Padaju zvezde: Kako su Stari Sloveni gledali u nebo?

Kiša meteora. Kiša Perseida. Uvek u avgustu, nebo se okupa zvezdama padalicama, kako to neki vole da nazivaju, pa onda zamole vasionu da ispuni koju želju. Ovoga puta, astronomi kažu da će ih biti mnogo više nego predhodnih godina, a sve zbog Jupiterove gravitacije. To je fenomen koji se ponekad javlja na ovom našem nebu i najbolje se vidi tamo gde nema veštačkog osvetlejnja. Najviše meteora bi trebalo da vidimo upravo danas.

Da li ste se ikada zapitali kakav su odnos imali naši preci prema zvezdama i nebu uopšte? Ja jesam i pokušala sam da nađem odgovore na neka pitanja. Slovenski sveštenici su i te kako znali da se zagledaju u nebo i posmatrali su kretanje planeta. Neki kažu da su bili odlični astronomi i astrolozi da su znali kako se planete kreću i znali su za sazvežđa. Prema tvrdnjama nekih naučnika, slovenska nauka o nebu starija je i od grčke i rimske. Navodno, mi sve što koristimo u savremenoj astronomiji i astrologiji potiče od Starih Slovena, a Grci su to usvajali od njih. O tome sam pisala u ovom tekstu.

Slovensko nebo

Postojali su nekad ostaci drevnih opservatorija na severnom i južnom Uralu. Slovenima je centar neba bila Polarna zvezda oko koje se okretalo zvezdano nebo ili Kolo Svaroga. Tu se nalazio put koji vodi ka božanskim svetovima. Upravo u ovoj tački nalazi se vrh planine Alatir. Na njenom vrhu nalazilo se stablo jabuke sa zlatnim plodovima, a onaj koji  bi uspeo da ih okusi postao bi vladar sveta. Oko ove jabuke nalaze se sazvežđa Mali i Veliki medved.

Veliki medved

Prema Slovenima, Univerzum se sastoji od tri sveta koja su povezana. Ta tri sveta su Jav, Nav i Prav, odnosno materjalni svet, duhovni svet i kosmički zakon. Kretanja planeta i sazvežđa u Pravu oslikavaju se u Navu kao događaji iz mitologije, dok se ti događaji u materijalnom svetu ili Javu dešavaju kao istorijski.

Svarog

Svarog je predstavljen kao jedno od najviših božanstava kod Slovena. Njegova moć nije istovetna sa Perunovom, ali on zato smatran gospodarem bogova. Prema nekima je i sama inkarnacija Roda. Svarog je otac i stvoritelj bogova. On je, posle Roda, nastavio stvaranje sveta. Postavio je 12 stubova na koje je posle naslonio nebeski svod. Stvorio je zvezde. Zvezdano nebo je točak koji okreće Svarogov brat Perun i sadrži 12 znakova koji simbolizuju 12 glavnih božanstava. Svarog je iskovao je Sunce i postavio ga je na nebo.

Rod

Bog univerzuma je Rod. On je stvorio sve sve bogove. Bog Rod i njegova žena Rožanica su napravili svemirSloveni su oduvek voleli Sunce i najviše hramovasu bili posvećeni baš Suncu. Sloveni su Sunce zvali raznim imenima kao što su HorzSvetovid, Dajbog. Bog Sunca je najstarija ličnost u univerzumu. Dajbog i Svarogova ćerka Volinja dobili su sina Horza. Čak i u „Velesovoj knjizi„stoji da se Bog može javiti u mnogo obličja. Sunce ili Dajbog se javlja u današnjem astrološkom liku Lava. U slovenskoj astrologiji, Sunce se smatra božjim okom, a njegovi zraci su ruke koje grle svet. Kod nejga postoji sjedinjena mladost i starost. Daje život.

