darkmoon1968 / Pixabay

Neobični restorani: A šta je kod vas na meniju?

Neobičnosti su sastavni deo života. Bez njih bi sve bilo dosadno. Pa ipak, ponekad se čini da previše neobičnosti nije dobar izbor i zna da odbije.

Znate da volim da obitavam po restoranima, ponekad volim da o njima i pišem, a u ludom svetu postoje restorani koji su u svojoj ludosti otišli korak dalje. Ovo je moja lista i verujem da nije poslednja, kao i da ću o ovoj temi imati još mnogo toga da pišem. Uživajte!

Da li ste za S&M? A WC?

Kina je poznata po čudnim stvarima, pa i po restoranima. U Pekingu postoji S&M restoran gde se pića služe u kriglama u obliku ženskih grudi, a flaše se otvaraju otvaračem u obliku penisa. Vlasnici restorana su otac i ćerka i oni bodre goste da seks mešaju sa hranom. Posao im dobro ide, a mladi Kinezi uglavnom jedu morske plodove, dok ih služe konobari vezani lisicama.

Sem ovog, u Pekingu postoji i prvi „mračni“ restoran. Unutrašnjost je ofarbana u crno, a mušterije dočekuju konobari sa naočarama za noćni vid i sprovode ih do njihovog stola. Baterijske lampe, mobilni telefoni, čak i satovi koji svetle su strogo zabranjeni. Svetla ima jedino u toaletima.

U restoranu „Marton Tim“ u Kaohsiungu u Tajvanu obeduje se u – toaletu. Restoran je vrlo je popularan kod lokalaca i turista. Ukrašen je kao svako kupatilo, sa lampama u obliku lavaboa i stolicama koje su WC šolje u boji. Hrana se služi u tanjirima i činijama u obliku pisoara i čučavaca, na stolovima koji su kade, samo prekrivene staklom. Restoran je dobio ime po kineskoj reči „martong„, što znači „toalet„.

Suši na ženi, kondomi na zidu

Kad sam već u Aziji, u Japanu postoji restoran „Nyataimori„, što u bukvalnom prevodu znači „tanjir od ženskog tela„. U lokalu ga zovu „restoran kanibal„. Ovde se jede suši, sašimi i druga jela u obliku ljudskog tela na operacionom stolu, kao u bolnici. Mušterija treba da „otvori“ telo i pojede unutrašnjost. Telo će kao pri svakoj operaciji „puštati krv“ kad se seče, a creva i drugi unutrašnji organi su jestivi.

Nešto slično postoji na Tajvanu. To je „D.S. Music“ restoran u Tajpeju, urađen u bolničkom stilu, sa štakama na zidovima, konobaricama obučenim kao medicinske sestre i pićima koja se služe iz kesa za infuziju. Vlasnik restorana je na ovaj način želeo da izrazi zahvalnost za brigu koju su mu pružili lekari dok je bio u lokalnoj bolnici.

Tajlandski lanac restorana „Kupusi i kondomi“ pruža mušterijama jedno neponovljivo iskustvo. Na zidovima i tepisima u restoranu nalaze se kondomi. Na kraju obroka, gosti će biti ponuđeni kondomima. Sav prihod od zarade ovog restorana ide Udruženju za razvoj stanovništva i zajednice.

Klopanje pored grobova ili ubistveni sendvič?

New Lucky Restaurant“ u Amadabadu u Indiji poznat je po čaju sa mlekom, kiflicama sa puterom i – grobovima koji se nalaze oko stolova. Restoran je izgrađen iznad starog muslimanskog groblja i ne zna se ko je sahranjen u malim kovčezima na podu restorana. Gosti se, po svoj prilici, ne žale. Grobovi su ofarbani u zeleno, a menadžer restorana svakog dana stavi na njih po jedan cvet. Smešteni su bez nekog reda. Jedan se nalazi kod kase, tri su u sredini, a četiri kod kuhinjskog zida.

U Libanu, verovali ili ne postoji – ratni restoran! Hleb u obliku projektila ili krompir kao granate su samo deo menija i okruženja ovog restorana. „Buns and Guns“ restoran poznat je kao „dom AK-47 Kalašnjikova„, što je, u stvari, sendvič sa govedinom. Kuvari nose šlemove, a gosti mogu da naruče „Klejmor picu“ i uživaju u jelu uz zvuke rafalne paljbe i eksplozija. Moto ovog restorana glasi „Sendvič vas može ubiti„.

Večera sa ribama, u zatvoru ili nebu pod oblake

Prvi podvodni restoran na svetu otvoren je na Maldivima 2007. godine. Zove se „Ithaa„, što znači „biser“ i nalazi se pet metara ispod površine Indijskog okeana. Okružen je koralima i nudi gostima pogled na podvodni svet.

Restoran u zatvoru nalazi se stvarno u zatvoru blizu Pize, u Italiji i veoma je popularan. Uz zvuke klavira na kom svira Bruno, osuđenik na doživotnu robiju zbog ubistva, mušterije večeraju među 20 metara visokim zidovima, stražarskim kulama, reflektorima i sigurnosnim kamerama. Naoružani čuvari motre na dvadesetak kuvara i konobara su tu da posluže hranu za goste koji su prošli stroge sigurnosne kontrole. Stolovi u ovom restoranu rezervišu nedeljama unapred.

Restoran „Večera na nebu“ u Briselu može da posluži maksimalno 22 osobe i to na 45 metara visine. Stolovi i stolice su specijalno dizajnirani i dizalicom se podižu u vazduh. Ovde važi pravilo da je obavezno vezivanje pojasa, a problem nastaje ako neko ispusti pribor.

 

 

Fotografije: Pixabay, Wikipedia, Pinterest, lavaldichiana.it, mfame.guru, mesirci.com, orangesmile.com

1 thought on “Neobični restorani: A šta je kod vas na meniju?

  1. Restoran “Večera na nebu” gostovao je u Zagrebu pa sam imala priliku isprobati taj doživljaj. Stvarno je posebno. Osjećaj je stravičan ako pogledaš pod noge, ali veličanstven ako digneš pogled i uživaš panorami. Zaštita je stvarno na visokom nivou pa sam se osjećala sigurno, ali na gostima je bila jedna velika odgovornost – morali smo paziti da slučajno ne ispustimo nož ili vilicu. Naime, pedesetak metara ispod nas bila je cesta i prolazili su ljudi…

Ostavite odgovor