Balkanska Nova godina: A gde ćete za najluđu noć?

Potpuno sam sigurna da većinu moje generecije nervira ono užasno pitanje: „A gde ćeš Novu?„. E vo da vam kažem – ne znam. Odavno ne planiram i odavno nemam tu euforiju da baš tad treba nešto specijalno, posebno i neverovatno da se desi. Realno, planiranje tako nečeg bi me verovatno bacilo u anksioznost i dobila bih dodatni stres.

Međutim, ovaj tekst je za sve vas koji još ne znate gde ćete, a želite da se malo makne te iz vašeg standarnog slavlja. Ovo su neke od dobrih destinacija na Balkanu, gde možete proslaviti najluđu noć (nije naljuđa, al’ ajde) sami ili sa prijateljima ili dragim osobama. Ako vam je dosta gradova, a vi svartite na planinu ili more. Ako vam je dosta vašeg grada ili mesta, osetite kakav je provod u drugom gradu ili mestu. Selu, što da ne? Najzad, restorani i kafići i toplina doma svoga su poslednji izbor. Ali zašto ne probati nešto drugačije, biti negde gde niste bili, baš za Novu godinu?

Beograd nudi za svakog sve i više od toga

Verovatna kod vas postoje osobe koji vole svu tu euforiju i zato vam donosim mesta gde da se lepo provedete. Skupite vaše omiljene ljude i krenite u novogodišnju avanturu. Ako niste iz Beograda, upravo je on na mojoj listi gradova gde se možete odlično provesti. Pritom i svetli kao spejs šatl i stvarno ćete imati utuisak da je Nova godina svuda oko vas.

U blizini Trga republike je Novogodišnji bazar, podseća na one zapadnjačke bazare, ali samo podesća. U slučaju da se nađete, pratite reku ljudi koja će ovu Novu dočekati na Trgu Nikole Pašića uz raznorazne pevače i muzičke grupe. Trg republike je raskopan, tako da tamo proslave nema. Ako ne volite slavlje na otvorenom, možda još nije kasno da se raspitate gde ima slobodnih mesta po kafanama ili klubovima. Neće vas zaobići ni srpski gurmanluci na tim mestima, zato se prepustite dobrim domaćim rakijama, dobrim vinima i pivima, dok podlogu napravite odličnim srpskim specijalitetima poput sarmi, roštilja, pečenja, ajvara, kiselog kupusa…

Prvog dana Nove godine, veselje se nastavlja na ulicama grada, tako da, ako niste previše mamurni svratite po vašu dozu dobrog raspoloženja šetajući Beogradom, jer je grad prepun svakakvih dešavanja.

Novi Sad za one koji vole vojvođansku multikulturalnost i tamburice

Nedaleko od Beograda je Novi Sad. On je naširoko poznat po festivalu Exit i svi ga uglavnom posećuju u julu kada se festival i dešava. Ali što ne biste odstupili od pravili i otišli u Novi Sad na dozu Nove godine, umesto na dozu Exit-a? I u Novom Sadu je Novogodišnji bazar, tako da ceo region prati trend Zapada.

BIO JEDNOM JEDAN “EXIT”: KAD FANTOMI TUMARAJU (VIDEO)

Na gradskom trgu biće muzički progrom za one koji vole da skaču sa gomilom ljudi, dok kafane vojvođanskog glavnog grada su tu da anprave gušt, uz tamburice. Što se gastronomske i muzičke ponude tiče, Novi Sad ne zaostaje za Beogradom. Ima sve i posebno će prijati ta izražena multikulturalnost. Proslava Nove godine u Novom Sadu često kreće od podneva 31. decembra, pa se nastavlja kroz noć i u naredna dva dana Nove godine. Tako da, ko nije spreman na jak tempo ića i pića, neka se ni ne odlučuje za ovakvu avanturu.

