Šetnjom kroz Rogašku Slatinu: Pegaz doneo vodu, a ljudi stvorili – „koktu“!

Mirno mesto danas uglavnom živi od zdravstvenog turizma i sve je posvećeno tome. Najpoznatiji od šest hotela u samom centru je grand hotel „Rogaška“, gde su svojevremeno boravili kralj Petar I Karađorđević, car Ferdinand i kompozitor Franc List, koji je čak nastupao u najakustičnijoj dvorani u Sloveniji – u Kristaloj dvorani koja se nalazi u ovom hotelu.

Tu se i dan danas priređuju koncerti i muzičke večeri. Ipak, za one koji žele da se osećaju kao kraljevi, na uzbrdici uzdiže se hotel „Aleksandar“ koji i danas nosi naziv po kralju ujedinitelju. U njemu noćenje košta od 900 do neverovatnih 1.500 evra. Kraljevski.

Pred vratima Rogaške Slatine dočekuje me Pegaz, sa podignutom nogom, kao da udara kopitom o tle. Kažu da priča o lekovitoj vodi u ovom kraju počinje legendom o Pegazu, mitološkom krilatom konju, koji kada udari kopitom o zemlju iz nje izvire voda. Po zapovedi boga Apolona, Pegaz je udario kopitom blizu mesta Rogateca i tako je nastao Rogaški izvor.

Pegaz iz priče

Lekovita voda izvire sa 550 metara dubine i poznata je po velikoj količini magnezijuma, koji učestvuje u čak 300 procesa u organizmu.

Priča potiče iz 1687. godine i slična je legendi o izvoru Hipokrene. Zato se danas na gradskom grbu nalazi Pegaz, a u srcu Rogaške Slatine njegov spomenik. Čudotvornu vodu iz Rogaške Slatine analizirali su alhemičari u 16. veku, a u 17. veku se i Petar Zrinski lečio na tom izvorištu.

Veliku popularnost ovom mestu početkom 19. veka donosi grof Atems, čija bista, takođe, krasi ovaj gradić na istoku Slovenije.

Hotel za kraljeve

voda

Mirno mesto danas uglavnom živi od zdravstvenog turizma i sve je posvećeno tome. Najpoznatiji od šest hotela u samom centru je grand hotel „Rogaška„, gde su svojevremeno boravili kralj Petar I Karađorđević, car Ferdinand i kompozitor Franc List, koji je čak nastupao u najakustičnijoj dvorani u Sloveniji – u Kristaloj dvorani koja se nalazi u ovom hotelu.

Tu se i dan danas priređuju koncerti i muzičke večeri. Ipak, za one koji žele da se osećaju kao kraljevi, na uzbrdici uzdiže se hotel „Aleksandar“ koji i danas nosi naziv po kralju ujedinitelju. U njemu noćenje košta od 900 do neverovatnih 1.500 evra. Kraljevski.

kokta

Za Rogašku Slatinu kažu da je najpoznatija po vodi, vinu i staklu. U njoj se nalazi fabrika stakla, ali i fabrika pića „naše i vaše mladosti“ – Kokte, po kojoj je Rogaška bila poznata u staroj Jugoslaviji – i fabrika poznate kozmetike „Afrodita„. Svuda u okolini su vinski podrumi, pa je takav izlet neizbežan.

vinski podrum

U šetnji s muflonima

mufloni

Rogaška Slatina živi leti, iako u njihovom turističkom centru kažu da gostiju ima uvek. Kada dođe leto otvore se gradski bazeni koji su prelepi.

Sem zdravstvenog turizma, tu je i rekreativni, pa su staze za biciklizam i šetnju otvorene tokom proleća, leta i jeseni. Za izletnike je posebno zanimljivo brdo Boč. Priroda je prelepa, a tu raste endemska vrsta ruže „pulsatilla grandis„, poznata u narodu kao velika sasa.

U centru je izletnički kamp i mala crkva. Tišinu jedino može da naruši muzika iz kola tek pristiglih izletnika koji sunčani dan žele da provedu u prirodi.

sasa

Ljubitelji izleta i bajki trebalo bi obavezno da na jedan dan posete selo Olimje u opštini Podčetrtek nedaleko od Rogaške Slatine, gde će se meštani pohvaliti veštičijom kućom. Odmor je nezaobilazan uz jelenju salamu i liker od borovnice na izletištu Jelenov greben, dok se mufloni i srne slobodno šetaju odmah pored vas.

salama

U manastiru Uspenja Bogorodice, koji je nekoliko stotina metara dalje, fratri spravljaju lekovite likere, beru bilje za čajeve i leče tegobe u trećoj po starosti apoteci u Evropi. Apoteka je smeštena u donjem delu lepog manastira.

Samo nekoliko koraka dalje smeštena je čokolaterija od pre dva veka, gde se pravi najfinija čokolada od čistog kakaoa. Slatkom zalogaju je nemoguće odoleti.

pivce2

Put dalje može da odvede na terene za golf na imanju „Amon„, gde se služi crno i belo domaće vino ili do pivnice „Haler„, gde nastaje crno i svetlo pivo, a sve to treba probati uz ukusne kobasice.

.

Fotografije: Mirjana Ristić – Damjanović , Nataša Ilić/lična arhiva/Facebook

 

Ostavite odgovor