Bog koji je vladao Mesecom je Veles. Veles je čekao duše umrlih i vodio ih je u drugi svet. Tu se pominje i Smargl koji je bio bog žrtvovanja, pa čak i bog ognjišta i bog mesečeve svetlosti. Ovde je reč o dva različita božanstva. Vrlo je zanimljivo tumačenje koje sledi: Veles prenosi ljudima božje zapovesti, a Smargl prenosi ljudske molitve i želje Bogu. On cele noći osvetljava Zemlju. Mesec je protivnik Sunca. Postoji priča da je Mesec oteo Zoru, ženu boga Sunca i da se Horz dao u potragu za njom. Našao ju je u Mesečevoj palati. Uz pomoć Svarožića, Horz je uspeo da vrati Zoru Suncu.

U slovenskoj astologiji, planeta Merkur je poistovećena sa (Sve)Višnjim. On je skriveni bog, poput Hermesa, od kog potiče reč hermetisano, nešto što je zatvoreno i skriveno. Višnji je bio prvi od božjih sinova, a to bi  značilo da je najbliži Suncu (što planeta Merkur i jeste). Višnji je prvi ljudima doneo vatru. A onda su Rimljani Hermesa poistovetili sa Merkurom.

Zlata Maja

Venera je kod Slovena bila Zlata Maja, boginja ljubavi i plodnosti. Ona je majka svih Univerzuma i žena vrhovnog boga Višnjeg. Nastala je iz cveta Astre, pa je zato neki nazivaju i Astarata ili Ištar. Lada je kod Slovena takođe boginja sa sličnim karakteristikama. Od reči Lada u engleskom jeziku postojii imenica lady, što znači gospođa. Vesna je božanstvo sa istovetnim karakteristikama, kao i Venera. Kada đode proleće, i danas idu povorke devojaka kao što su rusalke, kraljice, dodole, lazarice… 

jarilo1

Mars je kod Slovena bio bog Jarilo. On je vodio u rat, a boginja smrti Mora (Morana) je bila ona koja je ranjenike kosom ubijala. Kod Slovena, Jupiter je bio Perun, odnosno vrhovni bog. Njegov sin je bio Dajbog. Kolo Svaroga okreće Perun. To Kolo je Jupiterov dvanaestogodišnji ciklus. Svaka godina ovog kruga ima svoje božanstvo i svoju životinju. On je taj koji drži munje i baca ih na zemlju. U hrišćanstvu je on Ilija Gromovnik.

 

Saturn je kod Slovena predstavljen kao Svetovid. On je poznat i kao Svetogor, car Atlantide. On je i Svet-rod, Sat-rod. Kod Etruraca je Satre, a kod Rimljana Saturn. Kod Egipćana je Set, koji na kraju u hrišćanstvu postaje Satana. On je kod Slovena predstavljao sudbinu, to jest karmu.

Voden

Iako su Uran, Neptun i Pluton otkriveni tek nedavno, Sloveni su imali bogove sa vrlo sličnim karakteristikama ovih planeta danas. Tako je Svarog Uran, tvorac sveta i neba. Svarga  znači „nebesko kraljevstvo„. Stribog se takođe poistovećuje sa Uranom, jer on vlada jakim vetrovima i olujama. Neptun je mogao da bude Voden, bog voda, jezera i mora. Na arijevskom jeziku „vanda“ znači voda. Njega su slavili mornari i ribari, a hrišćani su ga usvojili kao Svetog Nikolu.

Veles

Pluton je kod Slovena bog Vij, a Rimljani su ga nazivali Vijovis. On je odgajio Velesa. Veles je taj koji vodi duše u Irij (raj) ili u pakao, tamo gde vlada Pluton.

