Slavlja su prošla, kilogrami ostali: Predlozi za zdravu večeru

Zna se sve o zdravom doručku, međutim šta je sa večerom? Evo teksta o zdravoj večeri!

Za svaku dijetu vrlo su važne tri stvari: vrsta, količina i vreme kada se hrana unosi u organizam. Obilniji večernji obroci nisu najbolji način za mršavljenje. Naime, što kasnije pojedete večeru, tim gore. Telo ne stigne da svari hranu dok ste budni i aktivni.

Ako pre spavanja jedete i posle toga vrlo brzo odete na spavanje, nesvarena hrana će ostati nesvarena do jutra, zbog usporavanja metabolizma. Jedno istraživanje je utvrdilo da osobe koje jedu obroke u nepravilnim intervalima, posebno one koje jedu kasno noću u vreme koje je predviđeno za spavanje imaju zabeleženo povećanje kilograma.
A kalorije?

Kada ste na dijeti, znate koliko kalorija smete dnevno da unesete u organizam, ako želite da izgubite kilograme. Prema spomenutom istraživanju, večera ne bi smela da sadrži više od 25 odsto ukupne dozvoljene dnevne količine kalorija. Na primer, ako dnevno unosite 1.500 kalorija, večera ne bi smela da sadrži više od 375 kalorija.

Ponekad, kad ne možete da izbegnete kasniji obrok, vodite računa da on sadrži što manje kiselina, koje su teško varljive.
Izbegavajte večernje obroke koji sadrže meso, žitarice i mlečne proizvode, posebno ako planirate da za manje od dva sata idete na počinak.

Pokušajteda jedete  što je ranije moguće, bar četiri sata pre spavanja i da obroci imaju što manje skroba. Večera neka vam se sastoji od sveže kuvanog povrća, povrća i malo proteina.

Sa što manje kiselina

Ako imate naviku da u večernjim satima jedete pšenične proizvode sa mlekom ili jogurtom, preporučujemo da tu naviku promenite, ili bar smanjite količinu koju unosite, jer pšenica (u bilo kom obliku)  je teško svarljiva.

Umesto toga, jedite voće i povrće. Takođe, umesto standardnih žitarica, možete da pokušate sa integralnim pirinčem, sočivom, prosom i ječmom. Sve te žitarice imaju u sebi visoku količinu vlakana, koje poboljšavaju i ubrzavaju probavu. One su dobar izvor proteina, što je veoma dobro ako se u večernjim satima bavite sportom.

Zeleno, volim te

Brokoli, spanać, kelj,tikvice, špargle,šargarepa i crvene ljute papričice imaju antioksidativno dejstvo, pa se preporučuje njihovo konzumiranje u večernjim satima.

Ne samo da su vrlo zdravi i dobri za probavu, nego i zdravlje celog organizma. Pomažu kod usporavanja starenja, sprečavanja bolesti srca, krvnih sudova, pojave raka i ublažavaju posledice stresa.

Noć je za malo kalorija

Sasvim je logično da u večernjim satima unosite manje kalorija u organizam, pošto uveče ne radite, samim tim ne trošite toliko energije. Veći unos kalorija vam je potreban tokom dana, kada ste aktivni, zbog toga je vrlo važno da pojedete zdrav doručak, ručak, i zdravu i uravnoteženu užinu.

Ponekad za večeru smete da uzmete i manje količine ugljenih hidrata, a kada je u pitanju spremanje večere, kuvajte na što manje ulja i masnoća. Više se orijentišite na začine koji će jelo učiniti ukusnim. Nemojte da zaboravite da bar jednom nedeljno pojedete ribu, bilo za ručak, bilo zavečeru.

Predlozi za večeru:

Riba s roštilja ili pečena riba – losos, tunjevina, pastrmka, skuša

Sezonsko povrće – sirovo, kuvano na pari, pečeno na roštilju

Rižoto sa povrćem ili pečurakama (bez pavlake ili sira)

Mešano povrće kuvano u voku – mahune, grašak, šargarepa, luk, papričice, pomešano sa pilećim ili ćurećim prsima (koristite male količine ulja) – povrće treba da ostane hrskavo

Pasulj i sočivo – supa, sa malo masnoće

Voće – sveža voćna salata (sa malo ili bez smeđeg šećera), pečene jabuke, kompot od kajsija (domaći)

Treba da znate da gladovanje nije rešenje, jer će se tokom noći metabolizam još više usporiti, što sprečava gubitak kilograma. Osim toga, nagli pad šećera u krvi može da dovede do opšte slabosti, pada pritiska, mučnine, nesanice, i do želje za slatkišima ili slanom nezdravom hranom.

Cilj je da u večernjim satima ne preterujete sa hranom, ali isto tako da ne gladujete, nego da pronađete zlatnu sredinu u obliku uravnoteženog zdravog obroka, koji će ispuniti svoju funkciju.

 

Fotografije: Unsplash, Pixaby 

4 thoughts on “Slavlja su prošla, kilogrami ostali: Predlozi za zdravu večeru

Ostavite odgovor