Ženske muke: Uklanjanje dlačica u srednjem veku

Brade su se odavno vratile u modu, kad je reč o muškarcima, ali žene uvek treba da vode računa o svojim dlačicama.

Tretman uklanjanja dlačica postoji vekovima unazad. Ipak, žene tada nisu imale depilatore, epilatore, brijače i razne preparate koji efikasno uklanjaju neprijatne, dlakave izrasline. Da li ste se zapitali kako je izgledao njihov tretman ulepšavanja?

Arsenik i kreč za depilaciju

Džil Burk, predavač o italijanskoj renesansi na Univerzitetu u Edinburgu, kaže da su žene u srednjem veku na razne načine uklanjale dlačice, a neki od tih načina su vrlo opasni i, u najmanju ruku, zvuče zastrašujuće.

Evo jednog recepta iz 1532. godine:

Skuvajte zajedno pintu (pola litra) arsenika i osminu pinte kreča. Idite u kupatilo ili vrelu sobu i nanesite smesu na delove tela koje treba depilirati. Kada osetite vrelinu na koži, brzo uklonite smesu sa tela vodom i pazite da tim postupkom ne otkinete meso„.

Ista knjiga sadrži i recept za smesu za uklanjanje dlaka sa mačijim izmetom i sirćetom. Zvuči grozno, zar ne?

Žena koja ima dlake je prgava, inteligentna i neplodna?!

Ovi recepti se zapravo ne razlikuju drastično od modernih proizvoda za uklanjanje dlaka, iako moderna sredstva ne sadrže arsenik.

Percepcija ženskog tela i lepote nije se mnogo promenila. Evo kako jedan lekar iz 16. veka objašnjava zašto je žena sa dlakama loša žena:

Žene koje imaju puno dlaka na telu i licu su one koje žive u toplim i suvim krajevima. One su inteligentne, prgave, svađalački raspoložene, mišićave, ružne, imaju dubok glas i probleme sa neplodnošću„.

Žene koje danas imaju više dlaka od drugih bore se sa sličnim predrasudama. Burkova je ukazala na studije iz 2005, prema kojima je 90 odsto ispitanica odgovorilo da uklanja dlake sa nogu i ispod pazuha, a 80 odsto uklanja dlake sa pubičnog dela i sa mesta gde su obrve.

Sva sreća, pa ne posežu za arsenikom i mačijim izmetom, ali cilj je isti – uklanjanju dlačice da bi bile poželjnije.

Inspracija – smithsonianmag.com

Fotografije: Wikipedia, fugoo.com, bustle.com

Ostavite odgovor