Slovenska astronomija i astrologija

 

Sazvežđe Ovna kod Slovena se bilo Belojar. Bio je to prvi mesec, početak proleća. Ime je dobio po bogu Belojaru, odnosno Jaru ili Jarilu. Postoji priča o Belojaru koji je razapet na krst zajedno sa 70 kneževa, u blizini reke Etok. Carica Evlisija, Belojarova supruga, skinula je telo svog muža zajedno sa ostalim kneževima, pa ih je spalila. On je, navodno, posle 40 dana vaskrsao i silašao na planinu Alatir. Poznato, zar ne?

 

Sazvežđe Lade je Bik ili Krava. Lada je boginja ljubavi, harmonije i mira. Iz vimena ove krave potekla je mlečna reka koja je poznata kao Mlečni put. Ova krava se zvala i Zemun. U ovom mesecu, Sloveni su farbali jaja u lukovini u čast Zlatnog jajeta. Njih su nosilu u hramove i nudili ih bogu Rodu, a onda bi ih kotrljali po zemlji i razbijali. Jaja se ovde vezuju za plodnost i njima se pozdravljala probuđena priroda. Grupa zvezda Plejade su Ladine ćerke Plenkinje.

 

Sazvežđe Kupalo povezano je sa Blizancima. Ovde su blizanci Ovsenj i Koledo. Njihova majka je Zlata Maja, a otac je Dajbog. Ovsenj je rođen pre Koleda, pa je upregao konje u nebeske kočije praveći put svome bratu Koledu. Ovo sazvežđe se zove sazvežđe Kočijaša. Obojica se pojavljuju u vreme letnjeg i zimskog solsticija. Na dan praznika Koleda, Ovsenj ispraća staru godinu, a Koledo dočekuje Novu godinu, to jest novo Sunce. Ovaj su praznik uzeli i hrišćani, a slave ga kao Božić. Blizancima se takođe smatraju Kupalo i Kostroma (Kastor i Poluks), koji su bili brat i sestra. Oni nisu znali da su u srodstvu, pa su se venčali. Kada su saznali istinu, od tuge su se udavili u reci. Iz tog razloga, Blizanci imaju simboliku smrti, a to je predstavljeno sazvežćem Vuka i Vučića koji se nalaze ispod Kupalovih i Kastrominih nogu. Grci su ova sazvežđa nazvali Mali i Veliki pas.

 

Sazvežđe Kresenja posvećeno je bogu Koledu (i njegovom silasku na zemlju. Ovo je povezano sa znakom Raka. Koledo je vratio ljudima znanje koje je vremenom bilo izgubljeno zbog ratova, epidemija i mrazeva. Ovde se nalazi i sazvežđe Crnog Zmaja, u kome su Grci videli Hidru.

 

Sazvežđe Lava u povezuje se sa Dajbogom, a u tom sazvežđu nalaze se i sazvežđa Gavran i Crni Zmaj,  ispod nogu Lava. Sazvežđe Lava često se prikazivalo sa Malim lavićem, koji se nalazio iznad glave Velikog lava. Veliki lav ovde predstavlja Peruna, dok Mali lav predstavlja Dajboga. Zvezda Regulus koja se ovde nalazi, na staroslovenskom jeziku označava Malog cara. Prva pesma iz „Zvezdane knjige Koleda“ pripisuje se znaku Lava.

 

Sazvežđe Maje posvećen je Zlatoj Maji, koja se danas naziva Devica. Ona je rodila boga Koleda, koji je Slovenima darivao „Zvezdanu knjigu„. Lik Maje je prikazan kao devojka koja u ruci drži pšenicu. Kod Slovena, ona je bila zaštitnica polja, a njene zlatne pletenice poredili su sa klasjem žita. Ovde se nalazi i zvezda Spika, što znači klas.

 

Sazvežđe Velesa je zapravo znak Vage. Veles je ljude naučio da obrađuju zemlju, dao im je knjigu i otkrio im šta je umetnost. Iznad sazvežđa Velesa je Veliki medved. Veles je često bio prikazivan kao medved. On je bio zaštitnik useva, novca i trgovine. Ponegde je i ratnikVeles je supružnicima stavio krune na venčanju i time je ozbvaničavao ljubav. Veles je zaštitnik zaljubljenih. On sa sobom nosi krunu, vagu i žrtvenik. On je prvi doneo prinošenje žrtava, ali samo plodove voća i povrća, a nikako meso.

