Hladno vam je? Ova pića mogu da vas ugreju (RECEPT)

Kada su ovako ekstremno niske temeprature dnevno nam treba bar dve litre tečnosti. Ne, to nema veze ako sa onim letnjim unosom vode, već da sada treba da pijemo one tople napitke koji poboljšavaju cirkulaciju i jačaju organizam posle boravka na hladnom.

Za to su najbolji biljni čajevi sa ukusom kamilice, anisa ili komorača. I slabi crni čaj je dobar izbor, posebno ako se osveži sa malo limuna. Najzdraviji izbor je zeleni čaj.

Brzo greju, a brzo i hlade

Iako mnogi to vole, treba biti oprezan sa alkoholnim pićima koja bi trebalo da ugreju. Ljudi obično biraju kuvano vino, rakiju, neki znaju i za punč ili grog. Naime, u početku ćete imati osećaj da vas ta pića greju, ali ubrzo kad se vene i kapilari rašire, gubi se toplota.

Zbog toga vam postaje još hladnije, pa sa takvim pićima ne treba preterivati, posebno kad ste na otvorenom, a ako mislite da budete na hladnom dugo, alkohol ne bi trebalo da pijete.

Kuvano vino: Piće legionara i svečara (RECEPTI)

Stručnjaci ne preporučuju ni mnogo kafe ili jakog crnog čaja, pogotovo ako uz njih ne pijete vodu, jer ti napici dodatno dehidriraju organizam i odvode tečnost iz organizma.

On je bio bog pre boga: Dajbog je bio bog sunca i kiše i naš predak (VIDEO) (RECEPTI)

Za mene su  i dalje najbolja pića za zimu kuvana rakija ili vino, ma šta stručnjaci govorili. 🙂 Ipak, ako još niste prestali da slavite, ali bi da pobate nešto novo, evo recepta za punč od pomorandže.

Recept

 

Punč od pomorandže

Sastojci:

  • ½ litre omiljenog čaja, zelenog ili nekog voćnog
  • cimet, karanfilić, šećer
  • sok od pomorandže
  • liker od pomorandže
  • rum

Priprema:

Skuvajte oko pola litre vašeg omiljenog čaja. Dodajte cimet, karanfilić i šećer i najvažnije sastojke – sok od pomonarandže, liker od pomonarandže i rum. Količina sastojaka zavisi od toga koliko jak punč volite, zato vam savetujem da nekoliko puta napravite piće.

Mešavinu kuvajte na najnižoj temperaturi, procedite kada provri i sipajte u šolje. Uzdravlje!

 

Fotografije: Pixaby

Ostavite odgovor