U „Sunčanoj reci“ i kišni dan je sunčan: Odmor uz šum Drine

Davnih šezdesetih godina prošlog veka, čuveni glumac Robert de Niro u proputovanju bivšom Jugoslavijom ostao je baš na ovom mestu, zagledavši se u Drinu. Iz tog razloga deo kompleksa sa bungalovima nosi njegovo ime – naselje „Robert de Niro“. Kasnije je glumac svojoj ćerki dao ime Drina.

Sportsko – rekreativni kompleks „Sunčana reka nalazi se u neposrednoj blizini Banje Koviljače, tik uz reku Drinu. Bogatstvo prirode i tišina koja posebno noću dolazi do izražaja privući će mnoge goste ovog leta.

Reka protiče odmah pored smeštajnog kompleksa, a u mirnim i toplim danima čuje sa samo Drina kako šumi.

Naselje „Robert de Niro“

sreka2

  • Drina je i leti hladna. Nedaleko od kompleksa je plaža, ali većina gostiju odustaje od kupanja. Drina je na neki način divlja, puna virova, a svoju nepristupačnost najbolje iskazuje hladnoćom – objasnio je Zoran Mirković, direktor „Sunčane reke„.

sreka3

Davnih šezdesetih godina prošlog veka, čuveni glumac Robert de Niro u proputovanju bivšom Jugoslavijom ostao je baš na ovom mestu, zagledavši se u Drinu. Iz tog razloga deo kompleksa sa bungalovima nosi njegovo ime – naselje „Robert de Niro„. Kasnije je glumac svojoj ćerki dao ime Drina.

Inače, kućice u tom delu imaju svoja imena. „Plavuša„,  „Caca„, „Sunčica„, „Stana„… Kako kaže direktor, dobile su imena po radnicama, koje će vam uz svo drugo osoblje u kompleksu, ulepšati boravak  u „Sunčanoj  reci„.

Škola jahanja

sreka4

U „Sunačnoj reci“ sve  je prilagođeno gostima. U okviru kompleksa ima 54 ležaja, restoran, terene za razne sportove i školu jahanja. Sem toga, ovde se nudi vožnja čamcem, „Sunčani spust Drinom„, organizovani izleti, skupljanje lekovitog bilja, vožnja fijakerima, fitnes i velnes programi. Tu je i mali muzej „Drina kroz vekove“ sa podacima iz prošlosti ovog kraja.

U njemu Dragomir Matić, stanovnik Gornje Koviljače, vrlo rado upoznaje radoznale turiste s istorijom ovog dela zemlje, a do sada je objavio nekoliko knjiga sa tematikom prošlosti drinskog kraja.

sreka5

  • Za sve koji žele da provedu vikend ili neki duži period kod nas, nudimo razne programe poput programa zdravlja, ponude za druženje, pešačenje i jahanje, pilates, vikend aranžman… „Sunčana reka“ se nalazi između planina Gučevo i Majevica. Ovde je oaza čistog vazduha i raj za ljubitelje sporta. Imamo vrhunske gastronomske stručnjake koji spremaju odlična nacionalna jela – ispričao je Zoran Mirković.

Pored toga, za najmlađe, ali i za sve koji žele da nauče veštinu jahanja, tu su konji i profesionalni džokej koji će sve  zainteresovane uputiti u tajne  ovog sporta. Ja sam se odvažila na nekoliko krugova u punom kasu!

Prema Mitrovićevim rečima, vrlo često se gostima „Sunčane reke“ ponudi i aktivan odmor, pa tako na planini Gučevo mogu da pešače, pa čak i da prenoće.

Sa druge strane je planina Majevica, dok sa obale vidi se Republika Srpska. Istorijski, ovaj deo Srbije je poznat iz Prvog svetskog rata, kada je austrougarska vojska prodrla u Srbiju, jer se napad desio nedaleko od ovog kompleksa. Ublizini je i Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, Krupanj, manastir Tronoša, Mačkov kamen

Drinski kotlić

sreka7

Drinski kotlić“ je još jedna manifestacija koja okuplja posetioce u dolinu Drine. U pripremanju riblje čorbe učestvuje više od 30 ekipa koje se bore za prestižno zvanje – najboljeg u spremanju ovog specijaliteta. Ove godine, kiša je omela takmičare, ali će se „Kotlić“ održati čim vremenski uslovi budu dozvolili. Ni nagrada nije zanemarljiva i iznosi 1.000 evra za najboljeg kulinara.

Sunčana reka“ ima i odlične gastronomske stručnjake koji će udovoljiti najzahtevnijim posetiocima. Sem odličnih specijaliteta iz srpske gastronomije, vlasnik ovog kompleksa može da se pohvali odličnim vinima i rakijom od suvih šljiva!

Fotografije: najboljeizsrbije.com, suncanareka.rs

 

Ostavite odgovor