Upoznajte ostrvo Kos: Tamo gde uživaju sva čula (VIDEO)

Kos je treće po veličini ostrvo u obalsti Dodekaneza, koji predstavlja jugoistočnu grupu grčkih ostrva. Kos je drugo ostrvo Egejskog mora po broju stanovnika, iza Rodosa i broji oko 31.000 žitelja. Iako se u startu čini da je ovo jedno skromno ostrvo po ponudi zabave ili bogatstava, čak i najzahtevniji turista će se uveriti uparavo u suprotno. A i ja sam tu da vam razbijem predrasude i možda utičem da ovo leto provedete baš na Kosu.
Ostrvo Kos ima međunarodni aerodrom, luku i marinu i vrlo razvijenu saobraćajnu mrežu koja spaja sela međusobno i sa glavnim gradom. Ako niste znali, ostrvo Kos je poslednjih godina postalo sinonim za biciklizam. Bicilisti su ti koji označavaju početak sezone i dolaze masovno ne bi li obišli najravnije grčko ostrvo svojim ljubimcem.
Ostrvo ima divne plaže i neverovatne prirodne lepote. Tradicionalne, lokalne svečanosti svakom će upotpuniti odmor. Istorijski spomenici, koji će posvedočiti da su tu prošli mnogi narodi. Crkve, jedinstvena i karakteristična arhitektura, kao i svetski poznati Asklepion prosto zovu da se prošetate. Međutim, ono što je Kosu dodelilo zvanje jednog od najpopularnijih grčkih ostrva jesu – ljudi. Oni su uglavnom udruženi oko porodičnih biznisa.
Lokalci, oni koji su rođeni na Kosu i tamo žive, najbolje će turistima predstaviti grčko gostopimstvo kao brend i tako će svakome ulepšati odmor, bilo da došljaci žele da vide neku istorijsku znamenitost, probaju lokalne specijalitete ili osetite grčki temperament. Ako vam sve ovo nabrojano ne predstavlja neki gušt, onda neka vam Kos bude baza za istraživanje okolnih ostrva i turskih luka u blizini.

A sad malo o istoriji Kosa

Kroz Kos su prošle mnoge kulture i civilizacije. Tu se prepliću mitovi i stvarnost. Čuveni Herakle i kralj Harmilos, helenistički Asklepion, drevni rimski stadion, drevni trgovi i pozorišta pričaju jednu priču. Moderne građevine i infrastruktura imaju drugu priču. Svi oni zajedno pričaju o Kosu.

Postoje na desetine spomenika iz perioda Starog Rima. Za njim ostale su brojne statue, rimski odeoni i rimske kuće. Vizantija je ostavila crkvu svetog Jovana Krstitelja, krstaši su ostavili svoj trag kao i venecijanski osvajači koji su osvajali dvorac grada Neratzije, tvrđava Antimasija, dvorac Kefalos i stari zamak Pili. Tu su osmanski spomenici u starom gradu, džamije, a Italijani su svoj uticaj ostavili u arhitekturi koja se vidi i danas. Mesto gde posetioci mogu da vide ostatke svih kultura jeste u centru grada Kosa, na trgu Eleiterijas.

Istorija Kosa datira skoro od kraja neolitskog peroda. Ako je verovati istoričarima, Kos je jedino ostrvo Dodekaneza koje je bilo naseljeno u to vreme. Kos je prisutan u grčkoj mitologiji. U mitu o divovima dolazi do borbe između bogova sa Olimpa i divova, baš na Kosu. Naime, bog Posejdon je došao do diva Polibotija, svojim trozupcem je odvojio deo Helonske plaže i bacio je diva. Tako je div stradao i ostao da počiva kod ostrva Nisira.

