Proteinski hleb bez ugljenih hidrata (RECEPT)

Ako želite odmah da pređete na ishranu sa malo ugljenih hidrata, treba da znate da će vam nedostajati energija, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje da ih obezbedite uz povrće, orašasto voće i semenke.

Da bi se izgubili nagomilani kilogrami, dovoljno samo malo žrtvovanja i da promenite dosadašnje navike u ishrani. Više puta sam probala da tako skinem kilograme i uspevalo je svaki put.

Međutim, red je da vas upozorim koje su nus pojave takve ishrane.

Ugljeni hidrati ili ne?

Ako želite odmah da pređete na ishranu sa malo ugljenih hidrata, treba da znate da će vam nedostajati energija, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje da ih obezbedite uz povrće, orašasto voće i semenke.

Vodite računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba da bude manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu koja će ubrzati mršavljenje, ali može da dovede do mučnine, slabosti i opšte neprijatnosti. Ipak, upravo ta ketoza dovodi do mršavljenja.

Želite da znate koliko neprijatno to može da bude? Evo nekih mogućih negativnih propratnih efekata smanjenja unosa ugljenih hidrata.

Zamor

Osim što mišićima daju energiju za fizičku aktivnost, ugljeni hidrati su neophodni i za rad mozga. Tačnije, mozak koristi oko 500 kalorija iz ugljenih hidrata dnevno, tako da ako se naglo smanje ugljeni hidrati, mogu se osetiti neprijatne posledice.

Mozak se oslanja na ugljene hidrate kao izvor energije. Bez njih bi funkcija mozga oslabila i moglo bi doći do do poteškoća sa koncentracijom.

Ako spadate u grupu vežbača, onda vam je potrebno više ugljenih hidrata, pošto se povišen glikogen u mišićima povezuje sa boljim učinkom kod vežbi snage i izdržljivosti.

Promene raspoloženja i nervoza

Bez dovoljno ugljenih hidrata, nivo šećera opada i dovodi do lošeg raspoloženja. S obzirom da su ugljeni hidrati ključni za proizvodnju serotonina, hormona u mozgu koji reguliše raspoloženje, postoji mogućnost pojave nervoze.

Zatvor

Ugljeni hidrati su jedini izvor hrane koji sadrži vlakna. Vlakna pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi, mogu da pomognu u snižavanju holesterola i podstiču pravilan rad creva.

Preskakanjem voća, povrća i žitarica sa celim zrnom najčešće dovodi do problema sa zatvorom. Da biste to izbegli, vodite računa da jedete voće bogato vlaknima kao što su maline, kupine i borovnice, jabuke i kruške.

Mahunarke kao što su pasulj, grašak i sočivo, žitarice sa celim zrnom i zimske tikve su takođe dobra opcija.

Neprijatan zadah iz usta

Kada u ishrani nema dovoljno ugljenih hidrata, organizam počinje da sagoreva mast kao gorivo i tako nastaju ketoni. Aceton, jedan od ketona, dovodi do toga da dah bude voćkast i kiseo.

Jedno istraživanje je pokazalo da aceton u dahu dobro pokazuje unosite li malo ugljenih hidrata.

Koji je onda pravilan način za smanjenje unosa ugljenih hidrata? Pa, nema ga. Ali ako želite malo uži struk, preskočite rafinisane šećere i prost skrob. Drugim rečima, pustite tu krofnu i uzmite jabuku.

Ipak bez ugljenih hidrata?

Ako ste se, ipak, odlučili za Atkinsovu dijetu koja je vrlo rigorozna kad su ugljeni hidrati u pitanju ili vam je samo cilj da zdravije živite, probajte ovaj odličan recept za hleb bez ugljenih hidrata.

Sem toga što će da vas zasiti i što će odlično pasovati uz svaki obrok, ovaj ukusni hleb neće uticati na vašu dijetu, jer je bogat proteinima, a parče ima oko četrdesetak kalorija.

Recept

Hleb bez ugljenih hidrata

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 3 kašike punomasnog svežeg sira ili 3 kašike kremastog sira
  • ¼ kšičice vinskog sirćeta
  • 1 g zaslađivača
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Odvojte belance od žumanca iz jaja. U jednoj posudi pomešajte žumanca, sir i zaslađivač.
U drugoj posudi dodajte vinsko sirće i belance, pa sve dobro promešajte mikserom uključenim na najjače, dok ne dobijete čvrst sneg. Belancima polako dodajte smesu od žumanaca, pazeći da ne izgube penastu teksturu.
Dva papira za pečenje poprskajte nemasnim sprejem za pečenje, a zatim velikom kašikom rasporedite deset hlebčića.
Hleb treba da se peče oko pola sata, a pritom je potrebno obratiti pažnju na boju (gotovi hlebčići treba da budu zlatno smeđe boje), da ne bi zagoreli ili da ne bi ostali sirovi.
Pre služenja, neka se parčići ohlade.
Fotografije: Pixabay, greatist.com

Ostavite odgovor