Kad Erdevik postane centar sveta: Kud’ sa svim tim kulenom?

Kada se posetioci umore od ića i pića, mogu da svrate u susedni Šid koji je udaljen svega 16 kilometara. U Šidu meštani će svakog radoznalog stranca uputiti u muzej i dom poznatog slikara Save Šumanovića.

U Erdeviku se krajem maja održava 12. sremska kulenijada, a poznata vina iz ovog kraja upotpuniće događaj Erdevik, malo mesto na obroncima Fruške gore, s kraja proleća i u leto postaje veoma popularno izletište i mesto u kome valja provesti nekoliko dana.

Jer, tada dolaze svi oni koji u Sremu i okolini prave dobar kulen, a tu su i vinari koji će dobar zalogaj upotpuniti vinom.

Nekada, još u doba stare Jugoslavije, erdevičko vinogorje je bez problema davalo vina za potrebe cele Srbije. Danas je sve to malo drugačije, pa su se vinari ujedinili tek prošle godine.

Vinari iz ovog kraja poznati su po odličnom belom vinu. Ono po čemu je Erdevik poznat su tri jezera i to Sort, Bruje i Moharač. Na obalama Moharača, Đura Kubeška ima svoj vinograd i podrum vina „Kube„, a ono što posebno krasi ovaj kraj jesu mir i lepota jezera.

U junu i šunkijada

Ovo mesto je raj za pecaroše, pa oni koji vole ribolov, znaće kako da provedu dan. Naravno, ako gosti to žele, sasvim neprimetno i diskretno pridružiće im se tamburaši na obali, pa će se druženje nastaviti do kasno u noć.

Za gazdu ovog podruma kažu da lepo peva, pa kad vino učini svoje i on pusti glas, zabava je osigurana.

Ove godine, 28. maja, u Erdeviku održava se 12. sremska kulenijada. Sve pripreme za ovaj festival polako se privode kraju i Erdevičane čeka lep i zabavan vikend. I ne samo njih već sve koje tih dana posete Erdevik. Za smeštaj u ovom malom mestu im se savetuju sobe pansiona „Keti„.

  • Prošle godine je bilo 70 takmičara proizvođača kulena, a ove očekujemo da ih bude oko 100. Takođe, biće upriličen i bogat-kulturno umetnički program. Nastupiće mališani iz predškolske ustanove u Erdeviku i iz Osnovne škole „Sava Šumanović“ iz Šida, kao i tamburaši i orkestri iz Šida – kaže Špira Punoš zadužen za odnose sa javnošću Sremske kulenijade. A čim se završi kulenijada, eto nove „ijade“ (kako to Sremci vole da zovu) – Šunkijade! Ona će okupiti najbolje proizvođače ove namirnice od 9. do 12. juna na Salašu „Stojšić“ u Beškoj.

Erdevik se ponosi svojom slovačkom zajednicom koja je uspela da sačuva autentičnu evangelističku crkvu i staru slovačku sobu, u kojoj je prikazana slovačka nošnja koja se danas samo kod starijih Slovakinja može videti na ulici. Slovačko društvo, ipak, uspeva da održi tradiciju i veoma su aktivni širom Srema.

Posebno se u ovom kraju ističu udruženja žena koje od zaborava čuvaju ručne radove i kulinarske specijalitete.

Red jela, red kulture

Kada se posetioci umore od ića i pića, mogu da svrate u susedni Šid koji je udaljen svega 16 kilometara. U Šidu meštani će svakog radoznalog stranca uputiti u muzej i dom poznatog slikara Save Šumanovića.

U neposrednoj blizini Savinog muzeja je i muzej „Ilijanum„, za strance je čak čuveniji od muzeja Save Šumanovića.

To je muzej naivne umetnosti, tačnije slikara naivca Ilije Bašičevića Bosilja, koji je stvarao do 1972, a čije su slike priznate i poznate svuda u svetu. U šetnji Šidom stiže se i do crkve Svetog Nikolaja, gde se čuva deo moštiju kneza Lazara i do Ruskog dvora u okviru koga postoji rusinska crkva.

Fotografije: Nataša Ilić , vojvodinaonline.com, Mihailo Berček/topsrbija.com

Ostavite odgovor