Družite se sa knjigom i u jesen: Kad zahladni, neka vas greje dobar roman

Priznajte, još se niste upustili u avanturu zvanu Sajam knjiga? Ili, možda jeste, ali samo sad birate šta da kupite, sređujete spiskove i polako krećete u trgovinu? Već ste se pripremili na kilometarsku šetnju i da nećete možda sve u cugu obaviti? Bravo, ako imate plan. Ukoliko se još premišljate, možda ne bi bilo loše da poslušate neke od mojih staveta koju od knjiga da kupite.

Izdavači su se svojski potrudili da za ovaj Sajam pripreme nova dela, pa ćete na štandovima domaćih izadavača već videti najnovijeg „Kosningasa Onaj što nauči mrak da sija„, autora Aleksandra Tešića (štand „Strahora„) i „Vešticu iz Strašilova“ Miloša Petkovića (štand „Portalibrisa„). Ipak krenimo redom, od moje preporuke za jesen koju bi, bez problema mogli da uvrstite u spiskove.

Praznik zveri Grehovi alijanse, Zoran Petrović – Portalibris 

Neko bi rekao da knjiga „Praznik zveri Žeteoci“ i ova nemaju veze, ipak ja sam našla sponu. Neki likovi koji se pojavljuju u prvoj knjizi imaju važne uloge i u drugoj.

Ponovo vas očekuje neverovatna dobra fantastična avantura iz pera već oprobanog pisca i gejmera. Prepliću se godina 1332. i 1996. Sve se dešava u zamku Elc u Nemačkoj, a zamak brane alijanse Zlatnog zmaja, Srebrnog lava i Bivoljih rogova. Tu se spajaju vampirske sudbine Filipa Keniha i Agelike Ruben. Šta sve njih dovodi u vezu pročitate u novom romanu Zorana Petrovića, koji će očigledno imati još jedna nastavak. Prvi put u knjizi pominju se Engelauferi, Mrznuše, Roviri, Dušebrižnici i Besnulja, a na vama je da otkrijete ko su zapravo oni.  Ovo je odlična knjiga koja će vam sigurno držati pažnju toliko da ćete, ukoliko volite ovakav žanr, imati utisak da ne dišete.

Crvene magle, Dragiša Vasić – Portalibris

Prvi put sam se susrela sa književnim delom Dragiše Vasića i moram priznati da nije bilo lako pisati kritički o komunizmu. To je on upravo učinio u romanu iz 1922. Jedan od naših zapostavljenih i pisaca koji su namerno nestali sa polica knjižara i biblioteka, jer se zamerio vladajućoj klasi posle Drugog svetskog rata. A šta da vam kažem, u kapitalnom delu ovog pisca uloga je pripala i jednoj Nataši…

Ovaj roman je pun razmišljanja i ličnih borbi vojnika. Tu se prepliće i Vasićeva kritička misao zbog koje je streljan 1945. Spada u ono što bi nekonazvao antiratni roman. Spada u vrhunska dela ovog pisca i zato smatram da je idelano vreme da pročitate nešto što decenijama nije moglo da se nađe nigde. A možda čak i da pazarite na Sajmu.

Ime vatre, Dimitrije Stevanović – Nova poetika

Ova knjiga je sama našla put do mene. Samo mi se, posle jednog vrelog dana u Somboru, našla u rukama, a onda i u mojoj torbi. Tako je postala je moj svakodnevni pratilac s kraja leta. Dimitrije je, poput svojih starijih kolega, odlično ovladao tematikom fantastike, a nije ni čudo što je tako. Dovoljno je da upoznte Dimitrja i sve će vam biti jasno.

U knjizi ima svega što jedna fantastični roman mora da poseduje, a to je bezgranična i vrcava piščeva mašta, mnogo likova koji se smenjuju i koji upotpunajvaju sliku, kao i priča koja konstantno „vozi“. Prosto vam ne da da izađete iz nje. Sigurna sam, uživaćete. Kao što sam i ja u svakom delu Stevanovićevog sveta. Svaka čast, ovaj roman je pravo otkrovenje! P. S. Stevanović je objavio novu knjigu „Trubadurova svita“ za izdavačku kuću „Strahor„.

Noćna smena, Stiven King – Vulkan

Ovo je knjiga idealna za ovo doba godine! Sve strahote izlaze van upravo sa pričama koje je autor izdao još 1978. Ukoliko ste propustili baš ovu knjigu, pazarite je na Sajmu po jeftinijoj ceni i tako upotpunite jesenju kolekciju horor romana.

Naravno da Stivena Kinga ne treba posebno predstavljati. Neću to ni jda da učinim, već ću vam samo reći da bez obzira da li volite ili ne horor žanr, da bar jednu knjigu od  Kinga morate da pročitate. To vam je obavezna lektira, skoro kao i dečje bolesti. Neka vam ova jesen bude lepa uz strašne Kingove priče.

Milo za drago, Darsi Bel – Vulkan

Simaptičan roman koji počinje na blogu – zato me je valjda i privukao. Međutim, kapirala sam da me glavna junakinja Stefani nervira. Jedna od onih iritirajućih američkih majki koje se bave svojom decom i još o tome i pišu. Međutim… Stefanin blog će u jednom trenutku postati glasilo putem kog će dolaziti do informacija o nestaloj prijateljici Emili.

Zanimljivo je kako se Stefani od obične mame pretvara u nešto što nikad ranije nije bila. To je ono što me je zadržalo uz ovu knjigu jer pored tog ženskog dela ima notu krimića, drame i avanture. To je dovodi i do muža njene nestale, a potom i nastradale prijateljice. Ko je tu i za šta kriv, ko se koga plaši otkrijte u novom hit romanu.

Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda, Nenad Novak Stefanović – Laguna

Fenomenalan roman koji me je kupio naslovom, a onda i sadržinom. Uživala sam u Stefanovićevim bravurama i kako je povezivao ljubavi, sudbine i to sve na beogradskom asfaltu. Ljubavi kraljevske, spisateljseke, naučne, vladarske… Ima svega!

Ko se to sve voleo u našoj prestonici i koliko jako? Pročitaje u ovoj neverovatnoj knjizi i otkrijte kako su plamtele beogradske starsti i koliko brzo su kucala srca žitelja Beograda. To će vam biti svojevrsan podsticaj da se prošetate po Beogradu, jer su označene i lokacije u romanu.

Jedan u milion, Monika Vud – Laguna

Koliko topline u jednoj knjizi! Koliko svakog našeg straha u njoj! Koliko čudnosti naše! Upravo ovaj roman ima za cilj da pokaže koliki smo ponekad osobenjaci.

Sve ono što mislite da je nemoguće, ovaj roman će vam pokazati da je upravo sve suprotno od nemogućeg. Knjiga prati baku Onu koja ima 104 godine i dečaka od 11, koji joj jednom nedeljno sređuje dvorište. Ubrzo se u priču upliću i dečakovi roditelji. Ona se, po dečakovom nagovoru, prijavila za svetski rekord za najstarijeg aktivnog vozača s važećom dozvolom. I tu kreće klupko da se odmotava, kao isve tajne i boli. Uživaćete, sigurna sam.

 

 

 

2 thoughts on “Družite se sa knjigom i u jesen: Kad zahladni, neka vas greje dobar roman

Ostavite odgovor