru. Tmurna zima gubi bitku sa suncem. Karnevalska euforija je gotovo svuda! Ozbiljni muškarci se razuzdaju, a neozbiljni konačno dođu na svoje.

I vrapci na grani znaju da je februar mesec ljubavi, jer je usred karnevalske gungule svoj dan rezervisao Sveti Valentin. Ovaj rimski sveštenik se, prema predanju, oglušio o naredbu cara Klaudija da vojnici ne smeju da se žene da bi bili bolji ratnici, pa ih je  venčavao u tajnosti. Tu je drskost platio životom.

Odsečena mu je glava 14. februara 269. godine. Zato je doživeo večnu slavu kao zaštitnik zaljubljenih koji 14. februara posebnu pažnju poklanjanju voljenim osobama.

Gamelion, Luperkus, Faun i Valentin

Dan zaljubljenih je, zapravo, stari praznik. I nije bio uvek Dan zaljubljenih. Sredinom februara stari Grci su praznovali mesec Gamelion kada se obeležavalo stupanje u brak boga Zevsa i boginje Here. U antičkom Rimu 15. februar je važio za dan Luperkus, dan boga plodnosti. Neki su slavili Fauna, zaštitnika pastira. Smatralo se da koju devojku Luperkus dotakne, ona je plodna. U srednjem veku je februar važio za mesec parenja ptica.

Tada, u znak blagoslova za srećnu i bogatu ljubav, zaljubljeni par se prskao krvlju žrtvenog jareta. U hrišćanskoj epohi Valentin, mučenik iz trećeg veka bio je svetitelj koga su popularizovale mlade devojke nesrećne u ljubavi.

Običaj slanja pisama za taj dan potiče od legende koja kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarevoj ćerki. U pismu je bio šafran sa potpisom “od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplinu koju si pokazala prema meni“. Dogodilo se čudo i devojka je progledala. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama pisma, ali da se ne potpisuju.

I u delu “HamletVilijama Šekspira se pominje rečenica. “Sutra je dan Svetog Valentina“.

Sveti Trifun, zaštitnik useva, vinograda, gostioničara i Kotora

Inače, pravoslavni hrišćani koji vreme mere po julijanskom kalendaru, Svetog Valentina proslavljaju 13. avgusta. Taj svetac se ne povezuje sa zaštitinikom zaljubljenih.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, gostioničara i grada Kotora.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika, koji je stradao za hrisćansku veru, ne iskljucujuci njegov značaj i kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.

Po predanju, Sveti Trifun je između ostalih iscelio i Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od teške duševne bolesti. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Srpska pravoslavna crkva, verujući u moć Svetog mučenika Trifuna, ustanovila je molitveni čin koji se vrši na njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

Žitija i hrišćansko stradanje svetog Trifuna opisana su i u “Ohridskom prologu” vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača rimskog cara Dakija.

Dan svih zaljubljenih

Mnogi od vas će reći da im je svaki dan Dan zaljubljenih. Tako i treba. Oni stariji, a pritom i u vezi ili braku (mislim na one 40+) uglavnom ne slave ovaj dan, dok oni mlađi do 25 godina i te kako će danas žuriti da poklone voljenom biću nešto posebno. Ili, pak, ne toliko neobično, ali sa posebnim značenjem.

“Otkriću” vam da danas možete očekivati neki lep slatkiš, bombonjeru, ruže (prodaja se poveća čak tri puta!), plišanu igračku, donji veš ili kozmetiku. A možda baš na današnji dan budete isprošeni. U svakom slučaju, srećan vam Praznik ljubavi!

Iz tog razloga podeliću sa vama nešto što meni mnogo znači, pa bio Dan zaljubljenih ili ne.

Verujem u čuda:

Fotografije: Wikipedia, Pixabay, Pexels

Ostavite komentar

%d bloggers like this: