One su svuda oko nas i deluju jezivo: Da li se plašite mumija?

Na šta pomislite kada vam neko pomene mumije? Verovatno na neki od onih sumanutih strašnih filmova holivudske produkcije ili n Stari Egipat. A šta kažete na to da i dan danas postoje mumije stare po nekoliko hiljada godina koje iznova i iznova privlače pažnju?

Ako vam duhovi ili zombiji lede krv u žilama, razmislite kako biste reagovali na stvarne mrtvace čija se tela nisu raspala ni posle hiljadu godina. Prave mumije se mogu naći svuda u svetu, i bez obzira što vas neće napasti, ako se ikad budete upustili u avanturu razgledanja, idite pre nego što padne mrak. Ovo su samo neke od njih, tako da će ova priča imati nastavak.

Kapucinske katakombe, Palermo

Pre 400 godina sicilijanski sveštenici kapucini sahranjivali su svoje preminule u katakombama ispod samostana Gospe od Mira na kraju Palerma. Te katakombe su, po mišljenju sveštenika, bile idealne za čuvanje mrtvih.

U narednih nekoliko vekova tu je sahranjeno na hiljade mumificiranih tela sveštenika, plemića, žena i dece u njihovoj najboljoj odeći i u svakodnevnim „živim“ pozama.

Ovo mesto je tako postalo najveće nalazište očuvanih mumija na svetu, a poslednji „stanovnik“ ušao je tu pre manje od sto godina.

Arheološki kompleks El Bruho, Peru

Istraživači na lokalitetu El Bruho su bili iznenađeni pre desetak godina, kada su na severozapadu Perua pronašli mumiju sa dobro očuvanim tetovažama.

Kada je otkriveno da je reč o ženskom telu, nazvana je Kao. Sada se zna i da je pripadala drevnom narodu Moče koji je naseljavao Peru pre Inka. Telo staro gotovo 1.700 godina izloženo je od 2009. godine u muzeju zajedno sa raskošnim statusnim simbolima koji su pronađeni u grobu.

Arheološki muzej južnog Tirola, Bolzano

stone-age-mummy

U tirolskim planinama treba paziti gde se staje da ne bi, kao nemački par koji je tuda planinario 1991. godine, u otopljenoj ledenici naleteli na mumiju staru više od 5.000 godina.

Forenzičkom analizom došlo se do saznanja d aje u pitanju drevni lovac nazvan Oci. Saznalo se da je strelom pogođen u ruku posle čega je mumificiran prirodnim putem. Osim očuvanog tela, u davna vremena vraćaju izloženi predmeti koje je imao u trenutku smrti, kao što su cipele, kape od medveđeg krzna, kameni bodež, sekire i drugi lični predmeti.

Muzej egipatskih starina, Kairo

Ulazeći u kraljevsku sobu mumija, treba odati poštovanje. Prosto, jer nije česta prilika da se biva u društvu 11 drevnih vladara kao što su Seti, Ramzes II i kraljica Hatšepsut.  Ako se bolje pogleda nos Ramzesa V, može se uočiti rupa kroz koju su egipatski majstori izvlačili mozak da bi telo sačuvali za večnost.

Osim kraljevskih tela, u ovom muzeju možete pronaći mumije mačaka, magaraca i krokodila koji su nekad kod Egipćana bili važniji od ljudi.

Arheološki muzej San Miguel de Azapa, Čile

Uprkos raširenom verovanju, stari Egipćani nisu bili prvi koji su savladali umeće balsamovanja. Mumije starije čak 2.000 godina od egipatskih otkrivene su u severnom Čileu. Narod Činčoro čuvao je tela svojih mrtvih tako što bi im unutrašnje organe zamenio glinom, trskom i drugim materijalima.

Četiri takve mumije stare od 4.000 do 7.000 godina, otkrivene su 1983. godine. Čuvaju se u Arheološkom muzeju San Miguel de Azapa, u kome se mogu videti predmeti od 8.000 godina pre Hrista do kolonijalnih vremena.

Samostan Ivolginski, Rusija

Daši-Doržo Itigelov je bio duhovni vođa samostana Ivolginski, najvažnijeg budističkog svetišta u Rusiji. Umro je 1927. godine, pod neutvrđenim okolnostima. Kada je njegovo telo ekshumirano 2002. godine, bilo je gotovo netaknuto, ostavljeno u meditativnom lotus položaju.

Od tada se očuvano telo 12. Kambo Lame može videti tokom svetkovina i praznika ispod stakla na gornjem spartu glavnog hrama nedaleko od grada Ulan Udea, u ruskoj republici Buriatiji.

Istorijski muzej u Vijetnamu, Ho Ši Min

20140304135711-7

Ako uđete u sobu broj 4 Istorijskog muzeja u Vijetnamu, ugledaćete mumiju gospođe Tran Ti Hieu koja je umrla 1869. godine u 60. godini života.

Neverovatno očuvano telo pronađeno je pre 20 godina, za vreme naučnog iskopavanja. Istraživači su je identifikovali uz pomoć monograma na odeći pronađenog pored tela. Gospođa Tran je sada ispod stakla i odevena u pogrebnu haljinu, a izložene su i njene narukvice, prstenje i drugi nakit.

Lenjinov mauzolej, Moskva

Svakih 18 meseci telo Vladimira Iljiča Uljanova, poznatijeg kao Lenjin, se oblaže se parafinom i oblači u tamno odelo. Njegovo počivalište na Crvenom trgu nekad je bilo najposjećeniji mauzolej na svetu. Ironično je to što Lenjin nije želeo da, pošto umre, bude izložen, već je tražio da ga pokopaju pored majke u porodičnom grobu u Sankt Peterburgu.

Ipak, njegov naslednik Staljin je smatraju da će mauzolejom pobuditi patriotska osećanja. Ironija je i to što mauzolejom više ne upravlja država, nego je u privatnom vlasništvu.

Trezor Džeremija Bentema, Univerzitetski koledž, London

Studenti londonskog Univerzitetskog koledža i dan danas mogu da vide engleskog filozofa i pravnika Džeremija Bentema koji je umro 1832. godine.

On je hteo da telo posle smrti preda nauci u nadi da će biti korisno za studije anatomije. Bio je toliko predan toj ideji da je, navodno,  nekoliko godina pre smrti sa sobom nosio umetnute oči koje koje je namenio svom mrtvom telu.

Posle smrti, naučnici su mu sačuvali telo, ali su glavu ipak zamenili voštanom, koju je izradio jedan francuski umetnik.

 

Fotografije: telegraph.co.uk, genetiker.wordpress.com, news.kuwaittimes.net, 0-49.blogspot.rs, jb.man.ac.uk, divyabhaskar.co.in, english.vietnamnet.vn, blogs.ucl.ac.uk, aminoapps.com

 

Ostavite odgovor