Prizovite duhove u svoj dom: Džek Fenjeraš na ananasu ili paprici (RECEPT) (VIDEO)

Sigurna sam da vam ukrašavanje kuće za Noć veštica nije prvo na šta pomislite u ove jesenje dane, ali pošto sam vam u prethodnom tekstu objasnila da taj praznik ne potiče iz Amerike i sa Zapada, već predstavlja vreme kada su pagani (i naši preci Sloveni) obeležavali dolazak zime, smatram da je pravo vreme da ga tako dočarate svojim ukućanima, pogotovu deci.

Svakako najinteresantnija stvar kojom možete ukrasiti kuću je svetleća bundeva. Džek O’ Lantern ili Džek Fenjeraš. I pre nego što vam predstavim kićenje kuće za Noć veštica, sledi priča o Džeku Fenjerašu.

Lutajuća duša Džeka Fenjeraša

Jednom davno, u Irskoj je živeo je Džek Škrtica. Kako mu samo ime kaže, bio je loš čovek. Ne samo što je bio škrt, već je bio i lopov, pijanica i lažov. Najviše je voleo da krade od naivnih. Glas o Džeku došao je do samog đavola. Đavo je odlučio da mu jednom za svagda stane na put.

Jedne hladne, jesenje večeri Džek je, po običaju, lutao. Pun mesec mu je obasjavao put. Jedino što je u tom trenutku hteo je da dođe do neke tople gostionice. Odjednom, on ugleda na putu vrlo neobičan lik koji mu se zlobno kezio. Odmah mu je bilo jasno ko je to. Džek nije bio iznenađen. Očekivao je da će pre ili kasnije sam đavo doći po njega. Ali, Džek Škrtica ne bi bio on ako ne bi pokušao da prevari i đavola.

 • Đavole, pošto sam te ugledao, pretpostavljam da mi je ovo poslednja noć na Zemlji. Imaš li nešto protiv da popijem poslednje piće? Mogao bi da mi se  pridružiš.

Đavo malo razmisli, pa pristane da ode sa Džekom na piće. Došli su do gostionice, a poslednje piće se pretvorilo u mnogo popijenih pića. Počelo je da sviće i Džek se podiže sa stola da krene kući. Đavo je zaustavio Džeka.

 • Stani malo, nisi platio! 
 • Nemam čime. Pogledaj, nemam ni jedan srebrnjak

Đavo je i dalje insistirao da Džek plati račun, jer je Džek bio taj koji je pozvao na piće.

 • Imam ideju. Ti si đavo i možeš da se pretvoriš u šta hoćeš. Pretvori se sada u srebrnjak. Ja ću sa tim srebrnjakom da platim piće, a ti ćeš se kasnije opet pretvoriti u đavola i doći ćeš po mene.

Đavo prihvati predlog. Istog trenutka Džek je u ruci imao srebrnjak. Džek stavi novac u torbu gde je stajalo raspeće koje je ukrao to popodne. Đavo je pokušao da se vrati u svoj prvotni oblik, ali pored raspeća nije mogao.
Počeo je da viče i psuje, ali ništa nije pomoglo.

 • Skloniću raspeće od tebe ako obećaš da me nećeš dirati godinu dana, a i ako umrem u međuvremenu, nećeš me odvesti u pakao. Đavo nije imao izbora i pristao je na dogovor.

Tako je Džek dobio još godinu dana života. Godina je brzo prošla, a Džek se nije promenio. Ostao je lopov, pijanica i lažov. Posle godinu dana, na istom mestu video je poznato lice.

 • Đavole, sad te neću pozvati na piće. Pre nego što umrem, možeš li da mi ubereš  jabuku sa vrha ovog drveta? 

Bez obzira na prethodno iskustvo, đavo pristade. Popeo se na drvo, ubrao je jabuku, ali kad je krenuo da silazi, nije mogao. Pogleda malo bolje oko stabla, a Džeka nema. Tad je čuo smeh.

 • Urezao sam krst na drvo

Đavo je bio besan što je opet nasamaren.

 • Pustitću te ako mi obećaš da me nećeš dirati deset godina, a ako umrem u međuvremenu, nećeš me odvesti u pakao. Đavo opet nije imao kud i prihvati Džekovu ponudu.