Sofija za one koji bi nešto drugačije, ali ne mnogo drugačije

Glavni grad Bugarske je postao prestižna destinacija za doček Nove godine. I u Sofiji postoji božićni market, po ugeldu na sve ono što se već vekovima dešava na Zapadu. Ukoliko se, kojim slučajem, zateknete nekoliko dana u Sofiji, možete da obiđete Plovdiv ili ski centar Borovec. Glavni doček se organizuje na trgu Knez Aleksandara I. Uglavnom nastupaju poznati bugarski muzičari. Neizbežni su bugarski folklor bendovi čiji melos nama nije nepoznat.

Ovo je običaj koji i mi imamo, neka vrsta koleda, koji se dešava za Novu godinu, 13. na 14. januar

Bez obzira koju muziku slušate, sigurno je da ćete naći svoj klub ili kafić za doček Nove godine u Sofiji. Sofija je za Novu godinu poznata po novogodišnjim žurkama koje traju do jutra, a i po jeftinom alkoholu. Mislim, taj bugarski alkohol je jeftiniji od alkohola u većem delu Evrope. Ukoliko baš u Bugarskoj želite da se obločete za Novu godinu i zaboravite na sve ružno što vam se dešavalo tokom ove godine, onda je bolje što ste izabrali Sofiju od Beča ili, ne daj bože, Londona, gde bi vas bukvalno ošurili za alkohol koji biste popili.

Zlatibor za one koji vole urbanost na planini

Zlatibor je odlična destinacija u slučaju da niste tip osobe koja bi išla na planinu da bi skijala ili se bavila drugim zimskim aktivnostima, a pritom volite atmosferu nekog većeg grada. Onda nema sumnje – Zlatibor je moderna (za mene i previše) planina na zapadu Srbije. Uže jezgro, tačnije Kravljevski trg već od ranih jutarnjih stati postaje stecište zabave. Ukoliko više volite da se osamite, dobar izbor su planinske kućice za iznajmljivanje.

#PLANINSKEPRICE NA ZLATIBORU: DVA LICA MORANE

Zlatibor jeste „rodno mesto“ kajmaka, nekadašnjeg skorupa i odlične kuhinje, tako da je šteta da tokom praznika ne probate nešto od toga spremljeno u tradicionalnom posuđu, uz domaću, narodnu muziku i rakiju po kojoj je ovaj kraj poznat.

Budva za one koji bi da vide more u zimu

Za kraj sam ostavila ono kako bih ja provela Novu godinu, pored još nekih varijanti koje imam u glavi. Na plaži, na Jadranu, umotana u ćebe, uz kuvano vino i poljupce. Preporučujem vam da to bude Budva. Tamo zabava kreće već od 28. decembra, pa vi ako nemate bolji predlog svratite do stecišta crnogorske zabave. Da znam, i u Budvi će sve će zvečati od poznatih ritmova, ali zašto ne biste sebi napravili ugođaj na nekoj od plaža? To niko ne brani. Ćebence, piknik, šampanjac u ponoć i poljupci. Šta vam više treba? Šum talasa će vam osvežiti bubne opne kad sve utihne. Tako dočekajte i jutro.

KAKO ZAVOLETI BUDVU: GRAD POD BOGORODIČINIM PLAŠTOM (RECEPTI) (VIDEO)

Ne zaboravite, ipak je Budva grad ljubavi. Ako ne volite avanture, tu su hoteli i restorani gde, takođe, možete nađi svoju iskru svečarske atmosfere i nazdraviti u ponoć, sa pogledom na predivni Jadran.

Najzad, sve je na vama. Ovo je moj skromni doprinos, odluka je na vama. I koja god da bude, vaša je.

 

Inspiracija – itinari.com, toposiguranje.rs

Fotografije: Pexel, silvija-turist.hr, feniks-tours.rs, guliver.me, explorenovisad.rs, kudaveceras.rs, nova-godina.rs, diplomaticspectrum.com

 

Ostavite odgovor