Kos je takođe povezan sa Heraklom. Naime, njegova vojska je tu doživela brodolom. Kralj Euripilije je mislio da je Herakle pljačkaš, pa ga je jurio da ga uhvati. Došlo je do borbe gde je Herakle pobedio. Tada je imenovao Halkona za jedinog priznatog kralja Kosa, Nisira, Kalimnosa i još nekih ostrva.

Kruži legenda da ostrvom vlada generacija Herakleidona, koja potiče od Hipokrata. Da je Herakle bio poštovan na Kosu govore ostaci veličanstvenih hramova na ostrvu. Čak se i opština Antimahija zove po Heraklovom sinu.

Turizam kao osnovna grana

Kos je dugo bio pod okupacijom i na meti stranih civilizacija sve do 1948. Sve je to uticalo na stanovništvo i njihov odnos prema stranim kulturma. Stanovnici ostrva Kos su se do sedmadesetih godina prošlog veka pretežno bavili poljioprivredom i stočarstvom.

A onda je primat preuzeo turizam što je ostalo i do današnjih dana.

Muzika i ples su glavne aktivnosti stanovnika Kosa. Oni dan danas neguju vizantijsku kulturu kroz muziku. Zato se na ostrvu stalno dešavaju festivali, zabave, sajmovi kao i venčanja koja oduvek okupljaju što turiste, što meštane. Neguje se slikarstvo, pozorišna umetnost, zastupljen je keramičarski zanat i obarada mesinga.

Mnogo pažnje se posvećuje helenističkom periodu i ocu medicine Hipokratu. U događaju „Hipokratija“ učestvuju svi.

Ostrvo Kos privlači i Grke i strance kad je reč o svadbarskom turizmu. Kos ima tu sreću da ne manjka prirodnim lepotama i prelepim plažama. Kad spoje ti prirodni uslovi, lako je isplanirati važan dan u životima onih koji se vole. Ovde se mogu sklopiti i građanski i crkveni brakovi.

Crkveni brak se može sklopiti u malim crkvama ili u onim velikim koje dominiraju ostrvom kao što su sveti Nikola u centru Kosa, sveti Đorđe u Ziji ili u crkvi Ipapantis koja gleda na Egejsko more.

Građanski brakovi sklapaju se u gradskoj kući, a ta ceremonija venčanja može da se obavi u nekim od hotela i restorana.

Kos je poznat po brakovima sklopljenim u tradicionalnoj kući u Kardameni ili u luci Agios Stefanos u Kefalosu, kao i po venčanjima na plažama velikih hotela ili u brdima iznad grada, s pogledom na luku i suprotnu obalu.

Običaj je da mladoženja čeka mladu, uz tradicionalne pesme. Često, tek friški bračni parovi znaju da se provozaju centrom u kočijama sa belim konjima i da uživaju u gozbi u nekom od hotela na ostrvu.

https://www.youtube.com/watch?v=nHBD9hW32rw

Čarobne plaže ostrva Kos

Kos je ostrvo koje svojom celom dužinom ima plaže. Okružuje ih tirkizna i duboka voda, sa talasima ili bez. Plaže su puste ili sa mnogo ljudi, sa ponudom sportova na vodi ili tišinom i mirom. Često je zalazak sunca još jedan dragulj.

Plaže na Kosu svake godine su okićene plavim zastavicama i to privlači više od milion turista svake sezone. Do svake od plaža stiže se vrlo brzo, kopnom ili brodom.

Neke od plaža na ostrvu Kos su: Agios Fokas, Faros, Lambi, Psalidi i Terma koje se nalaze u gradu Kosu, Agios Stegfanos, Agios Teologos, Kamel, Kavo, Paradizo, Kamari, Kohilari, Lagada, Liminionas, Medžik, Markos, Peradajz i Sani koje su smeštene kod Kefalosa, Helona kod mesta Kardamena, onda Tigaki i Karnagio kod mesta Tigaki, Marmari kod istimenog mesta i Mastihsari, isto kod mesta koje se tako zove. Zato, evo fotki da malo parite oči:

 

Ako želite nešto aktivniji odmor, postoje brojni sportovi na vodi, oko vode i u vodi. Volite ronjenje? Onda je idealno stecište za vas grad Kos ili mesto Kardamena. U gradu Kosu ima nekoliko ronilačkih klubova, a u Kardameni jedan.