Posle sedam godina istog života, Džek je umro. Kad je stigao do raja, nisu ga pustili unutra. U pakao nije mogao, jer je sam tako tražio. Zbunjena Džekova duša je počela da luta. Odjednom je ugledao poznato lice. Đavo.

Zbog datog obećanja, đavo nije mogao da uzme Džekovu dušu, ali mu je dao varnicu iz pakla da mu osvetljava put. Da se ne bi ugasila, Džek je izrezbario tikvu, probušio nekoliko rupa, stavio varnicu unutra i nastavio da luta. Dobio je ime Džek ov Lantern (Jack of Lantern). Ili Džek O’Lantern. Ili Džek Fenejraš. I dan danas kruži priča da se Džek može videti u jesen kako luta mračnim, uskim drumovima.

Džek Fenjeraš na ananasu

Posle ove priče, šta kažete na to da umesto bundeve kupite nekoliko ananasa i ono što uradite sa bundevom uradite sa – ananasom?! Odmah da znate, lakše je seći ananas nego bundevu. Tragajući za zanimljivostima, na Instagramu sam videla baš mnoštvo ananasa koji su poslužili kao bundeva, pogotovu onima koji slave Noć veštica u tropskim krajevima. Pošto mi nismo tropska zemlja, možda ne bi bilo loše da bundevu pridružite ananasu.

Ukoliko sledećeg vikenda pravite neku zabavu, upravo ovakvo ukrašavanje može da bude pun pogodak. Ukoliko ananasima i bundevama dodate izrezbarene pomorandže, pa ih napunite šarenim čokoladnim bombonicama ili drugim voćem – eto zabave. Još ako na žurci služite pinja koladu, biće to savršeno.

Samo da znate da rezbarenje ananasa i nije tako teško. Važno je da imate komplet noževa i one fine svećice za romantiku. Prvo odsečete onaj deo gde anansu stoji „kosa„. Onda odstranite jestivi deo, tačnije meso iz njega. A onda dolazi najzanimljiviji deo – karving! Ako ne znate šta je karving, pogledajte moj video o tome ispod.

Verujem, oduševićete se kad budete videli vaš rad. A klinci će obožavati svetleće ananase i bundeve. Stavite potom sveću u ananas ili bundevu, ugasite svetlo, pustite neki horor film i uživajte.

Jutjuberi su upozorili da ananasi ne traju dugo kao bundeve u tom svetlećem obliku, ali miris koji šire je fenomenalan. Ukoliko otkrijete da baš imate talenta, nastavite da rezbarite. Na primer, paprike (babure su idealne) ili avokado ako ga nađete među egzotikom u domaćim supermarketima.

Punjene paprike Džek Fenjeraš

E sad, pomenuh paprike, zato evo jednog recepta za punjene paprike koje možete da spremite za Noć veštica, ali ih prvo izrezbarite:

Sastojci:

 • 450 g junećeg mlevenog mesa
 • paprike (babure)
 • 1 glavica crnog luka
 • 1 ½ šolja integralnog kuvanog pirinča
 • ½ l soka od paradajza sa bosiljkom podeljenog u dve polovine
 • ½ šolje renadnog parmezana
 • ½ šolje pileće supe
 • so, biber, tucana ljuta paprika, peršun

Priprema:

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Paprike oprati, skinuti im vrh, očistiti od semenki i napraviti lica tanjim nožem. Prinač skuvati. Iseckati luk i izdinstati ga na laganoj vatri. Junetinu propržiti na luku i dodati začine so, biber, tucanu papriku i peršun. Kad junetina dobije boju, dodati joj pirinač, parmezan i pola soka od paradajza. Promešati sve i ostaviti da se krčka.

Skuvati pileću supu sa ostatkom soka od paradajza. Svaku papriku puniti smesom tako da ne budu napunjene do vrha. Ređati  u vatrostalnu posudu i prelivati kombinacijom supe i soka od paradajza. Pokriti paprike folijom i peći 35 do 40 minuta. Potom im skinuti foliju, dodati „kapicu“ i peći još pet mnuta.

Evo obećanog videa, a umetnica je jedna divna žena Branislava Cvijanović:

 

Fotografije: Instagram, Pixabay.com, panhandlepbs.org, neatorama.com, citronlimette.com, theconstantkindergartener.blogspot.rs, homeenglishblog.blogspot.rs, traditinalcatholicpriest.com, connections.be

Ostavite odgovor