 

 

Sazvežđe Peruna povezuje se sa znakom Škorpije. U borbi između Peruna i zmije Skiper pobeđuje Perun. Zmija mu je nudila sva bogatstva ovog sveta da je pusti kad ju je porazio. Perun je zmiju ubio i bacio u provaliju. On okreće Svarogov točak ili zvezdano nebo, a u rukama drži munju, a ponegde i zmiju.

 

 

Sazvežđe Kitovrasa je znak Strelca. Kentaur Kitovras je rođen u eri Jarca kada je bog Indra udario buzdovanom o stenu iz koje se pojavio se Kitovras. Buzdovan je Indri napravio bog Svarog, što govori o tome da je kentaur Kitovras, Svarogov sin. Kitovras je prikazan kao polučovekpolukonj koji poteže strelu iz luka.

 

Sazvežđe Koleda je znak Jarca. Sazvežđe Jarca je bog Dija, a predstavljen je kao poluribapolujarac ili jarac sa repom ribe. Boga Dija je othranila nebeska koza Sida, rodonačelnica podzemnih duhova. U Egiptu, Sida je zapravo bog zla Set, koga su hrišćani kasnije poistovetili sa Satanom.

 

Sazvežđe Svevišnjeg je znak Vodolije. Svi bogovi po kojima su sazvežđa dobila imena vode poreklo od Koleda, koji je izvor svih inkarnacija. Iznad sazvežđa Koleda je sazvežđe Krilatog konja. To je Koledov konj, a naziva se Belogrivia. Zahvaljujući njemu, Koledo je stigao do princeze Rade koju je oženio. Pored njegovih kopita nalazi se Labud koji je Koledu ukazao na Radinu ljubav. Po grčkom tumačenju, ovaj krilati konj je Pegaz.

 

Sazvežđe Roda vezuje se za astološki znak Riba. Dve spojene Ribe simbolizuju dualnost svemira, podela svega na pozitivno i negativno, na fizički i duhovni svet. Ribe se zovu Java i Nava. Ovo je takođe sazvežđe razapetog Boga, gde boginja smrti Mora razapinje Dajboga na Belogorju (Kavkaz). Posle raspeća, Dajbog menja oblik u (Sve)Višnjeg boga. On je praroditelj Slovena. Grci su u ovome videli Andromedu koja je prikovana za stenu čekala da je ala rastrgne. Ribe uvek predsravljaju žrtvu, pa bilo da je to Dajbog, Isus, Oziris ili Odin, žrtvovanje za dobrobit drugih je ovde uvek prisutna. Voden, božanstvo mora i okeana se poistivećuje sa ovim sazvežđem.

Sloveni su  smatrali da se svako rađa pod nekom zvezdom i da posle smrti odlazi na neku od njih. To nebesko stanište mrtvih duša Sloveni su nazivali Irij i tamo su odlazili oni koji su za života zaslužili da budu među svojim bogovima.

Kao što se da primetiti, ovde ima mnogo kontradiktornosti i sličnosti sa pričama koje ste već kod mene pročitali ili negde čuli. To ne znači da je nešto što znate netačno, prosto je samo više tumačenja jednog boga ili pojavnog oblika zbog nedostatka pouzdanih informacija. Uživajte u meteorskoj kiši. I poželite želju! 🙂

 

Fotografije: Pinterest, Tumblr, Pixabay.com, blog.slavicsouvenirs.com, iserbia.rs, epika.org, vasylina.deviantart.com, journeyingtothegoddess.wordpress.com

 

1 thought on “Padaju zvezde: Kako su Stari Sloveni gledali u nebo?

Ostavite odgovor