Naravno, u svakom mestu imate sufring, kajt surfing i mnoštvo drugih sporskih aktivnosti. Ostrvo Kos ima i dva zabavna parka na vodi i to „Akva Marin“ u Tigakiju i „Lido“ u Mastihsariju.

Ako volite da obilazite ostrvo i okolinu brodom i za to vam se može pružiti prilika na ostrvu Kos. Imaju brodiće za iznajmljivanje, a možete da krenete u neki od oblazaka što grčke, što turske obale koja je svega četiri kilometara udaljena od ovog ostrva.

Zanimljivi lokaliteti

Rimski odeon bila je jedna od najvažnijih građevina drevnog Kosa. Pronađen je 1929. godine. Rimski odeon datira iz drugog veka i smatra se da se nalazi na mestu nekadašnjeg parlamenta.

Unutrašnji delovi ovog odeona bili su ukrašeni statuama od kojih je najznačajnija statua Hipoktrata koja se danas nalazi u Arheološkom muzeju ostrva Kos. Sem ove građevine iz rimskog perioda, na ostrvu se nalazi i rimska kuća.

Crkva svetog Jovana Krstitelja je rana hrišćanska crkva, sagrađena u petom ili šestom veku. Crkva se nalazi u sklopu groblja grada Kosa. To je jedina crkva iz ranog hrišćanskog perioda koja je preživela do danas. Nedavno su u hramu otkrivene freske iz 12. veka, koje prikazuju detalje iz svečevog života.

Tvrđava Antimahija se nalazi u centru ostrva Kos, jugoistočno od sela Antimahija. Prema istorisjkim pisanim dokumentima iz 14. veka, tvrđava je služila kao zatvor. Tvrđavu su obnovili vitezovi templari 1494. godine, posle jakog zemljotresa. U tvrđavi nema života od 1840. godine.

Ruševine starog grada Pili i njegovog dvorca mogu se naći na vrhu brda oko četiri kilometra udaljenog od današnjeg sela Pili i oko 17 kilometara od grada Kosa. Stari grad datira iz devetog do 11. veka. Kada su vitezovi svetog Jovana zauzeli ostrvo u 14. veku, oni su koristili stara utvrđenja da bi ojačali odbranu.

Smešten u blizini Hipokratovog platana, hram posvećen Heraklu datira iz drugog veka pre nove ere. U njemu su pronađeni natpisi i stvari koje se povezuju sa ovim junakom.

Apolonov hram u Kardameni (iz antičkog doba poznatiji kao Alasarna) bio je u jednom trenutku jedan od najupečatljivijih helenističkih spomenika na Kosu. Apolonov hram je zajedno sa Asklepionom ostao verski centar i posle osnivanja novog Kosa 336. godine. Na žalost, veliki deo hrama je uništen tokom izgradnje hotela koji se nalazi u blizini.

Svetilište boga Asklepiosa počiva na padinama brda sa bujnom florom i okružen fenomenalnim pogledom na more i tursku obalu. Ovo spada u najvažnije spomenike na ostrvu. U drevnim vremenima bio je mesto žrtvovanja bogu Asklepiusu, lečilište i medicinska škola. Svetilište je otkriveno 1902. godine.

