Seoski turizam: Rajski odmor za dušu i telo

Leušići su jedno od tih sela gde već dva veka porodica Slobodana Jevtovića na proplanku ima svoje imanje. Ni manje ni više, već su to „Rajski konaci“. Zemlja miriše, na putu do kapije oseća se tek procvetalo divlje cveće.

Uz rakiju koju Jevtovići prave na imanju, goste za dobrodošlicu dočekuje i vruća kafa, ali i tek pripremljena gibanica koji trenutak ranije izvađena iz pećnice. Tu je njihov crno-beli ljubimac, pas koji veselo maše repom i gleda pridošlice. Na samom mestu, Jevtovići imaju nekoliko smeštajnih kapaciteta za idealan odmor u prirodi.

Neotkriveni adut Srbije je seoski turizam. Mnogo je sela i domaćinstava koji nude odmor, mir, čist vazduh i zdravu hranu. Gornjomilanovački okrug je otišao najdalje u razvoju seoskog turizma.

Sve je spremno za doček prvih gostiju koji leto planiraju da provedu na selu.

I zemlja miriše

Leušići

Leušići su jedno od tih sela gde već dva veka porodica Slobodana Jevtovića na proplanku ima svoje imanje. Ni manje ni više, već su to „Rajski konaci„. Zemlja miriše, na putu do kapije oseća se tek procvetalo divlje cveće.

Uz rakiju koju Jevtovići prave na imanju, goste za dobrodošlicu dočekuje i vruća kafa, ali i tek pripremljena gibanica koji trenutak ranije izvađena iz pećnice. Tu je njihov crno-beli ljubimac, pas koji veselo maše repom i gleda pridošlice. Na samom mestu, Jevtovići imaju nekoliko smeštajnih kapaciteta za idealan odmor u prirodi.

  • Naša porodica je pre dva veka ovde stigla iz Hercegovine i tu se skućila. Turizmom se bavimo od pre devet godina i gosti koji se odluče da leto provedu kod nas imaće potpuni komfor u sobama koje su kompletno opremljene i čiste – priča gazda Slobodan Jevtović.

Sem osnovne ponude, ovo gazdinstvo nudi i spa u voćnjaku i na geotermalnom izvoru.

Moj članak u Pressu 🙂

Međutim, ono što se ne da novcem platiti je osećaj u ranu zoru, kada ustanete i izađete na trem kućice. Punim plućima se udiše čist vazduh koji miriše na rosnu travu, dok petlovi uveliko najavljuju dan.

Poljem se širi miris kafe iz gazdinske kuće. Odmor može da počne!

Pozeraj 🙂
  • Gosti ovde mogu da uživaju u potpunom odmoru. Oko vas je samo priroda koja ima svoja pravila i zakone po kojima i mi živimo. Da naši posetioci baš ne bi izgubili kontakt sa svetom, u sobama imamo televizore, ali retko ko ih uključuje. Kao da svi žele da se samo odmore i naslušaju tišine. Mi im tu želju ispunjavamo – objašnjava Slobodan Jevtović.

U neposrednoj blizini sela je bazen, kao i reke Čemernica i Konjska na čijoj se obali nalazi restoran „Plaža„. Gosti neretko odu u duge šetnje i na pecanje. Kada se vrate u okrilje domaćinstva, čeka ih bogat ručak.

Uveče, na nebu iznad Leušića vidi se svaka zvezda. San može da vas uhvati i dok ih posmatrate na obližnjoj livadi.

Prednost seoskog turizma je mogućnost kraćih odmora, saobraćajna povezanost, infrastruktura i ljubazni domaćini. Još važi maksima u ovom kraju da turisti ovde dođu kao gosti, a odu kao prijatelji.

U opštini Gornji Milanovac ima 80 domaćinstava i 572 ležaja, od 300 domaćinstava i oko 5.000 ležaja koliko broji cela Srbija. U ponudu seoskog turizma u Gornjem Milanovcu spadaju sela Koštunići, Majdan, Brusnice, Savinac, planina Rudnik. Sem klasičnog odmora, gosti mogu i da nauče nešto novo.

Zdravo iće i piće

  • Domaćice dolaze krajem leta ne bi li od naših žena naučile kako se pravi zimnica. Za ajvarom u to vreme nastane opšta pomama. Tada žene nauče i kako da spreme mnoge ukusne i nadasve zdrave specijalitete, poput kolača od šljiva bez šećera i bilo kakvih aditiva, koga smo mi krstili „šljivko„. Naravno, za sve koji vole ručni rad, u Koštunićima se često organizuju radionice u kojima naše žene pokazuju veštine veza, tkanja, pletenja… Drago nam je što se žene iz grada okreću starim zanatima i što žele da nauče još neke kulinarske veštine. To isto nudimo i strancima i oni su prosto oduševljeni našim specijalitetima. Recepte ponesu u domovinu, a nama se često vrate, da provedu odmor u prirodi – priča Slavka Nedeljković, predsednica Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije.
Koštunići

Sam gornjomilanovački kraj je tokom vekova imao burnu istoriju iz koje se najviše pamte dinastija Obrenovića koja potiče iz Gornjeg Milanovca, Drugi srpski ustanak podignut u Takovu, Suvoborska bitka i četnički pokret pod vođstvom Dragoljuba Mihailovića.

Turisti koji dođu u neko do okolnih sela mogu da obiđu i sam Gornji Milanovac, da vide hrast pod kojim je Miloš Obrenović podigao Srbe protiv turskog ugnjetavanja 1815, maketu Kolubarske bitke u Koštunićima koja se vodila pod komandom Živojina Mišića 1914. i koja se izučava na svim vojnim fakultetima u svetu, a i da obiđu Ravnu goru.

Brojni turisti koji su već iskusili ovaj vid odmora vratiće se i ove godine u gornjomilanovački kraj koji ima najrazvijeniji seoski turizam.

Za sve njih koji vole da pametno iskoriste slobodne dane, ovaj vid odmora je primamljiv i nadasve pristupačan zbog blizine većih gradova, dok se strancima koji svake godine dolaze u većem broju, nudi boravak na čistom vazduhu i autentična zdrava i ukusna hrana. Domaćini su uveliko spremni za nove prijatelje.

Priroda leči bronhitis

Selo Leušići se pominje prvi put 1718. i ime je dobilo po svom osnivaču Leju. Nalazi se na obroncima planine Suvobor, na 500 metara nadmorske visine. Selo je okruženo nepreglednim pašnjacima i livadama punim poljskog cveća.

Blizina reke Čemernice je posebna prednost. Boravak naročito pogoduje osobama koje pate od bronhitisa, visokog i niskog krvnog pritiska i anemije. U blizini sela je Takovo.

Selo Koštunići se nalazi nadomak Leušića i vodi se kao prvo i jedino ekološko selo u Srbiji, u kome je etno kuća „Anđelija Mišić„, posvećena majci velikog generala. Na samo 18 kilometara od Leušića je selo Savinac. Ime je dobilo po legendi koja kaže da je nekada davno tuda prošao Sveti Sava i da se i dan danas u kamenu može videti otisak kopita njegovog konja.

U njemu je Miloš Obrenović podigao svoju prvu zadužbinu. Gornja Dobrinja, udaljena 20 kilometara od Leušića, rodno je mesto Miloša Obrenovića i u njemu se nalaze stare vodenice.

Fotografije: Facebook, Tumblr, Pinterest, airbnb.com

Ostavite odgovor