Čitanje na plaži je stiglo: Letnje avanture i novi svetovi vas zovu da im se prepustite!

Vrućine, plaže i uživanje – to je ono što bi trebalo da vas pokrene da tokom leta pročitate knjigu više. Ako ne znate šta, tu sam ja da vam predložim. U ovom mom užem izboru ima svega – od istorije do erotike. Pustite mašti na volju, makar dok vam pesak greje leđa.
Dozvolite sebi da se bar na plaži opustite uz knjige, ako to ne možete tokom ostatka godine. Verujem da vam  poslovi ne  dozvoljavaju da se baškarite, ali bar tokom godišnjeg odmora svoje vreme možete posvetiti dobrim knjigama. Ovog puta „na mom meniju“ su sledeća dela koji vam vrlo lako i lepo mogu ulepšati vrele dane.
Da počnemo:

Praznik zveri: Žeteoci, Zoran Petrović – Otvorena knjiga/Portalibris

 Odlična knjiga ukoliko želite da prodrmate lenje, letnje dane! Počinje napeto i sve vreme će vam držati pažnju, ukoliko volite ovu granu fantastike. Vampiri i raznorazne spododbe skrojene „po srpskom receptu„, osvojiće vam maštu i pomoći da prebrodite vrućinu. Odmah će vam mozak biti potpuno na onoj drugoj fantastičnoj strani i domaći vampiri će vas osvojiti. Zoran Petrović je fantastično predstavio Vampira sa Avale, kao i sve druge likove koji obitavaju mračnom stranom sveta. Našeg sveta. Upoznaćete Vjekoslava Konstantinovića i, ja bih to nazvala, njegove demone. Barbara Ilić, ali i mnogi drugi predstaviće se kao bića van ove planete upletena u ubrizgavanje otrova T12.
Šta je otrov T12, ko su vampiri iz Srbije, kako napadaju, koga love, kao i ko su  vila Bestidnica, Tajnožder, Mrtvozbornik ili Zavetnica? – to su pitanja koja sam vam ja samo nevešto nametnula. Radije bih da ih vi otkrijete čitajući knjigu i da saznate, najzad, šta se to dešava u Noći krvavog meseca.

Prve žrtve, Andra Gavrilović – Portalibris

Knjiga o Mrnajvčevićima i presudnoj bici na Marici 1371. Iako je Gavrilović pišući ovu knjigu, a to je bilo davnih dvadesetih godina prošlog veka, izromantizirao priču, knjiga je vredna čitanja. Nekima može predstavljati problem jezik i izražavanje pisca, ali ako zanemarimo to, dobićemo jedno delo u stilu Dušana Baranina o braći Mrnajvčević i njihovim vitezovima i poduhvatima. Velika pažnja posvećena je i strašnoj Maričkoj bici gde su oba brata Mrnjavčević poginula, što je kasnije, u mnogome, odredilo sudbinu Srbije i Balkana.
Romantizirana istorijska knjiga koju svakako ne bi trbalo uzimati kao adekvatn istorijski izvor, ali ipak dobra za  one koji žele da steknu utisak o Srbiji u srednejm veku.

Čovek po imenu Uve, Fredrik Bakman – Laguna

 Samo ću reći – svi smo mi po malo ili po malo više Uve! I Uve – to smo mi. Neko više, neko manje. Knjiga me je rastavila, a potom i sastavila. Ostala sam bez reči kad pročitah poslednju starnicu. Uve je sve, samo ne ono što ćete na prvu loptu pomisliti. Uve je sve ono suprotno. Uve je čovek. Sa manama i vrlinama. Uve je onaj koji ma osećanja, ali ih krije. Iza fasade krije se Uve – svako od nas. Naš Uve. Obavezno pročitajte i nađite se. Ja jesam. I vi ćete. Mali tizer – Uve hoće da izvrši samoubistvo.
Najzad, Uve – to je onaj mali čovek u nama koji nas stalno opominje. Nesavršeni ćudljivi, ostavljeni, usamljeni, izdati, naivni i nepoverljivi. Sa maskom džangrizavosti. Sve dok nam srce ne kupi jedna duša, jedan osmeh.
 

Mesečina nad Istanbulom, Sofi Goldberg – Laguna

Ova knjiga je prelepa saga o jednoj porodici i njihovim neraskidivim vezama. Porodici Jevreja u Turskoj, a potom i u Meksiku i kako se ta porodica tokm 20. veka bori sa gomilom nedaća, pa čak i sa saznanjem da neko želi da uništi . U glavnoj ulozi su recepti. Turski recepti za neke od njihovih najčuvenijih specijaliteta. Na neki način ovo je mini kuvar upakovan u dobar roman. U drugoj ulozi je Ventura. Ventura je nečija baka. Baka autorke knjige. Ta baka je davnih godina otišla u Meksiko da se uda za čoveka koga su joj roditelji izabrali. Šta se tamo dešava, otkrivaćete uz pomoć recepata iz turske kuhinje, kojih je ova knjiga prepuna. Zato, smatram da je reč o ženskoj knjizi i ovaj tip romana je vrlo stran muškom senzibilitetu. Zato, muškarcima ne preporučujem ovo štivo.

Calendar Girl: Januar/februar, Odri Karlan – Vulkan

 
Ovo je priča o prosečnoj američkoj devojci koja se na poznate seksualne načine bori sa muškim okrutnim svetom, ne bi li isplatila očeve kockarske dugove. Mija Sonders je obična američka devojka koja želi da pomogene porodici. Ima sreće. Ima tetku. I dobru seksulanu maštu kao i zdrav libido. Spisateljska moć je vrlo slaba, ali svima je jasno da je ovakva vrsta romana stvorena da vrlo lako uspaljuje maštu, a ne da buja od stilskih bravura.
Devojka se upušta u seksulane i emotivne avanture tokom godinu dana, uz pomoć svoje tetke da bi isplatila očeve dugove.  I loži se na prizemna uzbuđenja. Ipak, dobra je knjiga ukoliko ne čitate ljubavne vikend romane. Ukoliko čtitate, faliće vam više romanike.

Bio jednom jedan dečak, Kit Stjuart – Vulkan

Svima je je jasno da svaki iole normalan roditelj (šta god to značilo) želi da pomogne svom detetu. Šta se dešava kad je reč o jednom ocu sa bolnom ranom na srcu i jednom dečaku sa autizmom? U trenucima kada se tom istom ocu život raspada, kad ostaje bez posla, ostaje i bez porodice. I tad shvata da mora sve ili bar mnogo toga da promeni. Da počne iz početka. Kako se nižu njegove unutrašnje promene, tako se vide i one spoljašnje. Njegov autistični sin Sem pronalazi sebe u kompjuterskoj igrici, a u tome mu pomaže upravo njegov otac. Tada i shvata mnoge stvari. Kako svog sina, tako i život. A život, je priznaćete, najteži za razumevanje.
Uz pomoći video igrice, jedan autistični dečak pokušava da pridobije oca, kao i otac sina. Ovo je njihova borba. Jedan topao roman, pun roditeljskih dilema.
Fotografije: Pixabay.com otvorenaknjiga.rs, portalibris.rs, laguna.rs, vulkani.rs, portalibris.rs

Ostavite odgovor