jill111 / Pixabay

Jelka, klopa, pokloni: Mali saveti kako da preživite novogodišnju euforiju (VIDEO)

Je l’ i vas uhvatila euforija? Ako nije, imate sreće. Ali ako jeste, ima leka i za to. Za sve vas pod euforijom, pripremila sam neke savete kako da preživite još jednu Novu.
Ono što odmah možete da uradite jeste da sami dočarate novogodišnju čaroliju puštanjem omiljene novogodišnje pesme, spremanjem neke fine kafe ili tople čokolade (recept imate ovde) ili odlaskom u neki od tržnih centara ili u centra grada, koji je uistinu lepo okićen, ma šta mi mislili o tome i ma koliko će to nas da košta u narednim mesecima. Novogodišnja čarolija je, ipak, stvarnost koja se meri brojevima, da ne napišem, novcem.

Đakonije na stolu, kilogrami na guzi

Mnogi novogodišnji meni pripremaju nedeljama ranije i ove dane porvode u spremanju ruskih i raznoraznih drugih salata, sarmi, đakonija i pečenja, jer im stižu deca, unuci, prijatelji. Divno je ako se nešto tako odigrava i u vašem domu.

Novogodišnji sto uz sve slave što idu pre i posle, za mnoge dame je ubitačan. To sve prati i slabo kretanje, prepuštanje hedonizmu, a uz to sledi i praznični stres. Sve to vrlo loše utiče na liniju. Savet kako da se dovedete u red imate ovde od jednog fitnes trenera.

Mali savet od mene, ako već spremate: manje šećera u poslastice može se vešto zamaskirati upotrebom vanile, muskatnog oraščića ili cimeta. Naravno, ne može se ovaj spisak upotpuniti bez meda koji je najbolja alternativa za šećer, jer je za jednu količinu šećera potrebno upola manje meda, pošto sadrži slatku fruktozu.

Pokloni, pokloni i – haos!

A onda vas po sred decembra snađe isti haos i pitanje – šta pokoloniti onima koje volite? Ne znam da li da se vodite horoskopom ili sopstvenom intuicijom ili nečim trećim. Ja bih svakog pitala šta želi. Eto, za mene je to rešenje problema, a vi kako želite.

Što se tiče poklona za klince, vodite računa. Za one male, poklon treba da bude bez sitnih, oštrih delova i štetnih boja. Deca koja su u mlađem predškolskom uzrastu su zainteresovana za slaganje kockica, čitanje knjižica/slikovnica i vole didaktičke igre, dok stariji predškolci vole društvene igre, igre sa figuricama sa kojima mogu da se igraju igre pretvaranja.

Uposlite celu pordicu od sređivanja i ukrašavanja do – spremanja kolača

Možda ne bi bilo loše da sa ovih praznika zbližite sa decom i da im dodelite neke uloge u sređivanju kuće pred Novu godinu. Naravno, tu je i spremanje poslastica, pa zabavite decu i sa tim. Da znaju da su deo porodice.

Za vreme ovih praznika obavezan ukras je okićena jelka. Lepo je kad jelku kitite svi zajedno. Više o tome kako i odakle dolazi običaj kićenja jelke pročitajte ovde. Mnogi od vas to jesu uradili, neki će tek uraditi, ali cela priča može da bude vrlo lepa i da deluje stimulišuće za porodične odnose ako su, iz bilo kog razloga, narušeni.

Jelka zauzima posebno mesto u domu i kod ukrašavanja jelke nema pravila i sve je individualno. Jedna od najpopularnijih prazničnih boja je crvena koja ukazuje na radost, sreću i ljubav, zato je ne treba zaobići.

Za kraj, ovo su neke od mojih omiljenih novogodišnjih pesmica:

 

 

 

 

Fotografije: Pixabay

Ostavite odgovor