U slavu prvog jevanđeliste, Svetog Marka: Zaštitnik useva u velikoj korpi nosi munje, gromove i grad

Hršćanska tradicija dodelila je svakom jevanđelisti simbol. Uz Svetog Marka često se vidi krilati lav. Razna su tumačenja zbog čega je on dobio taj simbol.

Apostol i jevanđelista Marko ili Jovan Marko je bio Marijin sin, koja je bila imućna žena i prijatelj hrišćanima. Bio je jedan je od Hristovih apostola i pisac prvog jevanđelja.

Zaštitnik useva, vinogradara, zidara, pisara…

Sveti Marko je, sem što je pisac prvog Jevanđelja, bio je i aleksandrijski biskup. Inače se smatra zaštitnikom grada Venecije. Sveti Marko je u prirodi zaštitnik polja, vinograda i useva, zidara, građevinskih radnika, staklara, pisara, advokata, a njemu se narod moli da ih zaštiti od nevremena, groma, grada i munja.

Sveti Marko je rođen oko desete godine, a pravo mu je ime bilo Jovan. U kući njegove majke Marije okupljala se prva hršćanska zajednica.

Bio je sestrić apostola Varnave sa kojim je pratio Svetog Pavla na njegovom prvom misionarskom putovanju, a posle je bio pratilac Svetog Petra, s kojim je boravio u Rimu. Na osnovu Petrovih reči, kasnije je napisao i svoje jevanđelje.

Prema predanju, njegov ujak, apostol Varnava zajedno sa apostolom Pavlom poveli su ga na prvo misionarsko putovanje u Antiohiju. Kasnije, Marko sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Poslat u Misir da propoveda

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja pobegao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji  je Sveti Marko osnovao božju crkvu , postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Po predanju, Sveti Marko je sem što je činio propovedi, činio i razna čuda. Tu su ga uhvatili Rimljani i potom ga ulicama Aleksandrije vukli po zemlji uz povike: “Povucimo vola u obor!“. Tako izmučen, stigao je u tamnicu, gde mu se javio Isus Hrist rečima: “Mir Tebi Marko, jevanđeliste moj“. Na šta je Marko odgovorio: “Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste“.

Sutradan se ponovo Marko našao na ulicama Aleksandije mučitelji su ga vukli i isto uzvikivali: “Povucimo vola u obor!. Sav iznuren i izmožden Marko je izustio: “U ruke Tvoje, Gospode, predajem duh moj” i tako je izdahnuo. Ubijen je za vreme Neronove vladavine.

Prvo je sahranjen u Aleksandriji 828. godine. Njegovo telo su ukrali mletački trgovaci i doneli su ga u Veneciju, gde danas leži njegov sarkofag u crkvi Svetog Marka. Praznuje se 25. aprila/8. maja.

Krilati lav uz Svetog Marka

Hršćanska tradicija dodelila je svakom jevanđelisti simbol. Uz Svetog Marka često se vidi krilati lav. Razna su tumačenja zbog čega je on dobio taj simbol.

Prema nekima, to je zato što njegovo jevanđelje govori o kraljevskom dostojanstvu Isusa Hrista, “Lava iz kolena Judinog“.

Drugi, opet, kažu da je lav simbol Markovog jevanđelja, jer to jevanđelje opisuje Hristovo uskrsnuće i govori o Hristovom kraljevskom dostojanstvu.

Običaji i verovanja na Svetog Marka

Narodna verovanja kažu da Sveti Marko ide sa korpom punom grada i gromova i kažnjava svakog ko radi na njivi tako što mu uništi letinu.

Srbi veruju i da na današnji dan valja odspavati, ukoliko je neko dremao i na Đurđevdan, jer je to jedini način da se “izleči” od pospanosti i eventualno bolesti koji bi mogli da ga prati cele godine.

Ako niste dremali na Svetog Đorđa, nemojte ni danas, jer ćete cele godine biti tromi, pospani i bolešljivi. Današnji dan naročito su praznovali kovači, jer su verovali da bi im miševi izgrizli mehove, ako bi radili na Svetog Marka.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da od danas treba početi sa okopavajem kukuruza. Na Markovdan je najbolje rasađivati kupus da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se ne sme raditi da ne bi grad uništio useve.

Sveti Marko se posebno slavi u Šumadiji. Najpoznatije crvke u Srbiji posvećene Svetom Marku su u Užicu i u Beogradu, na Tašmajdanu.

Fotografije: Pixabay, narod.hr, cilerdzic.com, mitropolija.com, pravoslavneikonesvetlanevojnovic.blogspot.rs, saint.gr, simblago.com, bitno.net

Ostavite odgovor