Preko puta tvrđave Neratzije nalazi se Hipokratov platan star oko 2300 godina. Godišnje ga poseti na hiljade turista. Tu je nekada davno Hipokrat učio svoje đake. Šupljina na sred drveta podseća na pećinu. Blizu drveta nalaze se dva izvora iz peroda osmanske vladavine sa arapskim natpisom koji upućuju prolaznike da je to Hipokratova voda.
Tu pored je Lozija džamija ili džamija Gazi Hasan paše, admirala turske flote sagrađena 1786. godine. Prvobitno je bila crkva posvećena svetom Đorđu.
Druga džamija po kojoj je Kos poznat nalazi se u centru grada Kosa i nosi naziv Defterdarova džamija. Ime je dobila po osmanskom ministru finansija Ibrahim efendiji i sagrađena je 1780. godine.

Fenomenalne poslastice sa ostrva Kos

Hrana i noćni provod su ono čime se ovo ostrvo ponosi. Na postoji na stotine restorana i taverni koje nude razne specijalitete kako ostrva tako i grčke kuhinje. Noćni klubovi za sve ukuse su napravljeni sa posebnom pažnjom. Treba da probate nešto drugačiju hranu i ostrvo je pravo mesto da se za to i odlučite.

Upravo je kuhinja ono čime se ostrvo Kos ponosi. Kos ima bogatu gastronomsku tradiciju. Mnoga lokalna jela imaju veze sa verskim proslavama. Ostrvo je poznato po jedinstvenim sortama vina.

Zaštitni znak ostrva je takozvani posa sir ili vinski sir. Pravi se od kozjeg melka, a sir treba da odstoji u crvenom vinu koji mu daje prepoznatljiv šmek.

Pliguri je jelo od samlevene pšenice koje se služi uz svinjetinu.

Pitarija je dalji rođak lazanja, s tim što se ovaj specijaliteti kuva u čorbi od povrća. Ovo tradicionalno jelo se uglavnom služi na venčanjima i proslavama.

Tokom proslave svete Barbare lokalne domaćice pripremaju desert poznat pod imenom „barbara„. Ovaj slatkiš se sastoji od kuvane pšenice sa tahinijem, šećerom, bademom, orasima, grožđem, narom, cimetom, ružinom vodom, pomorandžinom korom i začinima.
Kad se na Kosu spremaju lampropiti, znate da je Uskrs blizu. To su pite punjene mizitra sirom (neslani sir), pomešanim sa svežim jajima i kvascem.
Katimerija su pite od prženog sira, poslužene sa sirupom, dok su marmariti tradicionalne palačinke pečene na mermeru, koje se suže sa šećerom ili medom. Mogu da budu i pohovane.
Afrena ili eftazima je fermentisani hleb koji se pravi od kvasca dobijenog od pene kuvanih leblebija i lovorovog lišća. Lazari ili lazarakija je vrsta hleba od pšenice koji se sprema na Lazarevu subotu. Tradicionalni napitak kanelada je napravljen od cimeta, a i alefaskija je čaj napravljen od lokalnih biljaka.
Takođe, lokalni specijalitet je med od timjana.
Nikako ne treba zaobići slatkiš od čeri paradajza koji se jede na Kosu.

Sva ova jela su samo mala naznaka onoga što možete očekivati na ostrvu. Mnogi restorani i taverne sprmne su da zadovolje nepca i najzahtevnijim turistima. Ako se odlučite za Kos ovog leta, ne propustite priliku da istražite njihova tradicionalna jela podjednako kao i ostale lokalite i plaže. Za sve o ostrvu Kos raspitajte se ovde i neka vaše uživaje počne.

 

≈ tekst napisan zahvaljujući turističkoj agenciji Kon Tiki ≈

Fotogrfije: Pixabay, Wikipedia, Pinterest, Youtube, www.kos4all.com, christospap.com, orangesmile.com, kosinfo.gr, dailykos.com, broadway-kos.gr, viagallica.com, discoveringkos.com, skibbereeneagle.ie, housewifeconfidential.co.uk, ivegotsunshine.com, athina984.gr

4 thoughts on “Upoznajte ostrvo Kos: Tamo gde uživaju sva čula (VIDEO)

Ostavite odgovor