Dijeta koja uspeva: Ketoza će vam pomoći da oslabite, ali pažljivo!

Držanje dijete je ozbiljna i zahtevna odluka. Proleće je odavno tu i verujem da su mnogi u problemu sa fizičkim izgledom. Ja nisam bloger koji se bavi tim stvarima, ali sam kao neko ko ima 41 godinu i priznajem da sam u nekoliko navrata imala problema zbog kilograma.

Odlazak na dijetu

Prvi put da sam primetila da se nešto dešava bilo je kad sam imala 33 godine. Nikad to nije bilo nešto strašno i nikad nisam bila debela, tipa da sam imala ozbiljnijih problema sa kilogramima. Ali dovoljno je da hormoni krenu u pogrešnom pravcu i – eto nevolje. Te 2011. godine prvi put sam primenila Etkinsonvu dijetu. Za one koji ne znaju, to je proteinska dijeta. Primenjivala sam je i 2015. i ove 2019. Svaki put je pokazala željene rezultate.

Moj debeli 33. rođendan 2011.

Prvi put da sam imala višak koji mi je zasmetao, a da sam ga postala svesna bilo je u februaru 2011. Imala sam 64 kilograma. Uvek sam držala neki balans od 53 do 57 kilograma. S tim da sam sa 53 bila bolesno mršava, a sa 55 taman. Ako uzmemo u obzir da sam pred kraj trudnoće imala 67 kilograma, složićete se da je ovo mnogo na moju visinu od 1,68 metara, a da se kod mene višak najviše skuplja na donjem stomaku i butinama. Odlučila sam da krenem na dijetu i nisam odustala, ni jednom.

Najvažnija stvar kod dijete su – istrajnost i upornost!

Dijetu sam primenjivala uvek u proleće, posle Uskrsa. Ove godine sam prvi put krenula nešto ranije. Svakako, najbolji rezultai su se pokazali baš na proleće. I da znate – nisam se merila, niti bilo šta radila. Rezultati su, i bez toga, vidljivi.

Kako sam se odlučila i reakcije okoline

Prvi put sam krenula na dijetu 25. aprila 2011. Rezultati su bili vidljivi već 12. maja 2011. Tad mi je tadašnja uredica rekla: „Ženo šta si radila, jesi li išla na liposukciju?„. Rekla sam joj: „Kakva liposukcija? Ne plaćate me toliko da bih išla na liposulkciju. Ovo je dijeta. Samo. Bez vežbanja„.

Drugi put 2015. sam uradila nešto malo drugačije. Počela sam da trčim tri puta nedeljno i da vežbam isto toliko. Sa tim režimom, bez dijete sam krenula 19. januara 2015. Ništa nije pokazalo takve rezultate kao kad sam 13. aprila 2015. primenila dijetu. Bukvalno sam se istopila. Sve se videlo već 21. maja 2015. na devojačkoj večeri moje sestre.

Ove godine sam na dijetu krenula nešto ranije, 11. marta. Ovog puta ne vežbam, jer sam, priznajem, lenja. Međutim, rezultati su se i sad pokazali. Možda je trebalo nešto više vremena, ali vide se i to baš.

Sada želim da vam predstavim osnove i da vas uputim u dijetu. Poenta je da telo dovedete u fazu ketoze, a to znači da ono počne da samo topi masti. Do ketoze se dolazi tako što se unos ugljenih hidrata svede na minimum. To znači maksimalno 20 grama dnevno. Nus pojava je loš zadah, ali i za to postoji rešenje. Sprej za usta.

Strogo zabranjene stvari

U praksi to znači sledeće:

NEMA:

 • slatkiša,
 • žvaka,
 • brze hrane,
 • grickalica,
 • slatkih pića (sokova),
 • testa, svih vrsta, ni integralno
 • hleba,
 • testenine nikakve,
 • pirinča,
 • kukurza,
 • sve vrste brašna (sem onih od bundeve, badema, slačice…)
 • krompira,
 • šargarepe i,
 • na žalost, nema voća. I to je jedina mana dijete.

Ne pišem da je zdrava, ali da daje rezultate – daje. Sad imate gomilu recepata na internetu šta da spremate kad se na ovoj dijeti. Ja čak spremam i picu sa minimumom ugljenih hidrata. U prvih šest dana, nema ni alkohola. Posle možete da konzumirate belo vino, a kasnije i sve ostalo. Ali polako i postepeno.

Šta se sme?

Šta jedete? Jedete svo meso – kuvano, prženo, pečeno. Ribu. Jaja. Punomasne mlečne proizvode. Salate. Pržite na maslinovom ulju ili masti. Nema pohovanja. Ako poželite da gricnete nešto, bademi su najbolji izbor.

Šta pijete? Vodu, gaziranu ili negaziranu, nikako onu s uskuom. Limunadu bez šećera. Kafu bez šećera, ako možete. Ako ne, da znate da vam jedna kašičica šećera iznosi dva grama ugljenih hidrata. Od alkohola belo vino, ali tek kasnije. Odmorite organizam od toksina bar nedelju, dve.

Vremenom, kako krenete na dijetu, smanjiće vam se apetit i to je poenta. Naravno, ovako nećete moći dugo, a nije ni zdravo. Što imate više godina, sporije sve dolazi na svoje. Ali dolazi. To je stvarno tako. Neki mogu da me ospore u ovoj tvrdnji. Ja pišem na osnovu sopstvenog iskustva.

Bez preždravanja

Samo se pazite prežderavanja, kad jednom ne budete na dijeti. Kilogrami znaju da se vrate. Ali meni se nisu tako lako vraćali. Ja sam na dijeti svake četvrte godine i to obično posle nekog većeg stresa, kad prvo izgubim na kilaži, pa je dobijem.

Meni su, kod mršavljenja, reper jedne farmerke. Čim u njih uđem – to je to. To vam savetujem. Imajte neki komad garderobe koji će vam pokazivati koliko ste smršali. Nije ni vaga merilo. Merite se obimu. Ali ne morate. Osetićete sami kad dođete do mršavljenja.

Javite rezultate, ako se povrgnete! I pitajte ako imate neke nedoumice.

Fotografije: Pixabay, blog.bulletproof.com, lična arhiva

Ostavite odgovor