gefrorene_wand / Pixabay

U Srbiji raste aronija: Velika moć male bobice (VIDEO)

Verovatno je većina vas probala aroniju i zna koliko je ona zdrava. Priznajem da se nisam bavila toliko ovim bobičastim voćem, ali sam imala priliku da je upoznam kroz jedno fino predstavljanje u hotelu „Falkenštajner„.

Aronija ili aronia melanocarpa, na čuvenom latinskom jeziku je bobičašto voće koje liči na borovnicu. Aronija nosi ime „sibirska borovnica„. Aronija je iz Severne Amerike, odakle potiče, prvo došla u Sibir. I baš zato čini se da je otporna na veoma niske temperature. Sibirska aronija dobro podnosi zimu i mraz do – 45 stepeni. Raste u obliku grma i, ako ima dovoljno prostora, može da dostigne visinu do oko dva metra. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je nešto oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je činjenica da su plodovi aronije vrlo zahvalni i opstaju na grmu, tako da se mogu brati i dva meseca po sazrevanju.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa kao što su tanin, biofenoli, flavonoidi, antocijanini, katehini. Zbog toga aronija je mnogo moćniji antioksidans od brusnice i drugog crvenog bobičastog voća. Zbog toga je korisna kao preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija, pa i teških metala. Od vitamina sadrzi C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardzi i redak voćni sećer sorbitol.

Aronija kao borac protiv opakih bolesti

Ako uzmete samo jednu bobicu aronije, ona će ispuniti organizam dovoljnom količinom nutritijenata koja se obično unose za ceo dan. Aronija štiti od niza opakih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Aronija je snažan antioksidans koji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za što su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E.

Aronija sadrži veoma visok nivo tanina i flavonida i, na prvom mestu antocijanina, aroniju stavlja na pijedestal, pa joj dodeljuje lovoriku najjačeg poznatog antioksidansa.

Šta je ono što aroniju čini posebnom?

Lekovita svojstva aronije je teško nabrojati, jer postoji mogućnost da se neka u tom nabrajanju, izostave. Zato evo spiska najpoznatijih: podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, poboljšava imuni sistem i sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Posebno treba istaći njen blagotvorni uticaj na žuč i jetru, jer ih pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa, što je izuzetno važno kod onkoloških pacijenata.

Šta sve čini aronija?

 • Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre. Tu se posebno ističu antocijanin i proantocijanidin iz aronije.
 • Antioksidans – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma. Tu svoju ulogu imaju tanini, flavonidi, vitamin C i vitamin E iz aronije.
 • Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. Svoju ulogu tu imaju antocijanin i vitamin P iz aronije.
 • Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak posle srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja. Tu se ističu antocijanin, biofenoli i vitamin P iz aronije.
 • Urinarni trakt – leči urinarne infenkcije i pet do deset puta je efikasnija od kanadske brusnice, kao i upalu prostate.
 • Jačanje imuniteta – sprečava bakterijske i virusne infekcije. Tu se posebno ističu biofenoli i vitamin C iz aronije.
 • Endokrine žlezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetes. Sadrži redak voćni šećer sorbitol što je čini dobrom za dijetetsku ishranu.
 • Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova, što je od velike važnosti za dijabetičare i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena. Tu svoju ulogu imaju flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli. Ovo je važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze. Tu se posebno ističe antocijanin iz aronije. Ovo je važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Creva – smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive. Ova osobina aronije je važna kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesk i žučni kamen. Tu pomažu fenoli, flavonidi iz aronije. Ovo je važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju. Aronija je masovno korišćena posle nesreće u Černobilju. Ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Višestruko skraćuje vreme zarastanja rana i denzifikuje ih, što je naročito važno u postoperativnom periodu. U tome pomažu biofenoli, vitamini P,C i E. Ovo je posebno važno kod bolesnika koji su imali operaciju.

Naša, srpska aronija

U Srbiji se dugo nije znalo za aroniju. Osvitom 21. veka i to što smo sve češće svedoci malignih oboljenja, neko je odškrinuo vrata i pustio aroniju da se izbori za svoje mesto. Aronija je priliku iskoristila. Nju je zasadio Milutin Pantić. Ubrzo je stvorio jednu od najvećih plantaža u Srbiji. Tako je nastala njegova proizvodnja „House of Food„.

Ova srpska aronija se brižljivo gaji, mazi i pazi u skladu sa zahtevima organske proizvodnje. Prvi rod je donela 2014. godine. Tada je nastao i prvi sok. Taj sok je drugačiji od onih koji se mogu naći u Srbiji, bez obzira da li je reč o uvoznim ili pravljenim kod nas. Aronija firme „House of Food“ se presuje hladnim postupkom i u sok se ne dodaje šećer, ne stavlja se konzervans i ne razblažuje se vodom. On je ceo prirodan i sastoji se od samo jednog elementa, a to je aronija.

Uobičajeno je da se jedna rakijska čašica matičnog soka aronije pije ujutru, neposredno posle buđenja, a pre doručka. Tako se organizam valjano čisti od toksina kojima smo svakodnevno izloženi.

Pored soka, trenutno u ponudi ove firme su nadev i preliv.

Nadev dobro ide uz testo. Odličan je za krofne, pite, palačinke… Dobar je kao džem, na parčetu hleba ili keksa. Preliv je dobar kao dodatak različitim jelima, i slanim i slatkim. Odlično se slaže sa mesom, a dobar je drugar sladoledima i kolačima.

 

≈ tekst napisan zahvaljujući Ukus festu≈

 

Fotografije: Pixabay, House of Food, Nataša Ilić

2 thoughts on “U Srbiji raste aronija: Velika moć male bobice (VIDEO)

Ostavite odgovor